Röportaj |
ÖMER ŞENÖZ/İSTANBUL |
Gazetemizi göğsümüzü gere gere herkese tavsiye edebiliyoruz |
Yeni Asya ile nerede ve zaman tanıştınız?
Yeni Asya yayın hayatına başlamadan önce haftalık “İttihad”ı takip ediyorduk. O zamanlar lise öğrencisiydik. Takvim yaprakları 1970 yılının Şubat ayını göstermekte iken İttihad vasıtasıyla Yeni Asya’nın yayın hayatına başlayacağıyla ilgili anonslar başlamıştı. Yeni Asya yayına başlayınca yediden yetmişe herkesin gazetesi olmaya aday olan bir yayın organı olarak basın yayın dünyasında yerini aldı. Yeni Asya’da birçok kıymetli ve genç kalemler el ele vermiş, hizmet etmek, vatan sathına ilim ve irfan götürmek için yola koyulmuşlardı. Kuruluşundan bugüne kadar geçen 40 (kırk) yıllık zaman zarfında hizmeti geçen bütün kalem ve hizmet erlerini tebrik ediyoruz. Yeni Asya “Bir dane-i hakikat, bir harman yalana müreccahtır” sözüne kulak vererek çıkmış ve yoluna bu inançla devam etmiştir.
Sizi Yeni Asya’ya bağlayan sebepler nelerdir?
Yeni Asya, 21 Şubat 1970 tarihinde neşir hayatına başlamıştır. İlk gününden bugüne kadar gazetemizi alıyor, okuyor, okutuyor ve başkalarına da tavsiye ediyoruz. Kırk yıllık zaman içinde Yeni Asya; hâlâ aynı istikameti, aynı doğruluğu ve samimiyeti takip etmektedir. İnandığı dâvâdan taviz vermemektedir. Şunun bunun hatırı için olaylara değişik ve yanlış açıdan bakmamıştır. Çıkışından beri savunduğu fikir ve idealleri savunmaya devam etmektedir. Bizi Yeni Asya’ya bağlayan başlıca sebepler şunlardır: l Yeni Asya hiçbir siyasî kuruluş ve menfaate âlet olmamıştır. l Ülkenin istikrarlı bir şekilde gelişmesi yolundaki esasları ön plana çıkarmış ve yıkmak yerine tamiri esas almıştır. l Yeni Asya, inandığı meselelerin üzerine her şeyi göze alarak yürümüş ve memleket menfaatlerinin daima bayraktarlığını yapmıştır. l Yeni Asya’da şahıslarla değil, görüşler ve görüşlerin şekillendirdiği hareketlerle uğraşmak esastır. Hiçbir zaman şahsiyetçiliğe meydan vermemiştir. l Yeni Asya, imkânları çok olan bir gazete olmadığı halde; “Vatan sathını bir mektep yapmak” idealinin gereği olan kültür hizmetini en iyi şekilde yapmış ve yapmaya devam etmektedir. l Yeni Asya, okuyucularına yanlış bilgiyi asla vermemiştir. l Daima doğru, daima samimî ve daima haysiyetli bir yayın politikası sürdürmüştür. l Çığırtkanlığa ve reklâm gazeteciliğine hiçbir vakit teşebbüs etmemiştir. l Yeni Asya; şunun-bunun değil, hareket noktası olarak kabul ettiği temel değerlerin gazetesidir. Doğruyu edep dairesinde ve insan haysiyetine yakışır sûrette söylemeyi şiar edinmiştir.
Yeni Asya ailenize ne kazandırdı?
Yeni Asya; okumayı, okutmayı ve başkalarına da anlatmayı en rahat bir şekilde yapmamıza yardımcı olmaktadır. Her gün önümüze getirilen Yeni Asya ile dinî, içtimâî, iktisadî ve dünya ahvâliyle ilgili konuların “sâfî zihinleri idlâl etmeden” anlaşılması sağlanmaktadır. Evimizde, işyerimizde, dostlarımızın işyerlerinde rahatlıkla ve göğsümüzü gere gere herkese de tavsiye edebileceğimiz bir yayın organı olmuştur. Başta Üstad Bediüzzaman’dan naklen yayınlanmakta olan ‘Lâhika’ sayfası olmak üzere; diğer bütün kıymetli yazarlarımızın yazılarını şevkle okumakta ve kendilerini tebrik etmekteyiz. Hizmetlerinin daim olmasını temenni ve niyaz ediyoruz. Yıllardan beri verilmekte olan promosyon kitapları kütüphanelerimize ve dostlarımızın kütüphanelerine renk katmakta, imanî-İslâmî ilimlerin okutulup öğrenilmesinde öncülük etmektedirler.
Yeni Asya ile ilgili yaşadığınız bir hatırayı anlatır mısınız?
Yeni Asya ile ilgili hatıralarımız çoktur. Onları başka zamana bırakıp; ilk olarak 1976 yılında Ali Toker Ağabeyimizin teşviki ile Yeni Asya’da çeşitli konularda yazılar yazmaya başlamamız ve bunu yıllarca devam ettirmemizi en birinci hatıra olarak kabul ediyorum. Gazetemizin bize ulaşmasında emeği geçen bütün ağabey ve kardeşlerimize teşekkür eder, yaptıkları hizmetlerin Cenâb-ı Allah katında makbul olmasını temenni ve niyaz ediyorum. |
ÖMER ŞENÖZ/İSTANBUL 15.08.2009 |