Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki anıtsal çınarın altına, Çınaraltının tarihî dokusu hakkında bilgilerin yer aldığı, Türkçe ve İngilizce tanıtım panosu yerleştirildi.
Yalvaç Belediyesi tarafından, 800 yaşında olduğu tahmin edilen çınar ağacının altına, ağacın 1920 ve 1940’lı yıllarda çekilmiş fotoğraflarını da konuldu.
2 metre yüksekliğinde, 90 cm genişliğindeki metal pano, alanın tarihî dokusuyla uyumlu Selçuklu motiflerine yakın ferforje desenlerle renklendirildi. Çınar yaprakları ve Selçuklu mızrak ucunu simgeleyen ağaç biçimli ferforjelerle çerçevelenmiş panonun merkezinde, çınar ağacı ve Çınaraltı hakkında bilgi bulunuyor.
Panoda, 1924 yılından başlayarak bugüne kadar tarih sırasına göre yerleştirilmiş fotoğraflardan, 8 asırlık çınarın geçirdiği evrelerin bir bölümünü izlemek mümkün. Panoda yer alan bilgiye göre, yaklaşık 800 yaşında olan anıtsal çınarın boyu 16, gövde çevresi 10.25, çapı ise 3.26 metre. Dal uzunluğu 7.50 ile 15.80 metre arasında değişiyor. Bu rakamların, Antalya Koruma Kurulu tarafından 11 Mayıs 1992’de tescil edildiği bilgisine de yer veriliyor. Çınarın bulunduğu bölgedeki medrese, hamam ve Devlethan Camii, Selçuklular döneminde Türklerin yerleşim merkezini ve biçimini göstermesi açısından önemli. Geçmişte olduğu gibi bugün de merkez olma özelliğini sürdüren Çınaraltı, kahve sohbetlerinin yapıldığı; çayların yudumlandığı bir dinlenme mekanı.
|