Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğünün, ekmeğin Anadolu uygarlıkları döneminden günümüzde kadar geçirdiği üretim aşamalarını gözler önüne sermek amacıyla genel müdürlük binasında kurduğu Ekmek Müzesi, ziyarete açıldı.
Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, yaptığı açıklamada, fabrikaya her gün onlarca ziyaretçinin geldiğini, bunların çoğunluğunu ise öğrencilerin oluşturduğunu söyledi. Ziyaretler sırasında, geçmişte ekmeğin nasıl yapıldığına dair öğrencilerden sık sık sorular yöneltildiğini anlatan İlkbahar, öğrencilerin bu merakını gidermek ve ekmeğin Anadolu uygarlıkları döneminden günümüze kadar geçirdiği üretim aşamalarını yeni nesillere aktarmak amacıyla bir kaç ay önce müzenin kuruluş çalışmalarına başladıklarını belirtti. İlkbahar, kısa sürede tamamlanan müzede, tarladaki buğdayın toplanmasından, ekmeğin sofraya gelişine kadar geçmişten günümüze kullanılan aletlerin tamamını müzede bir araya getirdiklerini bildirdi. Eserler arasında, asırlık aletlerin de yer aldığını belirten İlkbahar, yeni nesilin geçmişteki teknolojiyi tanıyarak, günümüzde gelinen noktayı kavraması açısından, müzenin önemli bir işlevi yerine getireceğini ifade etti. İlkbahar, fabrikayı ziyaret edecek öğrencileri önce müzede ağırlayacaklarını ve onlara ekmeğin hangi aletler kullanılarak ve hangi aşamalardan geçerek sofraya ulaştığını müzedeki görsel materyaller aracılığıyla anlatacaklarını, daha sonra ise son ekmek üretim teknolojisinin kullanıldığı halk ekmek fabrikasını gezdireceklerini kaydetti. İlkbahar, müzenin ücretsiz gezilebileceğini ve görmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu sözlerine ekledi.
|