Anayasa Mahkemesi, Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin ‘’mahkeme’’ niteliği taşımadığını bildirdi.
Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararına göre, Türk Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş. tarafından telefon faturalarını ödemeyen borçlu aleyhine yapılan icra takibinin borçlunun itirazıyla durdurulması üzerine, Isparta Tüketici Sorunları Hakem Heyetine itirazın kaldırılması talebiyle başvuruda bulunuldu. Anayasa Mahkemesi de itiraz konusu kanunun 25’inci maddesindeki ‘’cezai yaptırıma bağlanmış hususlar dışındaki tüm uyuşmazlıklar, tüketici sorunları hakem heyetlerinin görev ve yetkileri kapsamındadır’’ hükmünü inceledi.
Görülmekte olan davada uygulanacak kuralı Anayasa’ya aykırı görerek veya tarafların Anayasa’ya aykırılık savlarını ‘’ciddi’’ bularak Anayasa Mahkemesine başvuracak yerin bir ‘’mahkeme’’ olması zorunlu olduğu vurgulanan kararda, şöyle denildi:
‘’Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un değişik 22. maddesine göre, illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürü veya görevlendireceği bir memur, ilçelerde kaymakam veya görevlendireceği bir memur başkanlığında, belediye, baro, ticaret ve sanayi odası ile esnaf ve sanatkâr odası ve tüketici örgütlerinden seçilerek görevlendirilecek beş kişiden oluşmaktadır.
Buna göre, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, yargı organlarının ve mensuplarının Anayasa’da belirtilen niteliklerine sahip değildirler. Bu sebeplerle başvuran Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ‘mahkeme’ niteliği taşımadığından, itirazın başvuranın yetkisizliği nedeniyle reddi gerekir.’’
|