Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yolga, çocuk odalarında son yıllarda arabalı, bebekli, çizgi film temalı mobilyaların daha çok tercih edildiğinin gözlendiğini söyledi.
Yolga, bu yeni tasarımların çocuklara daha çok hitap ettiğini ve hayat alanlarını zenginleştirdiğini söyledi. Ancak, hayal güçlerini besleyen, kendilerini mutlu ve şanslı hissetmelerini sağlayanlar kadar, olumsuzluk oluşturabilecek unsurlar konusunda da duyarlı olunması gerektiğine dikkati çeken Göktaş, aksiyon ve şiddeti sembolize eden ya da çocukta kavram kargaşası meydana getirebilecek kadar abartılı temalar içeren dizayn ve süslemelerin gelecekte oluşturabilecek muhtemel sorunlara işaret etti.
Göktaş, şunları kaydetti: ‘’Özellikle bu özellikteki çizgi kahramanlar, çocuk tarafından benimsenirse istenmeyen psikolojik bazı belirtilere yol açılabilir. Çocuk odaları, sade olmalı ve sakinleştirici sonuçlar oluşturmalıdır. Odalardaki tonlar koyu renkte olmamalıdır. Bu durum uyku bozukluğuna sebep olur. Çocuk odasındaki karakterlerin çocukta şiddet içerikli davranışlarda bulunan kahramanları taklit etmeleri sıkıntı oluşturabilir. Bu sebeple kavram karmaşası yaratabilecek, sihirli temalar işleyen
unsurlardan bir nebze uzak tutmak, çocuklarımızın ruhsal sağlığı ve gelişimleri için faydalı olacaktır.
Burada anne babalara düşen rol, genellemelerden uzak durarak çocuklarının bireysel yapısını göz önünde tutmalarıdır. Oda düzenlerken seçilecek her türlü materyalin çocuğun yaşına, cinsiyetine, kişilik yapısına, gelişim düzeyine ve rahatlığına uygun olmasına dikkat edilmelidir.’’
Mobilya satış merkezlerinde, çocuk yatak odasının fiyatları 1000 - 2 bin 500 YTL arasında değişirken, müşterilere örtülerden perdelere ve halılara, oturma gruplarından sandalyelere kadar Spiderman’den Süperman ve Batman’e, Bugs Buny ve Sindy’den çeşitli masal ve çizgi film kahramanlarına, tabiat manzaralı ve hayvan resimlilerden çiçekli modellere uzanan geniş bir yelpazede ürün sunuluyor.
|