Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl ÖSS’de ilk kez uygulamaya konulacak olan tuvalet iznini, adayların istismar etmemelerini istedi.
Bu yıl ilk kez ÖSS’de adaylara tuvalet izni verileceğini ifade eden Yarımağan, ‘’Bir aday sınav sırasında 2-3 kez tuvalete gidebilecek mi, hakkı ne kadar?’’ sorusu üzerine şunları söyledi: ‘’2-3 defa gitmesinler. Biz adaylara bir kolaylık getirdik, bunu istismar etmesinler.
Geçen yıllardaki kuralımız ‘herhangi bir nedenle sınav salonundan çıkan bir daha salona giremez’ şeklindeydi. Her ne sebeple olursa olsun, başı dönen, midesi bulanan ya da burnu kanadığı için çıkan kişi de salona dönemiyordu. Bu çok insanca bir şey değil ama bunu geçmişte yapmak zorunda kalmışız.
Bu konuda biz yetkiyi salon başkanlarına verdik. Bir aday ‘Ben şu amaçla dışarı çıkmak istiyorum’ dediğinde salon başkanı onun iyi niyetli olduğuna ikna olmazsa, ona izin vermeyebilecek. İkna olursa bir görevliyle birlikte onun dışarı çıkması sağlanacak. Bu ihtiyaç, yüzünü yıkama, tuvalete gitme şeklinde olabilir. Görevlinin amacı salondan çıkan adayın başkasıyla konuşmasını, temas etmesini engellemektir. Dolayısıyla kötü niyetle bilgi alışverişi olmasını önlemeye çalışacağız”
NORMAL YAŞANTINIZI SÜRDÜRÜN
Yarımağan, adaylara şu tavsiye ve uyarılarda bulundu:
* Normal yaşantınızı sürdürün.
* Sınava girerken yanınızda mutlaka sınava giriş ve kimlik belgesini bulundurun. Bu belge olmadan sınava girilemiyor. Bu belge eline ulaşmayan veya kaybeden adayların, sınav merkezi yöneticiliklerimizden herhangi birine başvurarak yeniden çıkarmaları gerekiyor.
* Sınava giriş ve kimlik belgesine ek olarak ikinci bir kimlik belgesini, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesini ve her ihtimale karşı bir fotoğrafınızı yanınızda bulundurun.
* Yanınıza birkaç tane kurşunkalem alın. Yumuşak kalemler seçin. Önerdiğimiz numaralar 2B, 1B ya da HB kalemleri. Ayrıca kaliteli bir silgi ve kalemtıraşı yanınıza almayı unutmayın.
BELGELERİNİZİ GÖRÜNEN BİR YERE KOYUN
* Sınava giriş ve kimlik belgesini, diğer kimlik belgesini ve fotoğrafı, kalem, silgi ve kalemtıraşı sınavdan önce hazırlayın ve toplu olarak unutmayacağınız bir yere koyun.
* Sınavdan 1-2 gün önce sınava gireceğiniz yeri görmenizde yarar var.
* Sınav sabahı 08.30-08.45 gibi sınav yerinde bulunun.
* Sınavın yapılacağı binaya giderken yanınıza cep telefonunu almayın.
* Sınav sırasında bir adayın üzerinde, kapalı da olsa cep telefonu olduğu tesbit edilirse, adayın sınavı geçersiz sayılacak.
* Cep telefonunun yanı sıra bir fotoğraf makinası da, hesap makinası da, cetvel, açıölçer gibi araç gereçler de aynı sonucu doğurur. Adaylar yanlarında hiçbir şekilde araç-gereç bulundurmamalı.
BAŞÖRTÜSÜ YİNE YASAK
Başörtülü olarak sınava girilemeyeceğini söyleyen Yarımağan, ‘’Yargı kararları var yürürlükte. Biz de onları uygulamakla yükümlüyüz’’diyerek yasağı savundu.
Sınav sonuçlarının, sınavın yapıldığı tarihten itibaren yaklaşık 1 ay sonra açıklanabileceğini ifade eden Yarımağan, ‘’15 Temmuz ile 20 Temmuz arasında olabileceğini tahmin edebiliriz’’ dedi.
SINIFLARIN BOŞALMASI AZALDI
Yarımağan, bu yıl uygulamaya konulacak yeni sınav sisteminin ‘’sınıfların boşalmasını önlemek’’ amacıyla da getirildiği hatırlatılarak, ‘’Ancak lise son sınıflar bu yıl da boşaldı. Millî Eğitim Bakanlığı bunun ÖSS sisteminden kaynaklandığını belirtiyor, sistemin değiştirilmesi için size de çağrıda bulunuldu.
ÖSS’ye giren sayısının azalması gerektiğini vurgulayan Yarımağan, her yıl yaklaşık 500-600 bin öğrencinin liseden mezun olduğunu, mezun olamayan öğrencilerle birlikte lise son sınıflardaki öğrenci sayısının 700 bini bulduğunu anlattı. ÖSS’ye 1.5 milyonun üstünde adayın sınava girdiğini kaydeden Yarımağan, ‘’Sınava giren sayısının azalması lazım. Üstelik de liseyi bitiren herkesin de sınava girmemesi lâzım. Özellikle meslek lisesi mezunlarının bir kısmı ya iş hayatına atılmalı ya da meslek yüksekokullarına gitmeli’’ dedi.
BİTİRME SINAVI GETİRİLEBİLİR
Yarımağan, sınava giren öğrenci sayısının ilk aşamada 1 milyonun sonra da 500 binin altına inmesi gerektiğini belirtti. ‘’Sınava giren sayısı 500 binin altına indiğinde sınav sisteminde de çok ciddî, radikal değişiklikler yapılabilir" şeklinde konuştu.
|