Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, dalgalanmanın sebeplerini açıklamaya çalışırken sadece ekonomik sebepleri öne sürmenin yaşanan güçlü kaçışı açıklamakta yetersiz kalacağını belirtti.
Sabancı, “Bu durum uygulanması gereken politikaların belirlenmesinde yanıltıcı bir rol oynayacaktır” dedi. TÜSİAD Başkanı, Türkiye’nin, kısa vadede siyasî istikrarını ve reformlarını sürdürebileceği konusunda piyasaların güvenini sarstığı için dalgalanmalardan bu kadar olumsuz etkilendiğini kaydetti.
EKONOMİNİN DENGELERİ
Sabancı, Türkiye’nin art arda gerçekleştirmiş olduğu reformların getirdiği dinamizm algılamasının azaldığını ve reform sürecinin kredibilitesinin zayıfladığını dile getirdi. Ömer Sabancı, bu değişimlerin geçici olmadığını ekonomide dengelerin bundan sonra bu yeni dengeler üzerinden oluşacağını söyledi.
TÜSİAD Başkanı, “Yeni dengelerle birlikte ithalat talebinin yavaşlaması, yatırım ve tüketim talebinde bir miktar daralma ve enflasyonun düşüş sürecinin yavaşlaması muhtemeldir” diye konuştu.
‘BEKLEYİŞLER
Sabancı, bugün yapılması gerekenin öncelikle bozulmuş olan bekleyişlerin tekrar olumluya döndürülmesi olduğunu belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ise belirsizliklerin bir an önce ortadan kaldırılması ve ekonomide öngörülebilirliğin yeniden ve süratle tesis edilmeye çalışılması demektir. Bekleyişlerin iyimsere dönmesi, zaman, kararlılık ve tutarlılık gerektirmektedir. Türkiye’nin AB yolunda makro ve mikro ekonomik reformları sürdürme ihtiyacı, bürokrasi ve siyasetin her kademesinde, ekonominin her alanında aynı kararlılık ve tutarlılıkla dile getirilmeli ve hayata geçirilmelidir.”
|