Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Belediyelerin termal tesisleri ruhsat alamıyor

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler, ‘’Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’’nun turizm alanında yapılan yatırımların önünü tıkadığını öne sürdü.

48 belediyenin üye olduğu Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Adem Özbekler, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 150 ayrı bölgede jeotermal kaynakların kullanıldığını söyledi.

Türkiye’deki jeotermal kaynakların sadece yüzde 5’inin değerlendirildiğini ifade eden Özbekler, ‘’Yüzde 95’lik bir kaynak yer altında yatıyor. Yürürlüğe giren kanunla, bu kaynaklar daha ortaya çıkarılmadan, rant paylaşımının peşine düşülmüştür’’ dedi.

Yurt genelinde bugüne kadar jeotermal kaynakların kullanımı için 2 milyar YTL’nin üzerinde yatırım yapıldığını belirten Özbekler, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Ülkemizdeki jeotermal kaynakların önemi ve değerinin farkına varan yerli ve yabancı bir çok yatırımcı, başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda yatırım yapmak için hazırlıklar yapıyor. Bugün itibariyle termal sağlık turizmi, termal enerji ve termal ısıtma sistemlerine yönelik, 5 milyar YTL’nin üzerinde bir yatırım bekliyoruz. Ancak haziran ayında yürürlüğe giren kanunla birlikte turizm alanında yapılan yatırımların önü tıkanmış, bir çok belediye ve tesis ruhsat alamamıştır.’’

Kanunda, jeotermal kaynakların aranması ve işletilmesi gibi konularda harç, teminat ve idare payı gibi başlıklar altında yüksek miktarlarda para talep edildiğini belirten Özbekler, bir çok belediye ve işletmenin, talep edilen ücretleri bulmakta ve ödemekte sıkıntı yaşadığını, bu nedenle de ruhsat alamadıklarını kaydetti.

Yasanın, jeotermal kaynakların bulunması ve kullanılmasını teşvik edici özelliklerden yoksun olduğunu savunan Özbekler, belediye idaresindeki tesislerin, İl Özel İdaresi tarafından denetlenmesine de tepki gösterdi.

Öte yandan, Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğünün (MTA), jeotermal ve doğal mineralli su kaynak aramalarında, ruhsat harcı ve teminattan muaf olduğu kaydedilirken, arama ruhsatı aldığı sahalarda kaynak varlığı tespit edilirse, bu alanın MTA tarafından ihale edileceği bildiriliyor.

Özbekler, yaşadıkları sorunun çözümü için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ve TBMM’deki ilgili komisyon üyelerinin gerekli düzenlemeler için çalışma yapmasını istedi.

/ KIZILCAHAMAM

27.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’nin Bediüzzaman modeline ihtiyacı var

  GELİRLERİ ANCAK GIDAYA YETİYOR

  TSK araç filosunu yeniliyor

  Genelkurmay: Mağaraları ve barınakları vurduk

  MİT de emeklilerini uyardı

  Hükümet reformlarda isteksiz

  Taksim’deki yılbaşı kutlamaları iptal edildi

  Yargıtay “ağır eleştiri özgürlük” dedi

  AB, Sarkozy’den rahatsız

  Verheugen’den AB ülkelerine Türkiye çağrısı

  Anayasa Mahkemesi: Sosyal güvenlik bir güvence

  Dünya Bankası: İşsizlik endişe kaynağı

  301. madde Meclise geliyor

  Anayasa taslağı Ocakta açıklanacak

  Yasaklar, üniversitelerin gelişimini engelliyor

  Belediyelerin termal tesisleri ruhsat alamıyor

  Bayramda korsan otobüslere ceza yağdı

  Türkiye'nin ilk 'Ekmek Müzesi' ziyarete açıldı

  Kızılırmak Havzasının gen kaynağı korunacak

  Dünya barışına Mesnevî katkısı

  Davranış notuna yeni düzenleme

  Başörtülüye zabıta engeli

  MEB bugün yeni sınavı deneyecek

  “Şefkat Projesi” hayata geçiyor

  Üç boyutlu TV’ye hazırlanın

  Sarımsak soyma makinesi yaptık

  Vitrinde bir hafta yaşayacak

  Oyunlarla, yabancı dil öğrenmek daha kolay

  Çocuklar sokaktan kurtarılıyor


 Son Dakika Haberleri