Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin çok önemli bir dönüşüm sürecine girdiğini söyledi.
İngiliz ve Türk işadamları Derneği’nin (TBCCI) 27. yıl balosuna katılan Başmüzakereci Ali Babacan Türkiye ve İngiltere arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirdi. Babacan, Türk İngiliz İşadamları Derneği’nin ilişkiler anlamında büyük öneme sahip olduğunu belirterek, 2002 yılında İngiltere ve Türkiye arasında ticaret hacminin 5.5 milyon dolar civarında olduğunu, günümüzde ise bu miktarın 12 milyon doların üzerine çıktığını söyledi. Babacan, 4 yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 kattan daha fazla arttığını söyledi. Bakan Babacan ayrıca, İngiltere’nin gelişmiş dinamik bir ekonomisinin olduğunu, Türkiye’nin ise, gelişmekte olan dinamik bir ekonomisi olduğunu belirtti.
Türkiye’de yaşanan gelişmelere de değinen Babacan, Türkiye’nin çok önemli bir dönüşüm sürecine girdiğini ve İngiliz insanının bunu çok yakından izlediğini ifade etti.
Soruları da cevaplandıran Babacan, muhalefet partilerinin ekonomik programlarına ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine ise “Şu ana kadar söylenenlere bakıyoruz, hiçbir tutarlılığı yok. Söyledikleri rakamları alt alta topluyorsunuz tutmuyor. Açıkçası en basit bir esnaf, bir bakkal dükkanının dahi yapabileceği hesaptan dahi uzak hesapsız açıklamalar duyuyoruz. Onun için yazsınlar görelim. Ne yapmak istiyorlar, Türkiye’yi nereye götürmek istiyorlar, yazdıkları birbiri ile tutarlı mı değil mi? Ondan sonra yorum yapmayı daha uygun görüyorum” yanıtını verdi.
Türkiye’deki seçim süreci nedeniyle sağ ve sol partilerin birleşmesi konusunda görüşleri sorulan Babacan, tüm partilerin iktidar olacakmış gibi değil, muhalefet olmak için çalışıyor olduklarını ifade ederek, “Biz iktidarız, iktidar hazırlığındayız. Bu şekilde hazırlığı olan herhangi bir oluşum görmüyoruz” şeklinde konuştu.
Sarkozy’nin Fransa Cumhurbaşkanı olmasının ardından AB ilişkileri konusunda düşünceleri sorulması üzerine ise Babacan; “AB’yi AB yapan değerlerden biri de, hukukun üstünlüğüdür, ahde vefadır. Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri, 27 ülkenin ‘evet’ demesi ile devam etmektedir. Bu sürecin, bu şekilde devam etmesi, tüm ülkelerin oy birliği ve siyasi konsensüsü ile başlamıştır. Dolayısıyla bizim beklentimiz sadece, AB’nin değerlerinin yine AB tarafından korunması, benimsenmesi ve uygulanmasıdır” diye konuştu.
|