Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, istihdamda arz ve talebin çakıştırılamadığını belirterek, ‘’’İstihdam sadece hükümetin değil, Türkiye’nin meselesidir’’ dedi.
Millî Prodüktivite Merkezinin (MPM) ‘’Yılın İşçi-İşveren, İş Kadını ve İşadamları Ödül’’ töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin son 30-35 yılını enflasyonla geçirmiş bir ülke olması sebebiyle, verimlilik kavramının hep uzaklarda kaldığını söyledi.
Ancak 2001 krizinden sonra yaşanan gelişmeler ve 2002 yılında iktidar değişikliği ve hükümetin aldığı önemli kararlarla, yeni bir dönemin başladığını kaydetti.
Şu anda gelinen noktada, özel sektör öncülüğünde ortalama yüzde 7 düzeyinde bir ekonomik büyüklüğe ulaşıldığını hatırlatan Bakan Çağlayan, böyle bir ortamda da sanayi stratejisi ve politikasını yeniden belirleme imkânı bulduklarını bildirdi.
Yeni sanayi politikasının temel hedefinin daha fazla üretim, daha fazla rekabet ve daha fazla ihracat gibi temel kavramları içerdiğini vurgulayan Çağlayan, bunun içinde teknoloji ve insan unsurunun önemli olduğunu söyledi. İki unsurun verimliliğin temel taşlarından olduğuna dikkat çeken Çağlayan, ülkemizin en önemli sorunlarından birinin de istihdam olduğunu bildirdi.
İSTİHDAMDA ARZ VE TALEBİ
ÇAKIŞTIRAMIYORUZ İTİRAFI
‘’İstihamda arz ve talebi çakıştıramıyoruz’’ diyen Bakan Çağlayan, yüksek öğrenim görenlerin, istihdam ihtiyacının ne kadarını karşıladığını sormak gerektiğini belirtti ve ‘’Biz meslekî eğitimi çok önemsiyoruz’’ dedi. Türkiye’de lise mezunlarının yüzde 70’nin düz lise, yüzde 25’nin meslek lisesi mezunu olduğunu hatırlatan Çağlayan, dünyada bunun tamamıyla tersi bir durum olduğunu ifade ederek, ‘’İstihdam sadece hükümetin değil, Türkiye’nin meselesidir’’ diye konuştu. Bakan Çağlayan, Yüksek Öğretim Kurulunun, Türkiye’de istihdam arzının gerektirdiği eğitim şeklini bulmak zorunda olduğuna dikkat çekti.
VERİMLİLİK TEMEL ALINMALI
Millî Prodüktivite Merkezi (MPM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erdal, verimlilik artışları sağlayan üretken bir yapının en önemli göstergelerinden birinin, sosyal tarafların arasındaki dayanışma ve işbirliği olduğunu belirtti ve ‘’birlikte verilecek destek, ekonomide verimliliği artıracaktır’’ dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, rekabetin, küresel ekonominin en önemli enstrümanlarından biri haline geldiğini belirterek, verimliliğin de bu tanımın en önemli unsuru olduğunu söyledi. Türkiye’nin kaynaklarının kıt olduğunu, bunların en verimli şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, verimliliğin 72 milyon insanın hayat biçimi haline gelmesi gerektiğini kaydetti.
|