Antalya Güveci
MALZEMELER (7 kişilik)
1 kg. kuşbaşı kuzu eti
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet patlıcan
1 adet soğan
2 adet sivribiber
2 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pulbiber
Beşamel sos için:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı kaşar rendesi
HAZIRLANIŞI:
Tencerede tereyağı eritilir. Etler eklenip suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Piyaz doğranmış soğanlar ilâve edilip pembeleşene kadar kavrulur.
Daha sonra doğranmış domates, sivribiber, üzerini dört parmak aşacak kadar su, tuz ve baharatlar da eklenerek etler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
Ayrı bir tavada iri iri doğranıp kızartılan patlıcan, kabak, patates, havuç ve haşlanmış bezelye tencereye eklenip karıştırılır.
Hazırlanan güveç tek kişilik güveç kaplarına koyulur.
Ayrı bir tavada yağ eritilip un eklenir. Un sararana kadar kavrulur. Süt ve tuz eklenip sos koyulaşana kadar karıştırılır. İstenilen kıvama gelince 1 adet yumurta ilâve edilir ve karıştırılır. Hazırlanan beşamel sos güveçlerin üzerine gezdirilir ve kaşar rendesi serpilir. Orta dereceli fırında kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
|