Allah’ın bahşetmiş olduğu Kur’ân ve Rahmet ayı Ramazan-ı Şerif, mekân ve mesafe tanımadan, okyanuslar aşarak ABD’de yaşanıyor. Sadece bir kaç asır önce ilk defa Ortadoğu’dan, Afrika’dan ve Müslüman Asya topraklarından ABD’ye gelen Müslümanlar yavaş yavaş çoğalmışlar ve kendi din ve kültürlerini yaşamaya çalışmışlardır. İslâm, Amerika Birleşik Devletlerinde en hızlı yayılan din haline gelmiştir. Müslümanlar, 11 Eylül saldırılarından sonra zorlu günler yaşasalar da İslâmiyete olan ilgi azalmamış, bilâkis daha da artmıştır.
Bundan dolayıdır ki Ramazan ayı, gerek İslâmiyetin tanıtımı, gerekse Müslümanlar arasındaki bağların güçlenmesi açısından büyük önem taşır. Şu anda bu görevi yerine getirmeye çalışan çok sayıda Müslüman sivil-toplum kuruluşu bulunuyor, en önemlilerinden biri Amerikan-İslâm İlişkileri Konseyi (CAIR)’dir. Bunların yanı sıra cami ve mescidlerin de çok büyük önemi bulunmaktadır. Türklere ve diğer milletten Müslümanlara ait cami ve mescidlerde hemen hemen hergün iftar yemekleri verilmektedir. Senede bir defa da olsa, birlik ve beraberliğin temini adına önemli bir görevi yerine getiriyor bu gelenek. İftar yemeği düzenleyen sadece cami cemaatleri değil elbette, Türkiye’deki gibi aileler arasında da iftar dâvetleri devam ediyor. Aileler özellikle, öğrenci ve bekâr gençleri ağırlamaya gayret ediyor. Ayrıca Türkiye’deki kadar coşkulu olmasa da teravih namazları cemaatle kılınıyor ve iftar-teravih arası Kur’ân mukabeleleri yapılmaya çalışılıyor.
Evet Müslümanlar, Ramazan’ı, kendi içlerinde bu şekilde elden geldiğince hissederek yaşamaya çalışırken, Amerikan medyasında da Ramazan’a olan ilgi giderek artıyor, bazı gazetelerde imsâkiye tarzı oruca başlama ve bitiş saatleri yayınlanırken, bazılarında da Ramazan’a özel sayfalarda Müslümanların Ramazan yaşantıları ve iftar sofraları anlatılıyor. Hatta çok seyrek de olsa Müslümanlarla aynı hissiyâtı paylaşmaya çalışan bazı gayr-ı müslimler sadece bir gün dahi olsa oruç tutmaya çalışıyorlar ki, onlar da orucun, ictimâî hayattaki önemini kabul ediyorlar.
ABD başkanı tarafından özellikle son birkaç yıldır geleneksel olarak düzenlenen Beyaz Saray’daki iftar yemeklerine Müslüman toplumun liderleri dâvet edilmektedir. Bunun yanı sıra, bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan ve daha önce Hillary Clinton, Thomas Mitchell ve Recep Tayyip Erdoğan gibi isimlerin katılımıyla, New York şehrinin en lüks ve tarihî otellerinden biri olan Waldorf=Astoria’da gerçekleşen, Türklerin organize ettiği iftar programı olmaktadır. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, New York ve Brooklyn Belediyesi de iftar dâveti düzenlemektedirler.
İslâmın en çok rağbet edilen din olmasında hiç şüphesiz Ramazan ayının büyük önemi vardır. Müslümanların Ramazanda sergiledikleri birliktelik, dayanışma ve gösterdikleri huzur ve barış, Amerikalıların dikkatini çekmekte, İslâmiyetin güzelliklerini araştırarak hak yol olan İslâmı seçmektedirler.
Son olarak, ne kadar çok uzaklarda ve Ramazan’a ne kadar uzak bir kültür içinde olursa olsun, Ramazan’ın yaşanılıyor ve yaşatılıyor olmasına şahitlik ettiğimiz için şükürler olsun...
|