Ani kalp durmasının önüne geçelim
Türkiye’de her yıl 40 ila 70 bin kişi hastahaneye yetiştirilmeden ani kalp durması yüzünden ölüyor. Yapılan araştırmalar ölenlerin yüzde 60’ının kalp hastalıklarıyla ilgili hiçbir şikâyeti olmadığını ortaya koyuyor. Ani kalp durmalarının sebebi belli. Ama müdahale de bir o kadar önemli.
Elektrik çarpması, boğulma, aşırı efor harcama, yüksek stres ve darbeye bağlı olabilen ani kalp durmasında yaş sınırı yok. 14 yaşındaki bir öğrenci de ani kalp durması sonucu ölebiliyor, 80 yaşındaki bir politikacı da. Aslında ritim bozukluğu olan hastalıkta kalp dakikada 200 kez titreşir ama pompalama işlemini yapamaz. Spor hekimi ve fizik tedavi uzmanı Dr. Gültekin Caymaz, ‘sinsi ecel’ denen hastalığın son zamanlarda sıklıkla uçak seyahati yapan ve spor yapan kişilerde görüldüğüne dikkat çekiyor. En büyük sebebinin ise yorgunluğa bağlı magnezyum ve potasyum eksikliği olduğunu söylüyor.
Doktorlar ne diyor?
Magnezyum için sebze tüketin
Dr. Gültekin Caymaz: Özellikle uçak seyahati öncesi magnezyum ihtiva eden gıdaları tüketmeye dikkat ederim. Magnezyum kalp kasını çalıştıran en önemli tuzlardan biri. Vücut için hayatî değer taşıyor. Ispanak, semizotu gibi yeşil yapraklılarda; muz, kavun, kayısı ve kara erikte var. Hastahanelerde çok cüzi bir ücretle magnezyum, potasyum ölçümü yaptırılırsa önceden tehlikenin önüne geçilebilir.
İlkyardım için bilinçlenmek şart
Dr. Feridun Çelikmen ilkyardım konusunda şunları söylüyor: “İlkyardımın hayatî önemi vardır. Şeker komasına girmiş, hipertansiyonlu hastaya bir kesme şeker vermeyi ya da astım krizindeki hastaya nefes açıcı sıkmayı bilmek hayat kurtarabilir. Kızılay, üniversite ve özel hastahanelerdeki kurslara katılımı öneririm.
İşte kalp diyeti: 7 günde kalbini yenile
Yılların kalbinize verdiği hasarı bir haftada hafifletebilirsiniz. İşte krizi önleyen mucize yöntemin ipuçları:
Her gün yeşil sebze yiyin. Brokoli, lahana, marul, ıspanak antioksidan özelliğiyle kanserle savaşır.
Her gün kabak, yer elması gibi turuncu, kırmızı, sarı sebze tüketin. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Her gün karnıbahar, sarımsak, soğan ve şalgam gibi 1 porsiyon beyaz sebze yiyin. Patates, havuç gibi kök sebze ise sizi tok tutar.
Börülce, taze fasulye, kuru fasulye, nohut, soya kansere ve kalbe karşı koruyan kimyasallar ihtiva eder.
Günde 8 bardak normal su veya soda için. Yeşil ve siyah çay antioksidan açısından kuvvetlidir.
Kırmızı et, yumurta, tavuk ve süt ürünlerinden kaçının. Mısır, çiçek yağı, un ve şekerden uzak durun. Enfeksiyonu artırır.
Saat 7’den sonra yemek yemeyin.
Bol bol yürüyün.
|