İngiliz Haber Ajansı Reuters, AKP hükümetinin AB reformları alanında isteksizliğinin Ankara-Brüksel arasında çatışma dönemine girilmesini sebep olabileceğini bildirdi.
Reuters, haberinde Temmuz ayında büyük oy alan Türkiye’nin iktidar partisi AKP’nin, AB’ye katılmak için planlarına hız vereceğini ilan etttiğini, ancak kilit önemdeki reformlar konusundaki isteksizliğinin, Brüksel ile bir çatışma dönemine girmesine sebep olabileceğini bildirdi. AB’nin, Türkiye’nin, Türk milli kimliğini ve devlet kurumlarına hakareti suç sayan 301. maddeyi, Ceza Kanunu’ndan çıkarması gerektiğini söylediğini aktaran Reuters, haberinde şu ifadelere yer verdi:
“Söz konusu madde, Nobel ödüllü Orhan Pamuk gibi yazar ve araştırmacıların aleyhine dava açılması için kullanıldı. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti Avrupa Birliği’nin Kasım ayında olumsuz bir ilerleme raporu sunması pahasına, önceliğinin Türkiye’nin askeri yönlendirmeyle hazırlanmış anayasasını gözden geçirmek olduğunda ısrar etti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Reuters’e, ‘Biz reformlarımızı Avrupalıları memnun etmek için yapmıyoruz; Türkiye’nin daha çok demokrasi, refah ve daha iyi hayat standartlarına ulaşmasına yönelik doğru olan neyse yapmaya devam edeceğiz’ dedi.
Diğer taleplerin yanı sıra, Brüksel Türkiye’den limanlarını—Ankara’nın tanımadığı bir ülke olan— Kıbrıs’a açmasını istiyor. AB ayrıca Ankara’dan Ermenistan ile sınırını açmasını ve İstanbul yakınlarında Türkiye’deki Ortodoks Hıristiyan halkının yaşamına devam etmesi açısından hayati görülen Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını istiyor. Ancak analistler bu gibi hassas meselelerden ziyade, AB görüşmelerinin teknik unsurları üzerinde harekete geçilmesini bekliyorlar.”
|