"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

RİSÂLE-İ NUR TERÖRÜN YAYILMASINI ÖNLEMİŞTİR

06 Mayıs 2011, Cuma
Bediüzzaman'ın ortaya koyduğu etkin teşhisler karşısında, bu teşhise kulak vermemek tam bir ihanet manzarasıdır. Akla gelen şu ki, zamanın idarecileri çok da bu nasihatlere kulak verecek ve yöredeki problemlerin giderilmesini isteyen, arzu eden bir yapıda olmadıkları,—özellikle de bugünlere kadar gelen uzantıları düşünüldüğünde—apaçık anlaşılıyor. Demek ki iyi niyetli idareciler olsaydı, bölgenin içinden gelen ve buradaki yapıyı çok iyi tahlil eden bir âlimin reçetesine kulak verilirdi.

Bediüzzaman, aynı konunun hemen devamında, “Şarkı ayağa kaldıracak dindir” diyerek, buradaki önemli unsura dikkatleri çekmiş ve şöyle bir teşhis koymuştur: “Enbiyanın ekseri Şarkta ve hükemanın ağlebi Garbda gelmesi Kader-i Ezelinin bir remzidir ki, Şarkı ayağa kaldıracak din ve kalbdir; akıl ve felsefe değildir. Madem Şarkı intibaha getirdiniz. Fıtratına muvafık bir cereyan veriniz. Yoksa sa’yiniz ya hebaen-mensurâ gider veya sathî kalır.”
Gelin görün ki, bu teşhisler görmezden gelinmiş, hatta yönetimin başındakiler tarafından dışlanmış, tamamen aksi bir adım atılarak dinsiz politikalar uygulamaya konulmuştur. İşte o gün bugündür yaşanan olaylar bu zehirlenmenin sonuçlarıdır.
Bu problemlerden devlet ve toplum ya da birey bazında kurtulmanın yolu, konulmuş sağlıklı teşhise geri dönülmekten başka yoktur. Yani Kur’ân kaynaklı bir yaklaşım, artık gelinen noktada çıkış noktası olarak kendini göstermektedir. Yoksa sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir.
Bir de yöreye gönderilen idarecilerin dinden uzak bir yaşantı ve davranış içerisinde olması, kişinin içinde bulunduğu makama olan itibarı tamamen bitirmektedir. Böylece devlet otoritesi kendini zulümle göstermeye başlamaktadır ki, bu da devlet yapılanmasına hiç de uygun olmayan bir yaklaşım tarzıdır.
Devletin şefkatli yaklaşımının olmadığı yerde, hem bu içinde şefkat olmayan, baskı ve zulüm olan davranışlar kullanılabilecek hem de kendisini dışlanmışlık duygusu içinde hisseden insanlar şaşkınlaşacaklardır.
Bediüzzaman, bölgedeki meydana gelen hadiselerin sebeplerini teşhis ederken, “cehalet, zaruret ve ihtilâf” dediği hastalıkların tedavisi için “marifet, san’at ve ittifak” olarak formülüze etmiş ve bunu da aşama aşama projelendirmiş ve uygulama için devlete teklif sunmuştur.
Hatta bu konularda Bediüzzaman eserler vererek, insanların zihinlerindeki meselelere çözüm getirirken, Münâzarât’ı; idarecileri uyarmak için ise, Divan-ı Harb-i Örfi isimli eserleri yazmıştır.
Bu eserler bugün de tazeliğini korurken, problem de çözüme kavuşmuş bulunmamaktadır.
Ama bu çözüm tekliflerine karşı, dönemin idarecileri, güneydoğu ve doğu şehirlerinin dağlarına, taşlarına, adeta insanları tahrik anlamı içeren cümleler yazmış ve insanlarda devlete karşı tavır almanın yolunu açmıştır. “Ne mutlu Türküm diyene.”, “Bir Türk dünyaya bedeldir.” gibi sözlerle halk tahrik edilmiştir.
Şimdilerdeki bazı hükümet açıklamaları ise, sadece söylemde yer almaktadır. Bu söylemdeki doğruların hayata geçmesi zarureti kendini göstermektedir.
Netice itibariyle diyebiliriz ki, zamanında Bediüzzaman’ın Kur’ânî teşhislerine kulak verilseydi bugün Türkiye’nin başını ağrıtan, Doğu ve Güneydoğu’daki problemler ve terör hadiseleri olmazdı.

Bu hadiseler bağlamında Nur Talebelerinin tutum ve davranışları nasıldır? Nasıl bakıyorlar? Bu olaylara çözüm olarak neleri, nasıl düşünüyorlar? Bu konularda neler söylemek istersiniz?

Nur Talebelerinin Doğu ve Güneydoğu’daki varlığı, terörün önündeki en büyük engeldir. Risâle-i Nur’la insanların imanları tahkiki oluyor. Tahkiki olan iman sahibi insanlar da, ‘Mü’minler kardeştirler’ düsturunu ve ‘Kendin için ne istiyorsan, mü’min kardeşin için de aynı şeyi istemelisin’ esasını hayatına rehber ettiklerinden, sorumlu bir insan örneği olmuş olmaktadırlar. Hatta pek çok Risâle-i Nur eserleriyle hayatını şekillendirmiş insan, ‘Eğer biz Nurlarla tanışmasaydık, bu gün aynı yanlışın içine biz de sürüklenirdik’ demektedirler.
Zaten Nur medreselerinde yaşayan, eğitim gören farklı farklı renkte, ırkta, dilde, memlekette insanlar aynı öğrenci evlerini paylaşmakta ve iman kardeşliğinin nasıl bir hassasiyet taşıdığını fiilen göstermektedirler.
Doğu ve Güneydoğu’da din hakim cereyan olduğu için, burada problemlerin çözümüne yönelik bir adım atmak isteyenin kesinlikle bu cereyanı dikkate almak zarureti ortadadır. Nitekim bu iman kardeşliğidir ki, insanlar arasında duygu bağı oluşturmakta ve hatta evlilikler kurularak, akrabalık ilişkileri kan bağına da dönüşmüş bulunmaktadır.

DİN İLİMLERİ İLE FEN İLİMLERİNİN BİRLİKTE OKUTULACAĞI OKULLAR AÇILMALIDIR
Bediüzzaman, Doğu ve Güneydoğu ile sadece manevî dinamikleri harekete geçirmek noktasında ilgilenmemiştir. Aynı zamanda, Doğu’daki problemlerin aşılabilmesi için insanlardaki cehaletin giderilmesi gereğinden hareketle, Medresetü’z-Zehra namıyla bir üniversite teşekkülünü tasarlamış ve hatta gider-gelir, öğrenci durumu, dil durumu gibi detayları bile düşünerek adım atmıştır.
Zamanında Sultan Reşat’tan destek gören projenin hayata geçebilmesi için zamanın şartları ve yaşanan olaylar buna müsaade etmemiştir. Ancak sonrasındaki gelişmeler bu adımı çok daha gerekli kılarken, ülke yöneticilerinden bu âlim düşünürün projesine ilgi gösteren olmadığı gibi, onu memleket memleket sürmüşler ve adeta düşünmenin cezasını çektirmişlerdir.
O zaman günümüzde ortaya çıkan durumda ise, ya üniversiteleri çift kanatlı birer eğitim yuvalarına çevirmek ya da böyle eğitim yapan kurumlar açmak şıkkı kaybolmuş değildir.
Nitekim eğitim sistemi insandaki bu manevî dinamiği, vicdanı, kalbi besleyemediği için, evet belki insanlar pozitif bilimler okuyorlar, diplomalar alıyorlar, ama kendilerini de, yakınlarını da ayakta tutacak manevî dinamiklerden yoksun yetişiyorlar.
Bu da çok ciddî bir kayıptır.
Yani içinde duygu olmayan, moral olmayan, maneviyat olmayan, ahlâk olmayan, inanç olmayan bir eğitimin ruhu olmayan bir ceset gibi değerlendirilmesi kaçınılmazdır.
Manevî eğitimi de gözetilmiş gençlerin eğitim süreçlerinin devamlılığının sağlanması ve onları yanlış adımlara karşı yapıcı bir şekilde eğitmek çok önemli bir sosyal devlet sorumluluğudur.

(—Devam Edecek—)
 
BİR ŞEFKAT DEVLETİNE İHTİYAÇ VAR

Bu atmosferde devlet yönetimine ve yöre insanına neler düştüğünü düşünüyorsunuz açıklar mısınız?

Devletin halk nezdinde, itibar kazanması adalet devleti, şefkat devleti olmasına bağlıdır. Bu da devletin, vatandaşlarının hepsine eşit mesafede ve muamelede olmasına, yani hukukî normların işleyişinde bir eksikliğin olmamasıyla ilgilidir.
Devletin şefkat devleti olabilmesi, suçlu ile suçsuzu birbirinden ayırt edebilmesi demektir.
Devletin şefkat elini göremeyen küskün insanlar, birçok huzursuzluğun sebebi olmuştur. Elbette ki huzursuzlukların tek sebebi bu değilse de, bu problem önemi inkâr edilemez bir gerçektir.
Bir bütün halinde geçmişte yaşanan hadiselere bakıldığında devletin yaşanan hadiselere karşı şefkat ve adaletle yaklaşıp, suçluyu suçsuzdan ayırarak, sadece suçluyu cezalandırması, günahı olmayanlara şefkatle yaklaşması gerekir. Fakat acı ki bu hep de böyle olmadı. Konuyu, “Bediüzzaman ve Şark Düşünceleri” isimli eserimizden takip edelim: “Meselâ, Şeyh Said Hadisesinden sonra 4 Mart 1925’de çıkarılan Takrir-i Sükûn Kanunu ile Şarkın tamamı cezalandırılmış, göçe zorlanmış, muhalifler sindirilmiş, hatta Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatılarak mensuplarının bir kısmı cezalandırılmıştır. Benzer uygulamalar bütün isyanlardan sonra da görülmüştür. ‘Tedip Harekâtı’ sırasında bir çok defa suçlunun yanında, suçsuzun da cezalandırıldığı bir gerçektir.”
Durum böyle olunca, elbette devlete olan bakışta problemler oluşmaya başlamaktadır. Günümüzde bölgede yaşanan olağanüstü hal görüntüsü içeren uygulamalar bölge halkı tarafından da garip karşılanmaktadır.
Konuyu Bediüzzaman’ın veciz cümlesiyle tamamlayalım: “Bir masumun hakkı, yüz cani için feda edilmez; onların yüzünden ona zulmedilmez. Şimdiki vaziyet yüz masumu bir kaç cani için zararlara sokar. Meselâ hatalı bir adama müteallik, biçare ihtiyar valide ve pederi ve masum çoluk çocukları ezmek, perişan etmek, tarafgirane adavet etmek, şefkatin esasına zıttır.” (Emirdağ Lâhikası.)
Doğrusu devlet yönetimine düşen çok önemli sorumluluklar bulunmaktadır. Özellikle bu güne kadar bölgede yaşanan devlet adına olumsuzluklar, yanlışlar, hak ve hukuk ihlâlleri için yöre halkından ve bu tür bir muameleye maruz kalanlardan özür dilenmelidir. Evinden, barkından, köyünden, şehrinden ayrılmak zorunda kalan insanlardan özür dilenmelidir. Ve tabiî bu vatandaşlarımızdan sadece özür dilemekle kalmayıp, göç ettikleri şehirlerdeki takiplerini yaparak, onların nasıl geçindiklerini, ne gibi bir hayat tarzının içine düştüklerini sosyal devlet anlayışıyla bilmek ve ona uygun da adım atmak durumundadır.
Yoksa yine dikkate alınmamış aynı insanlarla bu kez büyükşehirlerde uğraşmak zorunda kalınmaktadır.
Devletten gelecek, geçmişe dönük adımların izalesiyle birlikte, bir de hâl-i hazırda yaşanan hayattaki aksaklıkların neler olduğunun tesbiti; eğitim, sağlık, güvenlik gibi tedbirlerin tam olarak alınıp, vatandaşın tam bir güvenliğinin sağlanması ve devletin maddî ve manevî varlığının tam tesisi şarttır.
Elbette ekonomik durum belki işin en can alıcı noktasıdır. Özellikle de eğitim ortamlarına gidememiş, çalışma imkânları da olmayan gençlerin durumlarına acilen çözümler bulunmalıdır. Zaten pek çok rahatsızlık, imkânsızlıklardan, meşguliyetsizlikten ve sorumluluk geliştirememekten kaynaklanıyor.
Devlet, özellikle yöredeki yer altı ve yerüstü kaynaklarını harekete geçirerek, yöredeki vatandaşın buralarda istihdamını sağlamak durumundadır.

 
MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ
Okunma Sayısı: 2948
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Kutbettin Nurlubaş

    6.5.2011 00:00:00

    Selamun Aleykum

    Esasa dokunmadan,imla hatalarını düzeltmeye çalıştım. Mümkünse ilk yorum yerine bunu yayınlatmanızı istirham ederim.


    Van Valisi tahir paşa Üstadın istanbula gitmesi vesilesyle hepimizm bildiği ve İnernette çabuk ulaşılabilen ve köprü dergisi Ve necmeddin Şahiner’ in hazırladığı Bilinmeyen taraflarıyla adli eserde bu mektubun aslı vardır. Bu mektupta ozamanki dil şöyledir. iki kere kürdistan bir kere kürt kelimesi kullanılmıştır. Kürdistan Ülaması beyninde ... Kürd ülaması içinde... ve Kürdistan talebeleri...
    yani Diyarbakırlı bir genç Ankaraya gelse Diyarbalkır valisi bu genç hakkında Sayın Cumhur başkanımıza bir mektup yazsa ve deseki Bu genç diyarbakir bilginleri rasında en zekisidir ve ona sahip çıkarsanız,diyarbakır öğrencilerni minnettar edeceksiniz diye bir mektup nasıl doğal ise o zamanki devletin resmi valisi devletin zirvesinde bulunan Sultan Adulhamide böyle doğal bir şekilde kürt ve kürdistan kelimelerinin geçtiği bir mektup yazıyor.
    Peki ittihad terakki ve kuruluş yıllarında ne oldu bu hakperest anlayış dili terk edildi. Diyelimki yazınızda belirtiğiniz gibi yanlışlıklar yapıldı ama bu yazıda yine bu yanlışlığın atmesferinden kalan bir dil kullanulmaktadır. Örnek diyorsunuzki: Takriri sukun Kanunu ile Şarkın tamamı cezalandırılmış.... bu hala halis islami değil derin resmi ideolojiden çekinilerek veye etkisinden kalınalarak kullanılmıştır.
    Çünkü 26.mektubun 3 mebhasinde (li tearefuyu ; tanımak için )tarif derken içtimayi hayat münesbetleri kurmak birbirinr yardımcı omak be ne biribirini inkar ile la litenakeru ne de birbirine düşmanli etmek tehasemu, fakat biz öyle bir paradigmayla bakmaya alışmışız ki semavi kurani bir dil geliştireceğimize Emevilerin, cebriyeyi kendi iktidarları için destekleyip ifrat eden mutezilenin çıkışına sebebiyet verdiği gibi, hakim paradigmanın etkisinde kalarak Allahın (ontolojik olarak) yaratığı ve Allah hesabına bakıldığında Allahı güzel isimlerinin tecellisi neticesi olan yaratıkların çeşitliliği görülür.(24. söz 1.dal okunabilir.) Neden şark tamamı yerine Kürtlerin tamamı cezalanırılmış diyemediniz. Diyebilirsiniz orda yalnız kürtler yoktur ama bu politika kütrler üzerine yaşanmıştır.biz müslümanlar nedense müslüman milletlerin kardeş olduğunu ve bir birine düşman olmamaları lazım geldiğini söyleriz. Ama güçlü olanın, zaif olanı inkar etmemesi lazım geldiğini nedense hatırlamayız. Halbuki arap sahabiler, Hz selmana rahatlıkla Selmani Farisi diyorlardı. Süheybi Rumi diyorlardı, Bilali Habeşi denilmiştir. Sahabeler ayrılık izlenimi verir diye bu lakaplandırmaları terk etmemişler.
    islam tarihinde alimler genellikle şehirleri, memleketleri ve miletleri ile isimlendirilmiştir. Abdülkadir geylani,Cümeydi Bağdadi, Beyzidi Bistami,Şazeli ,Buhari , Muhiddini Arabi, M. Celaleddini Rumi ve Buğayı Tirki v.b gibi.
    Neden üstad kendi memleketinde molla said iken, istanbıula gelip dikkat çekince, nerden gelmiş ve hangi millettendir sonucunda, kürttür ve kürdistan da gelmiştir, diye istanbul türkleri, hükümeti ve brokrassissi saidi kürdi dediler .Ve üstad da bir müddet bu ismi kullandı. Dolayısıyla bu, islam kültür geleneği icabı bizzat türkler tarafında verilen Bedizzamanıı saidi kürdi, günah olsur veya günah gibi telkki edilme gibi tepki alabiliyor.
    (Ontolojik) varlığı (fatır sursine 27.28 .ayaete baklılabilinir) inkar ediyoruz. Gelin zenginin zekatını verme gibi, fakirin isyanına gerek kalmadan ve sosylizme takilmadan biz fakire sahip çıkalım mantığı gibi, Ulusalcı zihniyetle ve başkasını yutmakla beslenen ırkçılık ve menfi milliyetçiliğin karşısına islam fıkhı çerçevesinden çıkmadan böyle bir anlayış inşasını denemeliyiz.

    Diyarbakır Nur radyo pogramcısı
    Kutbettin Nurlubaş

  • Hakperest

    6.5.2011 00:00:00

    Risale-i Nur’un her bir cümlesinde hattta kelimesinde zerre kadar şüphe uyandıracak bir durum yoktur, olamaz da... Lakin gün gibi aşikar hakikatleri ilan ederken Nur talebelerine zarar verecek başlıklardan, manşetlerden uzak durmak lazım (’her doğruyu söylemek doğru değildir’ düsturuna binanen). En birinci vazifemiz iman-Kur’an davasıdır. Devletin askeri, polisi, jandarması, korucusu devlete fazlası ile yeter. Biz kendi işimize bakacağız. Nur talebelri bütün işini gücünü bırakmış, bu terörü nasıl engelleyeleim derdine düşmüş gibi bir intiba bırakmak hizmetimize büyük zarar veriyor. Hele şu ateşli günlerde çok daha duyarlı olmalıyız diye düşünüyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı