"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Namaz kılmayanın hain olması

Süleyman KÖSMENE
28 Aralık 2022, Çarşamba
Fikret Yükselten: “Namaz kılmayan haindir, hainin hükmü merduttur.” Hükmü nasıl anlaşılmalıdır? Tarih boyunca İslam devletlerinde nasıl uygulanmıştır?”

Namaz Kılmamanın Cezası

Tarih boyunca İslam devletlerinde namaz kılmayana tazir cezası adıyla ve genelde hâkimin kanaatiyle ceza takdiri yapılmış, hapis gibi çeşitli cezalar verilmiştir. Tövbe teklif edilmiş, tövbe eden affedilmiştir.

Kur’ân’da veya hadislerde, namaza çok teşvik olmakla ve namaz kılmamanın ahretteki vahim neticesine işaret edilmekle beraber, namaz kılmayana dünyevî bir ceza takdir edilmemiştir. Uhrevî ceza ise vardır.

Resulullah Efendimiz (asm), “Bilerek namazı terk eden kişi, Allah ve Resulünün zimmetinden uzak olur.”1 Buyururken, Kur’ân’da şöyle haber verilir: “Cehennem’de mücrimlere şöyle sorulur: “Sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir?” Onlar şöyle cevap verirler: “Biz namaz kılanlardan değildik.”2 

Bediüzzaman Hazretleri risalelerinde namaz kılmayan için ceza hatırlatmasından çok, irşadı ve iknayı esas almıştır.       

Durum Tespiti

Bediüzzaman’ın Mustafa Kemal’e karşı söylediği “Namaz kılmayan haindir, hainin hükmü merduttur” ifadesine gelince…  

1922’nin sonlarında Bediüzzaman Hazretleri meclise geldiğinde milletvekillerinin çoğunu namaza karşı ilgisiz bulur. İstiklal harbinden yeni çıkmış ve yeni toparlanmakta olan bir memleketin söz sahiplerinin, namaz gibi hayatî derecede önem taşıyan bir ibadete karşı lakayt kalmaları Bediüzzaman’ı rahatsız eder. On maddelik bir beyanname hazırlar ve mecliste okutur. Beyannamede namazın bir memleketin yükselmesi ve başarısındaki önemi vurgulanır. 

Mecliste okunan bu beyanname üzerine Mustafa Kemal ile arasında tartışma yaşanır. Riyaset odasında Mustafa kemal kendisine:

“Sizin gibi kahraman bir hoca bize lazımdır. Sizi yüksek fikirlerinizden istifade etmek için buraya çağırdık. Geldiniz, en evvel namaza dair şeyleri yazdınız. Aramıza ihtilaf verdiniz.” Der.

Bediüzzaman da birkaç makul cevabı verdikten sonra, şiddetle ve hiddetle iki parmağını ileri uzatarak:

“Paşa! Paşa! İslamiyet’te imandan sonra en yüksek hakikat imandır. Namaz kılmayan haindir, hainin hükmü merduttur!” der. Fakat Paşa tarziye verir, ilişemez.3 

Netice olarak o dönem mecliste bir mescit açıldığı ve namaz kılanların sayısında gözle görülür bir çoğalma olduğu aktarılır.       

Hainlik Nedir?

Hainlik kelime olarak, bir kutsala el uzatma, bilerek karşı davranma, hıyanet etme, güveni kötüye kullanma, su-i istimal etme, hainliği sebebiyle verdiği söze uymamak manalarına gelir.   

Namaz meselesinde hainlik, bezm-i elestte Allah’a verdiği söz üzere, namazın farz olduğunu bildiği halde, el ve dil uzatarak namazı tezyif etmek, namazın kılınmasını küçük düşürücü hareketlerde bulunmak, namazı önemsemeyip küçümseyerek karşı tavır sergilemek manalarına gelir. 

Kâinatın Yaratıcısına meydan okuyacak boyutlara ulaşan bir küfür ve isyan, kişinin hem Allah ile, hem yaratılmışlarla olan hukukunu ayaklar altına alıp çiğnemeyi netice veren son derece vahim bir sapmanın ifadesidir. Namazı bu niyet ve kasıtla hafife alan bir tavır hem Allah’ın hukukuna, hem de kulların hukukuna ihanet içindedir demektir.  

Netice olarak Allah’ın dinini tezyif etmek, namaza ve ibadete karşı bir duruş sergilemek, insanı hainlik sınıfına sokuyor. Çünkü neticede seni de diğer insanlarla beraber yaratan ve rızıklandıran Allah’tır, Allah diğer insanlara verdiğini senden esirgemiş değildir, senin de Allah’ı tanımama ve inkâr etme lüksün yoktur. 

İslam hukukunda hainin hükmü ise reddedilir, yani geçersizdir.

Dipnotlar:     

1- Ahmed b. Hanbel, IV, 238

2- Müddessir Suresi: 40, 41, 42, 43

3- Tarihçe-i Hayat, s. 156

Okunma Sayısı: 5029
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Coşkun

    28.12.2022 18:45:06

    "... Beyannamede namazın bir memleketin yükselmesi ve başarısındaki önemi vurgulanır." ifadesinin geniş bir yorumu gerekir.. Nu cümleyi nasıl anlamak gerekir? Namazın memleketin yükselmesinde ve başarısına katkısı nasıldır? Kastedilen müslüman memleketler mi? Namaz kılmayan memleketler de var.. Yükseltmekten kasıt gelişmişlikse namaz kılmayan memleketler namaz kılan memleketlerden çok üstün.. Kanaatime göre bu sözün izaha ihtiyacı var..

  • S.topuz

    28.12.2022 05:11:32

    "İşte ey ehl-i Kur'an olan şu vatanın evlâdları! Altıyüz sene değil, belki Abbasîler zamanından beri bin senedir Kur'an-ı Hakîm'in bayraktarı olarak, bütün cihana karşı meydan okuyup, Kur'anı ilân etmişsiniz. Milliyetinizi, Kur'ana ve İslâmiyete kal'a yaptınız. Bütün dünyayı susturdunuz, müdhiş tehacümatı def'ettiniz, tâ يَاْتِى اللّٰهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُٓ اَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِن۪ينَ اَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِر۪ينَ يُجَاهِدُونَ ف۪ى سَبِيلِ اللّٰهِ âyetine güzel bir mâsadak oldunuz. Şimdi Avrupa'nın ve firenk-meşreb münafıkların desiselerine uyup, şu âyetin evvelindeki hitaba mâsadak olmaktan çekinmelisiniz ve korkmalısınız!" Bediüzzaman Said Nursi, Mektubat - 324

  • S.topuz

    28.12.2022 05:06:12

    اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنْ فِتْنَةِ اٰخِرِ الزَّمَانِ ٭ اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنْ فِتْنَةِ الْمَس۪يحِ الدَّجَّالِ وَ السُّفْيَانِ ٭ اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنَ الضَّلَالَاتِ وَ الْبِدْعِيَّاتِ وَ الْبَلِيَّاتِ ٭ اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنْ شَرِّ النَّفْسِ الْاَمَّارَةِ ٭ اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنْ شُرُورِ النُّفُوسِ الْاَمَّارَاتِ الْفِرْعَوْنِيَّةِ ٭ اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنْ شَرِّ النِّسَٓاءِ ...Tesbihatdan!

  • Metin

    28.12.2022 00:21:25

    "Kâinatta en yüksek hakikat imandır. İmandan sonra namazdır. Namaz kılmayan haindir; hainin hükmü merduttur." Özür: doğrusu bu olsa gerek. Teşekkürler.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı