"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yol yap, yolsuzluk yapma!

Faruk ÇAKIR
02 Ağustos 2024, Cuma
Türkiye’yi idare edenlerin övündükleri işlerden biri de yaptıkları yollardır.

Her fırsatta, “Biz şu kadar yol yaptık. Bizden öncekiler yapmadı” derler. Ellerindeki medya gücüyle de bu yanlış kanaati büyük ölçüde tabana yaymış durumdalar. Duyan da ülkemizde yol yapımının 2000’lerden sonra başladığını zanneder...

Bu iktidar döneminde de elbette yollar yapıldı, fakat bu “Daha önce hiç yol yoktu” anlamına gelmez ki? Ayrıca hiç kimsenin ‘yapılan yol’lara karşı çıkması mümkün değil. Karşı çıkılan, itiraz edilen mesele “yol yaparken yolsuzluk yapmak”tan ibarettir. Mesela, 5 liraya yapılabilecek bir yolun “yap-işlet-devret” ya da başka bir isim altında 105 liraya ihale edilmesine itiraz etmek icap etmez mi? Buradaki itirazı ‘yolsuzluğa’ değil de ‘yol’a itiraz olarak sunmak insafla izah edilebilir mi?

Uzun süreden beri bazı büyük şirketlerin vergi ödemediği iddia ediliyor. Bunların başında da “Yap-İşlet-Devret” projelerini hayata geçiren şirketlerin olduğu iddialara arasında. Ya da bazı büyük şirketlerin vergi borçlarının silindiği yine iddia edilen konular arasında yer alıyor. 

Türkiye’yi idare edenler, bu ve benzeri iddialar karşısında kamuoyunu ikna edebilecek sağlam bir açıklama yapabilmiş değiller. Ekseriyetle sadece inkar ederek işin üstünü örtmeye çalışıyorlar. 

Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yapılan tünel, köprü ve otoyol projelerine imza atan bazı firmaların son 3 yıldır hiç vergi vermediği ya da çok az vergi ödediği iddiaları yeniden gündemi meşgul ediyor. Doğru olmasını arzu etmeyiz, ancak böyle bir durum varsa bu yanlışı kim savunabilir? Nasıl bir uygulama yapılıyor ki kazandıkları halde bazı firmalar vergiden muaf tutuluyor ya da bir şekilde vergi ödemiyorlar? 

Bu yapılanlar belki hukuki ve mali noktadan ‘kanunlara, yönetmeliklere’ uygun olabilir. Fakat vicdanları sızlatmadığını kim söyleyebilir? Elbette hiç kimseden kazanmadığı halde vergi alınmasın. Ancak açıklanan bilgilere göre bu firmalar büyük paralar kazanıyorlar. Zaten Türkiye’nin yaptığı büyük yatırımlar belli başlı firmalara veriliyor. İş yapılmadan önce ihale verilerek korunan firmalar, bir de bu işletmeleri çalıştırırken vergi yoluyla mı korunuyor? Eğer böyle yapılıyorsa bunu insafla, izanla, hakla, hukukla, adaletle izah etme imkanı var mı?

“Yok öyle bir şey” diyen idareciler varsa bunu tam anlaşılır bir şekilde millete izah etmeli ve eğer yanlış ise bu iddialar dile getirilememeli. Asgari ücretle çalışanların yüksek vergiler ödediği bir yerde milyon dolarlar kazanan büyük firmaların vergi vermemesi kabul edilebilir mi?

Yol yap, yolsuzluk yapma! İş yap, işlet ve vergini öde vesselam...

Okunma Sayısı: 1356
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Erhan

    2.8.2024 08:07:40

    5 liraya yapılabilecek bir yolun “yap-işlet-devret” ya da başka bir isim altında 105 liraya ihale edilmesinden dolayı, 2002 yılından sonra yaklaşık, 1 trilyon $ cari açık, 250 mr $ döviz açığı, 500 mr $ dış borç, trilyonlarca $ iç borç, 100 mr $ özelleştirme gelirleri, ülkemizin iki yakası bir araya gelmiyor, bu nedenledir ki, bir LT, mazotu 46, bir ekmeği 10, 1kg eti 750, bir kg domatesi 20, bir kg patlıcanı 28, bir kg biberi 60, 1 kg karpuzu 16, 5 lt. sıvı yağı 220, 5 kg toz şekeri 200 liraya almak zorunda bırakılıyoruz. Birde alamadıklarımız, 1 kg fıstık, badem, fındık, ceviz 700, 1LT Zeytinyağı 490, 1 kg baklava 600 lira. Emekli ve asgari ücretli sefalet içinde vs. vs. Alma mazlumun ahını çıkıyor aheste aheste! hayaller ve söylemler Paris, gerçekler Çaldıran.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı