Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ‘’Enerji fiyatlarındaki artış, ciddi bir şekilde Türkiye’nin rekabetçiliğinde sıkıntı yaratır’’ dedi.
Tüzmen, Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, karlılığın firmaları ileriye taşıyan yegane araç olduğunu belirterek, Türkiye’nin, rekabet ve karlılığı devam ettiği sürece dünya pazarından pay alabileceğini söyledi.
Türkiye’nin bugün en kaliteli ürünleri üreten bir ülke olduğuna dikkati çeken Tüzmen, bu kalitenin devamı için yeni yatırım ve teknolojilerin Türkiye’ye kazandırılması, firmaların karlılıklarının artması gerektiğini ve 2008 yılında bu ana noktalara dikkat ederek hareket edilmesinin önemine dikkati çekti.
Tüzmen, döviz kuru konusunda 4-5 yıl önce söylediklerinin şimdi herkes tarafından ‘’haklı’’ görüldüğünü belirtti.
Firmaların ayakta kalmaları ve karlı olmalarının önemli olduğunu, fiyat istikrarının bunlardan sonra geldiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:
‘’Yoksa baktığınız zaman enflasyonu aşağıya çektiniz, çok aşağıya çektiniz. Bunda da biliyorsunuz ciddi yanılma payları oldu. Biz, ihracat tahminlerimizde öyle bir yanılma yapmadık. Ama diğer alanlarda bakıyorsunuz, yüzde100’e yakın bazı yanılmalar oldu. Sonuç olarak Türkiye’de sanayici üretici, ihracatçı yollarına devam edecekler. Onlar sağlıklı şekilde çalıştığı ve istihdam sağladığı sürece Türkiye’de fiyat istikrarının anlamı olur. Firmaların düzenli bir şekilde hayatlarına devam etmedikleri, sıkıntılarla karşılaştıkları bir ortamda fiyat istikrarının birinci önceliği kalmaz. Başından beri söylediğimiz gibi Türkiye’nin birinci gündem mücadelesi işsizlik mücadelesidir. Bunu sağlayabilmeniz için de sanayicinin üretime devam etmesi lazım.’’
‘’KUR VE FAİZ MAKASI TESTEREYE DÖNDÜ’’
Tüzmen, döviz kurunun üretim ve ihracata ciddi etkileri bulunduğunu, ancak ara mal ithalatında çok fazla ithalat baskısıyla karşılaşıldığını anlatan Tüzmen, şöyle konuştu:
‘’Yani ara malını dışardan aldığımız ve yerli ara malını ikame edemediğimiz için rekabetçiliğiniz için mecburen diyoruz ki; tamam dışardan getirdiğinizi de üretime katın. Hiç olmazsa biraz ucuz girdi sağlansın ki dışarıya ihracat yapabilsin. Dolayısıyla söylediğim kur ve faiz makası testereye döndü. Çünkü girerken ayrı çıkarken ayrı kesiyor. Bunları ciddi şekilde değerlendirmemiz, 2008’de 2007’deki sıkıntıları yaşamadan yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Önemli olan hata yapmak değil, hatalar yapılır, ama hatayı iki kere tekrarlamamak lazım.’’
‘’HİÇ MORALİNİZ BOZULMASIN’’
Tüzmen, Yeşim Tekstil A.Ş üst yöneticisi (CEO) Şenol Şankaya’nın, tekstilin gözden çıkarıldığı yönünde çıkan haberleri hatırlatması üzerine, ‘’Hiç moraliniz bozulmasın. Masa başından, sadece takip edilerek yapılan açıklamaları siz değerlendirmeye bile almayın. Böyle bir şey söz konusu bile değildir. Sektörü bilenler sektörün içinden gelenlerle yolumuza devam edeceğiz’’ değerlendirmesinde bulundu. Şenol Şankaya’nın, girdi maliyetlerinin yüksek olduğu yönündeki açıklamalarını da cevaplayan Tüzmen, şunları kaydetti:
‘’Enerji fiyatlarındaki artış ciddi bir şekilde Türkiye’nin rekabetçiliğinde sıkıntı yaratır. Karlılık zaten yok, arz da azalmış durumda. Maliyetin artışının Türkiye’ye etkisi ortada. Hangi sektörde olursa olsun şunu da ortaya koymamız lazım; 2002 yılından bu yana petrol fiyatları yaklaşık 5 kat arttı. Biz bunu hükümet olarak mümkün olduğu kadar sanayiciye yansıtmamaya çalıştık. Çünkü baktık iş gücü maliyeti yüksek, ‘Enerji girdilerinde de yükselme olmasın’’ dedik. Fakat, öyle bir noktaya geldik ki artık yükü taşıyamaz hale geliyorsunuz. Dolasıyla böyle kademeli şekilde artış yapılması gerekliliği doğdu.’’
|