"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Abdülkadir (G) Ceylan Çalışkan

M. Latif SALİHOĞLU
22 Ağustos 2024, Perşembe
İsmi gibi nesebi de Şeyh Abdülkadir Geylani’ye dayanan Abdülkadir Ceylan Çalışkan, 22 Ağustos 1963’te İstanbul’da geçirdiği bir trafik kazasında vefat etti.

Çalışkanlar Hanedanına mensup Emirdağ’ın bu güzide evlâdı 1929 senesinde doğdu. Henüz 14-15 yaşlarında iken, babasının da rızasıyla Bediüzzaman Hazretlerinin hizmetine girdi.

Hem talebesi, hem hizmetkârı, hem mânevî evlâdı olduğu Üstad Bediüzzaman vefat ettiğinde (23 Mart 1960), kendisi de Siirt’te asker idi.

*

Cennet yaşı olarak bilinen 33 yaşı içinde iken vefat eden Ceylan Çalışkan’ın hayatında bir dönüm noktasını teşkil eden hadise, 1944 yılı yaz mevsimi sonlarında yaşandı: Denizli Hapsinden çıktıktan sonra (15 Haziran) iki ay kadar Şehir Oteli’nde misafir edilen Üstad Bediüzzaman, yeni sürgün yeri olarak Emirdağ’a yalnız olarak gönderildi.

İşte, aralarında “karabet-i nesliye” olduğu sonradan anlaşılan Çalışkanlar Hanedanı ve “zekâda birinci talebe” olan Abdülkadir Ceylan ile tam da o günlerde tanıştılar. Öyle sağlam bir tanışma olduğu ki, bir daha birbirinden kopmadılar.

*

Emirdağ’da ilköğretim mektebini bitiren Ceylan, lise ve daha yükseğini okuma niyeti içine girmişti. Fevkalâde zeki ve hareketli bir çocuk olduğundan, babası Mehmet Çalışkan da onu okutmak istiyordu. 

Baba-oğul, birlikte Bediüzzaman Hazretlerinin yanına geldiler. Ceylan’ın tahsil meselesini ona danıştılar. Üstad, şunu söyler: “İyi. O halde, evvelâ benden imân dersini alsın; sonra yüksek mektebe        devam etsin.” 

Onlar da, zaten her tavsiyesine hürmetle riayet etmeye çalıştıkları Hz. Üstad’ın bu teklifini emir telâkki ederek hemen kabul ettiler. 

Genç Ceylan Çalışkan, işte o günden itibaren Üstad Bediüzzaman’ın hem talebesi, hem hizmetkârı, hem kâtibi, hem de “mânevî evlâdı” olarak yeni ve pek nuranî bir hayata başladı.  Dahası, onun bu hususiyet ve meziyeti, hayatının sonuna kadar hiç kırıksız ve kesintisiz bir şekilde devam edip gitti. 

*

Eski ismi “Musulca” olan Emirdağ’ın umum Çalışkanları gibi, Ceylan Çalışkan da Şeyh Abdülkadir-i Geylânî’nin neslindendir. Üstelik, kendi ismi de, o mühim ve mübarek zâta ithafen konulmuştur: Abdülkadir Ceylan. (Arapça’da “G” harfi yok. Dolayısıyla “Geylânî”, Arapça’da “Ceylânî” diye okunur ki, Ceylan ismi de buradan geliyor.) 

*

Hem çok zeki, hem de esprili bir dava adamı olan Ceylan Çalışkan, Üstad Bediüzzaman’ın hizmetinde iken evlenmek istiyordu. Bu yöndeki niyetini yarı şaka, yarı ciddi şekilde üstadına izhar ediyordu. Üstadı ise ona refakat etmemekle beraber ona şunu söylüyordu: “Ceylan, seni dünyaya yâr etmem.”

Ceylan, askerden geldikten sonra ciddi şekilde evlenmek niyetine girdi. Onu caydıracak olan Üstad Bediüzzaman da artık hayatta değildi. Evlendikten kısa bir müddet sonra, üstelik hanımı hamile iken bir trafik kazası sonucu vefat etti. Allah ganî ganî rahmet eylesin. Ziyarete açık olan mezarı Emirdağ Kabristanı’ndadır.

*

Kaderin garip bir tecellisi şu ki: Müstesna ve yüksek meziyet sahibi Nur Talebelerinden Hüsrev Altınbaşak, Ceylan Çalışkan ve Mustafa Polat, farklı yıllarda ve fakat Ağustos ayının tevâfuken 21, 22 ve 23. günlerinde vefat ettiler. Allah cümlesine rahmet eyleye.

Okunma Sayısı: 1632
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Andullah

    22.8.2024 12:47:24

    1-Ceylan Çalışkan ağabeyimizin Abdülkadir Geylani hazretlerinin nesebinden gelmesini doğduğu ilçenin eski adının Musulca olmasına da bir bağlantı kurulabilir. Malum Abdulkadir Geylani hazretleri Iraklı olması lazım Musul da Irak'ta bir şehir olarak sanki Musul'dan buraya gelmişler küçük bir Musul anlamında Musulca ismi konulmuş gibi. 2-yine Ceylan Çalışkan ağabeyimizin 30 yaşında askerlik yapmasının hikmeti sebebi ne olabilir? 3-ölüm tarihinin ağustos ayındaki o günü belki de dünyada üstatla mülaki olduğu zamanın aynı günüdür,Yaz sonu.

  • HÇeşitcioğlu

    22.8.2024 09:49:50

    Rahmetullahi ve radiyallahuamhum ecmain.

  • Müjdat Bayar

    22.8.2024 09:01:09

    Nasıl bir teslimiyet, nasıl bir şuur? Her türlü tehlikeyi göze alıp İslâmiyet için çalışmak... Onlar da insandı, onların da zevkleri vardı ama buna rağmen nefislerine tahakküm etmeyi başardılar. Rabb'im bizi onlarla cennetinde buluştursun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı