“Türkiye Geneli Durum Tesbit Araştırması”na göre, “Kızınız veya yakınınız başörtüsü takmaya başlarsa ne yaparsınız” şeklindeki soruya halkın 88.5’i kendisini destekleyeceğini ve kişisel tercihi olduğu için karışmayacağını söyledi.
TANAR Tanıtım Araştırma Halkla İlişkiler A.Ş tarafından İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa gibi 26 ilde 2-9 tarihleri arasında 2 bin 256 kişi ile yüzyüze yapılan araştırma sonuçları yayınlandı.
Araştırmaya göre, “Kızınız veya bir yakınınız başörtüsü takmaya başlarsa ne yaparsınız?” şeklindeki soruya, kendisini desteklerim diyenler yüzde 28.3, kişisel tercihidir, karışmam 60.2, vazgeçmesini öneririm yüzde 7, karşı çıkar, engellemeye çalışırım yüzde 4.5 oldu.
Halkın yüzde 83.9’u “Cumhurbaşkanını halk seçmelidir “ derken, sadece yüzde 16.1’i “hayır cevabını verirken, “Cumhurbaşkanının Eşinin Başörtülü Olması Laikliğe Aykırıdır” sorusuna ise, hayır diyenlerin oranı yüzde 79, laikliğe aykırı diyenlerin oranı ise yüzde 21 oldu.
Araştırmaya göre, halkın yüzde 81.9’u “Hükümet yasakları kaldırma konusundaki sözünü tutmadığı” şeklinde görüş bildirirken, yüzde 18.1’lik bir grup ise hükümetin bu konuda sözünü tuttuğunu düşünüyor.
Yine halkın, yüzde 72.6’sı hükümet yolsuzluklarla mücadele konusundaki sözünü tutmadığını söylerken, yüzde 27.4’lik bir grup hükümetin bu konuda sözünuü tuttuğu görüşünde.
Yine araştırmaya göre, “Hükümetin en başarılı icraatı” ekonomi, yolsuzluk, sağlık, AB ile ilişkiler olarak sıralanırken, hükümetin icraatlarının hiçbirisini beğenmeyenlerin oranı yüzde 29.7 oldu.
“Hükümetin en başarısız icraatı” ise, türban, vaatlerini yerine getirmemesi ve ekonomi olarak sıralandı.
Araştırma sonuçlarına göre, Hükümetin 3 Yıllık İcraatının Değerlendirilmesi ise, çok iyi diyenlerin oranı yüzde 3.0 olurken, iyi diyenlerin oranı, yüzde 25.3, orta diyenlerin oranı, yüzde 39, kötü diyenlerin oranı yüzde 20, çok kötü diyenlerin oranı ise yüzde 12.7 olarak gerçekleşti.
Araştırmanın künyesi
Bu araştırma 2-9 Haziran 2006 tarihleri arasında NUTS2 sınıflandırma sistemine göre seçilen 26 il merkezinde 2,256 kişi ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırma yapılan iller şunlardır; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Konya, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Mardin, Erzurum, Van, Ağrı, Sivas, Trabzon, Ordu, Samsun, Zonguldak, Çankırı, Kırıkkale, Manisa, Tekirdağ, Kocaeli, Balıkesir, Antalya ve Hatay’dır.
|