"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dijital, e-gazete mi, kâğıt baskı gazete mi?

Ali FERŞADOĞLU
28 Ekim 2024, Pazartesi
Bir kardeşimiz, “Dijital, e-gazete mi, kâğıt baskı gazete mi daha faydalı?” diye sordu. Hizmetleri meşveretle, demokrasi ile, fikir hürriyetiyle yürütenler olarak her meseleyi enine-boyuna müzakere edip, artı-eksilerini ortaya koyduktan sonra karar vermeli.

21. yüzyıla “Dijital Çağ” da deniyor: Akıllı bilgisayar, telefon, akıllı ev, e-devlet, e-ticaret, home-office (işlerin evlerden yürütülmesi), tele-konferans, e-kitap, online dersler, e-gazete, akıllı robotlar, vs… Öyle ise, ilmî ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmak zorundayız. Zira, “İslâmiyet fünunun seyyidi ve mürşidi ve ulûm-u hakikiyenin reis ve pederidir.”1 Ecnebîlerin bugünkü “Medeniyetinde görülen mehâsin ve yüksek terakkiyât-ı sanayi, bunlar tamamen medeniyet-i İslâmiyeden, Kur’ân’ın irşâdâtından, edyân-ı semâviyeden in’ikâs ve iktibas edildiği, Lemeat ile Sünuhat eserlerimde istenildiği gibi izah ve ispat edilmiştir.”2

Ancak, e-gazete yanında mutlaka kâğıt baskı gazete, kitap, dergi de olmalıdır. Neden?

● E-gazeteden nerede, hangi haber, hangi yazı, hangi yorum, hangi araştırma ve makale var; görmek, bulmak zor. Kâğıt baskıyı önce gözden geçirir, nerede ne var görür, okur ve paylaşırız. Çoluk-çocuğumuzla oturup okuyabilir veya onlara tavsiye edip gösterebiliriz.

● Kâğıt baskı gücünü hissettirir. Kamuoyunda ve resmiyette varlığımızı tescil ediyor, nazar-ı dikkate alınmasını sağlıyor.

● Evet, Yeni Asya büyük bir markadır. Gücünü fikirden, şahs-ı manevîden, Risale-i Nur’un medyadaki dili olmasından; “hak, hürriyet, adalet, meşrutiyet/demokrasi” destansı mücadelesinde zikzaklar çizmemesi ve istikametinden alıyor. 

● Şu nokta da asla görmezden gelinmemeli: Uzmanlar, dijital ve elektrikli alet ve cihazların yaydığı radyasyonun, radyoaktif maddelerin vücutta tüm organları etkilediğine dikkat çekiyor: Deride kızarıklık, ülserasyon, üreme hücrelerinde sterilizasyon (kısırlık), gözde katarakt, (...) gibi reaksiyonlar…”3 Kâğıt baskı diğer onlarca zararlarından da uzak tutmaz mı?

● Okuyucularımızın omurgası kâğıt baskıyı takip ediyor; dijital, sosyal medyayı çok iyi kullanamıyor. Kitap, dergi, Risale-i Nur kâğıt baskıları devam ediyor. Dolayısıyla dijital (yapay zekâ) gazetecilik çalışmalarına ağırlık vermekle birlikte kâğıt baskı -sayısı tartışılabilir- mutlaka olmalı.

Dipnotlar: 

1-Muhakemat, internet, s. 8.; 

2-Mesnevî-i Nuriye, s. 77.; 

3-SDÜ Elektronik Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi, haberturk.com/saglik/

Okunma Sayısı: 225
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı