"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adaletin ihyasının aması, maması yok!

Ali FERŞADOĞLU
03 Ekim 2024, Perşembe
Bediüzzaman’ın (ra), “İnsan medeni-i bittab (yaratılış olarak sosyal, medeni bir varlık) olduğundan ebnâ-yı cinsinin (hemcinsi insanların) hukukunu muhafazaya (haklarını korumaya) ve hakkını onlar içinde aramaya mükellef”tir.1 paylaşımımıza bir okuyucumuz, “Meşru yol ve vasıtalarla aramak şartıyla. Filan parti ve gelip-geçici genel başkanlara endeksli usullerle değil” yorumu yaptı.

“Mahza ve adalet-i hakikiye” ile hak ve hürriyetleri aramanın şartı-şurtu olamaz! Ateist/dinsiz de, ehl-i kitaptan birisi de olsa, Budist de olsa, zulme uğramışsa “masum ve mağdurdur.” Hiçbir şart ileri sürmeksizin hakkını aramakla mükellefiz. Ki, Asr-ı Saadet ve İslam tarihi boyunca adalet için dinli-dinsiz, Hıristiyan, Yahudi, Müslüman, Türk, Arap, Kürt, Alman gibi etnik kökene, zengin, fakir, şah-geda gibi hiçbir şart aranmamıştır.

“Peygamber Aleyhissalâtü Vesselâmın, Arap müşriklerinden muâhid ve halifleri (anlatma yaptkları, vekilleri, temsilcileri) vardı.” Beraber kavgaya giderlerdi.” (Kim olursa olsun, onunla birlikte hak, hürriyet ve adalet kavgasına gitmeli!) “…Dünkü gün siz o dehşetli ayı ile boğuştuğunuz   vakit karılar, çingeneler, çocuklar, itler size yardım        ettiklerinden size ayıp mı oldu?”2

Evet, Hz. Ömer’in (ra), bir Hıristiyan, Hz. Ali’nin (ra) bir Yahudi ile, Selahaddin Eyyübi’nin bir Ermeni, Sultan Fatih’in bir Rum ile mahkemeye çıkmaları tam adaletin tezahürü değil mi? Demek, kim olursa olsun, Müslüman olarak, herkese, hiçbir şart koşmaksızın adil davranmak ve hakkını aramak mecbur ve mükellefiyetindeyiz.

Evet, Rahim ve Rahman isimlerini de barındıran İslâmiyet, farklı kimlikleri kabul eder ve herkesi şefkatle kucaklar:

Hangi inanç, din, etnik köken ve ırktan olursa olsun tümüyle birlik bağları oluşturur. Asabiyet (kendinden olanı koruma duygusu), menfi milliyet, ırkçılık yerine “dinî, sınıfî ve vatanî” bağlardır. Yani, aynı dinden olanlar kardeştirler. Aynı inancı paylaşmayıp, aynı vatanda yaşıyorlarsa, “vatanî” yani, “vatandaşlık” bağı birlik noktalarıdır.

İslamiyet, inancına, etnik kökenine bakmaksızın vatandaşların biribiriyle yardımlaşma, dayanışma-sını emreder. Allah Rasulü (asm), “Kestiğiniz koyundan Yahudi komşumuza verdin mi? Yahudi komşumuza verdin mi?”3 demesi bunun çarpıcı örneklerinden birisidir. (İslâm ülkesinin vatandaşı gayrimüslime, zımmiye fıtre, adak, sadaka, hediye verilebilir.)

Hak ve Adil isimlerinin tecellilerini göremeyen gerçek adaleti anlayabilir, uygulayabilir mi?

Dipnotlar:

1-Münâzârât, s. 137.; 2-Age., s. 75.; 3-Buharî, el-Edebü’l-müfred, s. 52.

Okunma Sayısı: 1467
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah tunç

    3.10.2024 22:00:37

    Bu dünyada adaletin ancak binde biri tatbik ediliyor.Demek bir mahme i kübraya bırakılıyor. Zalim izzetnde, mazlum zilleyitinde buradan göçüp gidiyorlar.Demek mahkeme-i kübrada ger adalet tahakkuk edecektir.

  • Burhan Kula

    3.10.2024 20:09:39

    Adalete düşman çok insan var Ali hocam, zulmü hak gören çok insan var.

  • Ömer

    3.10.2024 17:42:30

    Mahza ve adalet-i hakikiye” ile hak ve hürriyetleri aramanın şartı-şurtu olamaz! Ateist/dinsiz de, ehl-i kitaptan birisi de olsa, Budist de olsa, zulme uğramışsa “masum ve mağdurdur.” Hiçbir şart ileri sürmeksizin hakkını aramakla mükellefiz. Ki, Asr-ı Saadet ve İslam tarihi boyunca adalet için dinli-dinsiz, Hıristiyan, Yahudi, Müslüman, Türk, Arap, Kürt, Alman gibi etnik kökene, zengin, fakir, şah-geda gibi hiçbir şart aranmamıştır.İşte can alıcı nokta. Tebrikler sayın yazarımız.👏👏👏🌅

  • Said Mert

    3.10.2024 09:11:54

    Hocam sadece adaletin ihyası yeterli midir? İnsanların imanını kurtarmak vazifemiz yok mudur? İnsanlara iman hakikatlerini ulaştırma vazifemiz ne olacak? Dünya sisteminde adalet tam anlamıyla sağlanınca insanlar hidayete erecekler mi? Adalet tabiki tam olsun, hiç zulüm kalmasın. Şunu da unutmayın, burası dünya. Burda zulüm bitmiyor. Hangi birini engellemeye çalışacaksınız? Asli vazifenizi bırakıp zulümleri engellemek için uğraşmakta tabi bir yöntemdir. Saygı duyarım. Ancak insanoğlunun kısacık dünya hayatlarını kurtarmak mı, ebedi sonsuz ahiret hayatlarını kurtarmak mı daha öncelikli olmalıdır? Dünyada adalet sağlanınca herkes cennete girer diye bir garanti yok sonuçta.bu konuyu bu açıdan da değerlendirmenizi dilerim. Selam ve dua ile.

  • Kâzım

    3.10.2024 08:06:38

    Müminler haklarını aramalıdırlar. Fakat şu hadisi de unutmamalıdırlar: "Zulüme zulümle, zarara zararla karşılık vermek yoktur." SAV🌹

  • Kâzım

    3.10.2024 08:03:57

    Allah'ın huzuruna; zulmeden, zulmü destekleyen, zulme sevinenler olarak değil, mazlumlar olarak gidin ! Hz.Ali🌹

  • Kâzım

    3.10.2024 07:31:59

    Yarın Hakk'ın divanına varınca, alır Süleyman'dan (kendisine zulmedenlerden) hakkını karınca... 🤗🥰🌹🙏

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı