Çocuklarda okul korkusunun meydana getirdiği sorunların zamanında çözümlenememesi durumunda, bu korkunun hayat boyu başarısızlığa davetiye çıkardığı bildirildi.
Samsun Bil Dershanesi Psikolojik Danışmanı ve Rehberlik Uzmanı Gönül Sönmez, bireylerin birbirlerine abartılı bağımlı olduğu ailelerde okul fobisinin olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Yoğun kaygı sebebiyle çocuğun okula gitmek istememesine ya da gitmemesine okul fobisi dendiğini hatırlatan Sönmez, okul korkusundan eve dönen çocuk için yapılacak en iyi şeyin, onu en kısa sürede okula geri götürmek olduğunu kaydetti. Çocukların bu isteksizliklerinin karın ve baş ağrıları, mide bulantısı ya da sinirlilik gibi fiziksel şikayetlerle dile getirildiğini anlatan Sönmez, yoğun olarak yaşanan okul korkusundan dolayı bu fiziksel şikayetlerin gerçek olabileceğine de dikkat çekti. Sönmez, “Genelde bireylerin birbirlerine abartılı bağımlı olduğu, birbirlerine her an herhangi bir olumsuzluk olacakmış gibi davranan ailelerin çocuklarında okul korkusu olma olasılığı yüksektir. Çocuk kendi yokluğunda ailesine bir şey olmasından ya da kendisini terk edip gideceklerinden veya anne ve babasının yokluğunda kendisine bir şey olacağından korkmaktadır. Bu tür çocuklar aşırı kaygılı, uyumlu, aşırı onay bekleyen çocuklardır. Çocuklarda okul korkusunun meydana getirdiği sorunların zamanında çözümlenememesi durumunda, bu korku hayat boyu başarısızlığa davetiye çıkarır” dedi.
Okul korkusu olan çocuğun mutlaka bir psikiyatra gösterilmesi ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Sönmez, bu hastalığın tedavisinde, çocuğun bireysel tedavisi yanında aile tedavisinin de gerekebildiğinin altını çizdi. İlk zamanlarda okulun sabahları güç olabildiğini ifade eden Gönül Sönmez, şu bilgileri verdi: “Bu zamanlarda çocuğunuza kendisini nasıl hissettiğini sormayın. Çünkü bu durum çocuğunuza şikayet etmek için fırsat ve cesaret verecektir. Çocuğunuzu gözleyin, eğer ev içinde dolaşabiliyor ve çok rahatsız görünmüyorsa okula da gidebilecektir. Şayet çocuğunuzun fiziksel yakınmaları varsa ve genel yakınmalarına benziyorsa, çok fazla tartışmadan onu hemen okula hazırlayın ve gönderin. Eğer çocuğunuzun sağlığı konusunda endişeli iseniz doktor kontrolü yararlı olacaktır. Aksi halde okula gönderin ve öğretmeni durumdan haberdar edin. Çocuğunuz ciddi bir şekilde hastalanırsa sizi arayıp haber vermelerini isteyin. Çocuğunuz okula geç kaldığında, servisi kaçırdığında, mutlaka onu okula göndermek için başka çözümler geliştirin ve en kısa zamanda okula gönderin. Bazen çocuğunuz kendiliğinden eve dönebilir, bu durumda da yapmanız gereken onu okula geri göndermektir.”
|