Fatma Taş, aile içi iletişim sorunlarıyla ilgili olarak uyarılarda bulundu. Ailenin, toplumun temeli olduğunu hatırlatan Taş, bu birimin bozulmasıyla toplumsal yapının çok ciddî yaralar alacağını belirtti.
Pazarlık yapmayın
Özellikle ebeveynlerle çocuklar arasında ilişkilerin karşılıklı şartlandırmalarla yürütüldüğünü söyleyen Fatma Taş, bu tutumun olumluymuş gibi göründüğünü ancak zaman ilerledikçe ilişkilerin pazarlık eksenine oturduğunu hatırlattı. Özellikle karı-koca kavgalarının temelinde de aynı tutumların yattığını söyleyen Taş, şunları söyledi: “Karı-koca arasında yaşanan karşılıklı şartlanma ve bu şartlanmalarda bir tarafın kurala uymaması, beraberinde restleşmeleri getiriyor. Eşler birbirine ‘ben şunu yaparım ama sen de karşılığında şunu yapacaksın’ diyor. Bu tutum zamanla ilişkide belirleyici unsur olmaya başlıyor. İki taraftan biri vaadinde bulunmadığında, bu sorun çok ciddî kırılmalara sebep olabiliyor. Zira en küçük bir ihmal bile, karşı tarafın işi gurur meselesi yapmasına ve karşılıklı bir güvensizlik ortamı oluşturmasına sebep olabiliyor. Bu durumun tek çözümü hayatı ve aileyi paylaşmaktır. Karşılıklı şartlandırmalarla değil, paylaşım, hoşgörü ve yardımlaşma ile ilişkiler sürdürülebilir. Maalesef anne-baba bu tür sağlıksız tutumları çocuklarına da yansıtıyor. ‘Şunu yapmazsan tatil yok’, ‘filan şeyi yapmazsan izin yok’ gibi tutum ve davranışlarla, büyük sorunlara zemin hazırlıyorlar.
Aile içi iletişimdeki bozuklukların en çok çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaptığını belirten Fatma Taş, çocukların yetiştirilmesinde bilgi ve görgünün en önemli unsur olduğunu hatırlatarak “Evlilik yaşına gelen çocuklarınıza iyi bir çeyizden daha çok , onun kuracağı aileye ve gireceği yeni ortam ve ilişkiler için olgunluk, bilgi ve görgü verin” dedi. Fatma Taş şu tavsiyelerde bulundu:
Sevgiyi çıkarlarınıza alet etmeyin
* Aile ilişkilerinizi karşılıklı menfaatlere feda etmeyin.
* Şartlardan kurtulun. Cümlenize ‘eğer’le başlamayın.
* Kollarınızı açın. Sevginizde cömert olun.
* İçinizden sevmeyin. Sevginizi dışa vurun.
* Sevmeye önce kendinizden başlayın.
* Elalem’den kurtulun. Kendiniz için yapın.
* Çocuklarınıza küçüklükten itibaren değer verin.
* Çocuklarınızı birer yetişkin gibi ciddiye alın.
* Çocuklarınıza insan ilişkilerin gerekliliğini ve önemini anlatın.
* Yetişkin gençlere çocuk muamelesi yapmayın.
|