"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Cidal berdevam, harb ise seccaldir” ne demektir?

Ali FERŞADOĞLU
03 Temmuz 2021, Cumartesi
Geçenlerde sosyal medyada Risale-i Nur’dan şu pasajı paylaşmıştık:

“Zannolunmasın, istibdat galebe ettiği zaman tamamen hükmünü icrâ etmiş, meşrûtiyet mağlûp olduğu vakit mahvolmuş. Kellâ! Kâinatta gâlib-i mutlak hayır olduğundan, pekçok envâ ve şuubât-ı heyet-i içtimâiyede meşrûtiyet hükümfermâ olmuştur. Cidal berdevam, harb ise seccaldir.” (Bediüzzaman, Münâzarât, Enstitü/internet, s. 38)  

Değerli yazar arkadaşımız Prof. Dr. Ahmet Battal, sanırım manasının daha iyi anlaşılabilmesi ve farklı çağrışımlar yapması için sormuş: “Cidal ile harp arasında ve berdevam ile seccal arasında fark var ki Üstad araya ‘ise’ koymuş. Acaba fark nedir?” 

Üstad Bediüzzaman, “Cidal berdevam/sürüp giden, harb ise seccaldir/akıp gidendir” cümlesiyle sosyal hayatın en temel unsurları olan “cidal ve harp” mefhumlarının sosyal yönlerini veciz bir şekilde özetlemiş.

Malûm, Arapça kelimeler aynı zamanda “icazlı/veciz”, yani tek veya az kelime ile çok manaları ifade ederler. Cidal sözcüğü de bunlardan birisidir. 

Ki, manası iki grupta toplanabilir:  

Cidal: Mücadele, uğraşma, sözle mücadele, ateşli konuşma, niza / tartışma, çekişme, ağız kavgası, münâkaşa. Muharebe, cenk, kavga, savaş.  

Cidal, yani, mücadele fikrî, ilmî, sözlü, yazılı yapılır. Aynı zamanda manevî mücadeleyi de ifade eder. Nefsimize, şeytana, manevî tahribatlara karşı tamir, vs. Bunlar insanın hem ferdî, hem de sosyal hayatta sürüp giden faaliyetleridir. Burada birinci gruptaki anlamda kullanılmıştır. Ki, bir örneği şudur: 

“Ehl-i dalâlet, muvakkat hayata karşı mücadele ediyorlar. Bizler, ölüme karşı nur-u Kur’ân ile cidaldeyiz. Onların en büyük meselesi-muvakkat olduğu için-bizim meselemizin en küçüğüne-bekaya baktığı için-mukabil gelmiyor.” (Bediüzzaman, Emirdağ Lâhikası, s. 41) 

İşte bu yönüyle cidal sürekliliği ifade eder; aileler, cemiyetler ve fertler arasında mükellefiyet çağında başlar, ta kabre dek sürüp gider.  

“Harb ise seccaldir/akıp gidendir” kısmına gelince: Savaş, çarpışma, çatışma demek olan harp maddî unsurlar, silâhla yapılır ve şiddeti barındırır. Dolayısıyla harp de yapılır, akıp gider ve biter. Sürekliliği ifade etmez. Sonra tekrar çıkar ve yine akıp gider…  

Okunma Sayısı: 2037
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M.yildirim

    3.7.2021 17:32:51

    Günah ve özellikle küfür irtikap ederek kalbini karartanların iflah olması ne zor! Adam,hakkı su i istimal ederek ve hak namına batıla hizmet derekesine sükuttan kurtulamaz.Hafazanallah.

  • NAHİT TOPALOĞLU

    3.7.2021 12:58:11

    S.A. Ferşadoğlu kardeşim, Harb SİCALdir. Kelime "seccal" değil "sical" olmalı sanırım. Bâki selamlar. Fî emânillah!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı