Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış, vatandaşların sokakta çalıştırılan çocuklara para vermeleri durumunda o çocuğu istismar eden kişiye destek sağlayacaklarını belirterek, ‘’Verdiğiniz her kuruş, o çocuğun sokakta kalmasına ve sokakta yaşayan çocuğa dönüşmesine katkı sağlar’’ dedi.
Barış, UNICEF’in yayınladığı ‘’Evet Deyin’’ adlı derginin Sonbahar sayısında yer alan söyleşisinde sokak çocuklarının durumunu değerlendirdi. Dünyanın hemen her ülkesinde sokakta çalıştırılan ve sömürülen çocuklar bulunduğunu ifade eden Barış, Türkiye’de de ekonomik sıkıntılar sebebiyle çocuklarını istismar eden aileler bulunduğunu belirtti.
‘’Sokakta çalışan çocuk’’ kavramının değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Barış, sokakta çalıştırılarak ‘’istismar edilen’’ çok sayıda çocuk bulunduğunu bildirdi.
Sokakta istismar edilenlerin önemli kısmının 6-12 yaş arasında ve göç etmiş ailelerin çocukları olduğunu anlatan Barış, ‘’Bazı kentlerde sokaklar adeta iş yerine dönüşmüş. Çocuk, trafik lambalarında mendil satıyor, cam siliyor ve boyacılık yapıyor. Genellikle anne veya babası da o bölgede bulunuyor ve bunu güya çocuğu başka tehlikelerden koruma adına yapıyor. Ama tam tersine kendi elleriyle çocuğu ateşe atıyor’’ görüşüne yer verdi. SHÇEK tarafından geliştirilen ve 8 ilde uygulanan modelle çalışan çocuk sayısının azaltıldığını bildiren Barış, Türkiye’de şu anda sokakta yaşayan ve ailesiyle bağları kopmuş çocuk sayısının 400-500 civarında olduğunu kaydetti.
SOKAKTA ÇALIŞAN, SOKAKTA ALIŞIYOR
Barış, sokakta çalıştırılan çocukların yüzde 30-40’nın daha sonraki yıllarda sokakta yaşamaya başladığını belirtti. Sokakta çalıştırılan bir çocuğa para verilmesinin o çocuğu istismar eden kişiye destek sağlamak anlamına geldiğini ifade eden Barış, “Verdiğiniz her kuruş, o çocuğun sokakta kalmasına ve sokakta yaşayan çocuğa dönüşmesine katkı sağlar’’ dedi.
SHÇEK’in maddî durumu yetersiz ailelere çocuklarına bakabilmeleri için 325 YTL yardımda bulunduğunu anlatan Barış, kurumun 2007 yılı içerisinde tüm hizmetler için 350 milyon YTL civarında harcama yaptığını bildirdi.
Sokakta yaşayan çocukların sayısını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini kaydeden İsmail Barış, bütün kurum ve kuruluşları iş birliğine çağırdı. Barış, 2008 yılı sonunda konuyla ilgili önemli ilerlemeler sağlanacağını belirtti.
|