Başşehirde önceki gece 01.47’de merkez üssü Bala ilçesi olan 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 25 saniye süren sarsıntı, Çankırı, Kırıkkale ve Yozgat’ta da hissedildi. 5.7 büyüklüğündeki deprem ile son depremin farklı fay kırığında meydana geldiği belirtilirken, depremin ardından 4 saatte 35 artçsı sarsıntı kaydedildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden alınan bilgiye göre, merkez üssü Ankara’nın Bala ilçesi olan, saat 01.47’de meydana gelen depremin büyüklüğü 5.5 olarak ölçüldü. Depremin gözlemsel şiddet skalasında ‘’şiddetli’’ grubunda yer aldığı belirtildi.
Depremin ardından saat 09.47’de merkez üssü Bala ilçesi olan 4.2 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildi. Sarsıntının, saat 01.47’deki 5.5 büyüklüğündeki depremin artçısı olduğu ifade edildi. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı ise saat 09.47’deki sarsıntının büyüklüğünün 5.0 olduğunu duyurdu.
5.5 büyüklüğündeki depremden sonra saat 06.03’e kadar büyüklükleri 2.7 ile 3.7 arasında değişen 35 artçı sarsıntı kaydedildi.
FARKLI FAY
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Kurban Bayramı’nın ilk günü yaşanan 5.7 büyüklüğündeki deprem ile önceki gece 5.5 büyüklüğündeki depremin farklı fay kırığında meydana geldiğini belirterek, ‘’Orada bir ‘kırık ailesi’ var. Diğerlerinin de kırılmasını beklemek normal. Bu büyüklüklerdeki depremlerin arkasının gelmesi ihtimali var’’ dedi.
Uzmanlar, 5.5 büyüklüğündeki depremin geniş bir alanda hissedilmesinin ise, depremin yüzeye yakın meydana gelmesinden kaynaklandığını belirttiler.
İLÇE MERKEZİ VE KÖYLERDE CAN KAYBI YOK
Bala Kaymakamlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, depremin ardından ilçe merkezi ve köylerde ilk etapta panik yaşayan halk, sokaklara çıktı. Ancak, vatandaşlar bir süre sonra evlerine girdi. Kaymakamlık bünyesinde kurulan kriz masası ekiplerinin de depremin hemen ardından çalışma başlattığını belirten yetkililer, ilçe merkezi ve köylerinde can kaybı olmadığını kaydetti.
TÜRK KIZILAYI İLÇEDE
Türk Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, deprem haberinin alınmasının ardından, ‘’durum ve ihtiyaç tesbiti yapması için’’ 1 öncü aracın 2 uzman personel eşliğinde bölgeye gönderildiği kaydedildi. Kızılay, bölgeye ilk etapta 250 battaniye, 10 çadır ve 1 seyyar mutfak gönderdi.
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü de, bölgeye 750 battaniye, 50 çadır, 1 mobil mutfak ile 30 katalitik soba ve 4 bin 32 adet yarım litrelik su gönderildiğini bildirdi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğünden 20 kişilik uzman ekip, inceleme ve hasar tesbit çalışmalarına başladı.
İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü de bölgeye 16 kişilik kurtarma ekibi, 4 araç ve 1 köpek gönderdi.
Öte yandan, Depremin ardından bölgeye gelen AKP Ankara Milletvekili Faruk Koca ve Ankara Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, beraberindeki yetkililerle birlikte bazı belde ve köylerde incelemelerde bulundu.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Genel Müdür Ömer Taşlı ve Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da bölgede incelemelerde bulundu.
CAMİLERDE HASAR VAR
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, ilgili bürokratlar ve teknik elemanlarla bölgede incelemelerde bulunan Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, depremde can kaybı olmadığını, ancak daha önceki depreme ilişkin hasar tesbiti yaptıkları bazı yerlerde, daha büyük hasarların oluştuğunu kaydetti.
Daha önceki depremden en fazla etkilenen Sırapınar köyünde herhangi bir sıkıntının bulunmadığını belirten Yamaç, Afşar beldesinde daha önceki depremde boşalttıkları 15 konutun 3’ünde büyük ölçüde hasar meydana geldiğini, Hz. Ömer Camii’nin minaresinin üst bölümünün yıkıldığını, Merkez Camisi’nin ise ağır hasar gördüğünü belirtti.
Bölgedeki diğer bazı köylerin durumuna ilişkin ilk veriler hakkında da bilgi veren Yamaç, Karaburun köyünde 3 evin duvarında çatlak oluştuğunu, bir samanlık, bir depo ve bir ahırın yıkıldığını, Karahamzalı köyünde bir caminin çatısında hasar meydana geldiğini, Büyükkarabıyık köyünde bir evin hasarlı olduğunu, Aşağıhacıbekir köyünde bir tandırın yıkıldığını belirtti.
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, depremin ardından Ankara Valiliği Kriz Merkezi, Bala Kaymakamlığı, Bala Emniyet Müdürlüğü, Bala İlçe Jandarma Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Kızılay ile irtibata geçildiği, ihtiyaçların belirlenmesi ve sağlanması amacıyla çalışmalar başlatıldığı ve gelişmelerin yakından izlendiği kaydedildi.
|