Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler, ‘’Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’’nun turizm alanında yapılan yatırımların önünü tıkadığını öne sürdü.
48 belediyenin üye olduğu Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Adem Özbekler, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 150 ayrı bölgede jeotermal kaynakların kullanıldığını söyledi.
Türkiye’deki jeotermal kaynakların sadece yüzde 5’inin değerlendirildiğini ifade eden Özbekler, ‘’Yüzde 95’lik bir kaynak yer altında yatıyor. Yürürlüğe giren kanunla, bu kaynaklar daha ortaya çıkarılmadan, rant paylaşımının peşine düşülmüştür’’ dedi.
Yurt genelinde bugüne kadar jeotermal kaynakların kullanımı için 2 milyar YTL’nin üzerinde yatırım yapıldığını belirten Özbekler, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Ülkemizdeki jeotermal kaynakların önemi ve değerinin farkına varan yerli ve yabancı bir çok yatırımcı, başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda yatırım yapmak için hazırlıklar yapıyor. Bugün itibariyle termal sağlık turizmi, termal enerji ve termal ısıtma sistemlerine yönelik, 5 milyar YTL’nin üzerinde bir yatırım bekliyoruz. Ancak haziran ayında yürürlüğe giren kanunla birlikte turizm alanında yapılan yatırımların önü tıkanmış, bir çok belediye ve tesis ruhsat alamamıştır.’’
Kanunda, jeotermal kaynakların aranması ve işletilmesi gibi konularda harç, teminat ve idare payı gibi başlıklar altında yüksek miktarlarda para talep edildiğini belirten Özbekler, bir çok belediye ve işletmenin, talep edilen ücretleri bulmakta ve ödemekte sıkıntı yaşadığını, bu nedenle de ruhsat alamadıklarını kaydetti.
Yasanın, jeotermal kaynakların bulunması ve kullanılmasını teşvik edici özelliklerden yoksun olduğunu savunan Özbekler, belediye idaresindeki tesislerin, İl Özel İdaresi tarafından denetlenmesine de tepki gösterdi.
Öte yandan, Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğünün (MTA), jeotermal ve doğal mineralli su kaynak aramalarında, ruhsat harcı ve teminattan muaf olduğu kaydedilirken, arama ruhsatı aldığı sahalarda kaynak varlığı tespit edilirse, bu alanın MTA tarafından ihale edileceği bildiriliyor.
Özbekler, yaşadıkları sorunun çözümü için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ve TBMM’deki ilgili komisyon üyelerinin gerekli düzenlemeler için çalışma yapmasını istedi.
|