Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sokakta kısa periyotlarla harçlık temin etmek veya ailesine küçük de olsa katkı sağlamak amacıyla çalışan çocuk sayısının 200-220 civarında olduğunu hatırlattı.
Daha önce sokakta sürekli çalışan çocuk sayısının 3 bin civarında olduğunu, ancak bunlardan 2 biniyle doğrudan temas kurulduğunu belirten Vali Mutlu, çocukların Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce rehabilitasyon projesi kapsamına alındığını, aileleriyle temas kurulduğunu ve ailelerinin eğitimlerine önem verilerek maddi destekte bulunulduğunu kaydetti. Vali Mutlu, çocukların eğitimlerinde herhangi bir aksama olup olmadığının izlenmeye başlandığını ifade ederek, sürekli olarak geçimini sokaktan temin eden çocukların eğitimlerine devam etmeleri ile ilgili çalışmaların da aralıksız sürdüğünü kaydetti.
36 AİLE HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Ailelere yönelik rehabilitasyon çalışmalarının devam ettiğini de anlatan Vali Mutlu, şöyle konuştu: ‘’Ailelere çocuklarının eğitimlerini aksatmaması noktasında her türlü uyarıların yapılmasına rağmen sonuç alınamıyorsa adli işlem yapıyor ve suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu şekilde 36 aileye suç duyurusunda bulunduk. Çok da etkili oluyor. Ailelere çocuklarının eğitiminin önemini de anlatıyoruz. Aileleri ikna edip bu şekilde netice almaya çalışıyoruz. Ama buna rağmen ‘Biz çocuğumuzu sokakta çalıştırmaya devam edeceğiz’ diyorsa, o vakit sonuç alamadığımız aileler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz.’’
‘’SOKAKTA KALAN ÇOCUĞUMUZ YOK’’
Vali Mutlu, Diyarbakır’da sokakta çalışan çocuk sayısının yoğun olarak gündemde tutulduğunu da belirtti. Mutlu, şöyle devam etti: ‘’Bizim sokakta kalan tek bir çocuğumuz yok. ‘Diyarbakır’da 3 bin tane sokak çocuğu var derseniz’ bunun algılaması 3 bin tane sokakta yatan, kalkan, geçimini sürekli çalışarak temin eden ve yapacak bir iş bulamadığı için de kapkaça, suça bulaşan çocuk olarak algılarsınız. Toplumun algılayış biçimi bu. Dolayısıyla yanlış algıya sebebiyet vermemek için bilgiyi de doğru vermeniz gerekir. Evet 3 bin tane çocuğumuz var, ama yüzde 98’i okula devam eden çocuklar. Kısa süreli de olsa bir iki saat okuldan çıktığı dönem içinde cebine bir harçlık temin ediyor. Onlar bana göre sokak çocuğu değil. Onları sokak çocuğu olarak görmüyorum. Sokakta yatıp kalkan gidecek yeri olmayan bir tek çocuğumuz yok. Bizim çocuklarımızın hepsi evinde. Şu ana kadar yaptığımız faaliyetlerle 900 çocuğumuz sokaktan tamamen kopartılmıştır.’’
MADDE BAĞIMLISI ÇOCUKLAR
Vali Mutlu, şehirde 210 civarında tespit edilen madde bağımlısı çocuğun bulunduğunu ve bunların da Uçucu Madde Bağımlıları Tedavi Merkezinde tedavilerinin sürdüğünü ifade ederek, bu konuda arzu ettikleri sonuçları da aldıklarını kaydetti.
Şehrin imajı açısından verilen haberlerin doğru rakamlarla verilmesi gerektiğini, bu konuda söz söyleyecek olanların objektif davranmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Mutlu, resmi rakamlara itibar edilmesi gerektiğini belirtti.
ÇOCUKLARA 2 MERKEZ
Çocukların rehabilitasyonlarının en üst düzeyde sürdürülmesi amacıyla içerisinde spor kompleksi, sanat atölyeleri, mesleki eğitim verileceği kütüphane ve dinlenme alanlarının da bulunduğu 35 dönümlük alanda bir merkez oluşturulacağını da ifade eden Vali Mutlu, ayrıca suça bulaşan çocukların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması amacıyla Sosyal Rehabilitasyon Merkezi yapacaklarını belirtti. Mutlu, merkezlerin 2008 içinde ihalelerinin yapılacağını sözlerine ekledi.
|