Peygamber Efendimizin (asm) sünnetlerinden biri olan öğle uykusu (kaylule), Avrupalı ve ABD’li uzmanlarca tavsiye ediliyor. ABD’de öğle saatlerinde uyuma imkânı olanlar için uyku tüpleri adı verilen cihazlar satışa çıkarıldı.
Özellikle yaz aylarında, gün içinde sıcaklıkların yüksek olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında işyerlerinde verilen 15-20 dakikalık dinlenme molalarının, verimi arttırdığı belirtildi.
Edinilen bilgiye göre, ‘’siesta’’ olarak bilinen ve yaz aylarında hava sıcaklığının yüksek olduğu öğle saatlerini kapsayan molalar, uygulandığı ülkelerde başarılı sonuçlar veriyor.
Uzmanlar, özellikle kalp, damar, tansiyon, diyabet hastaları ile yaşlı ve çocukların yüksek sıcaklardan olumsuz etkilendiği, beyin kanaması, kalp krizi ve güneş çarpması gibi riskler sebebiyle öğle saatlerinde kapalı mekânlarda olmaları, çalışanların ise 15-20 dakikalık mola vererek dinlenmesi, mümkünse uyuması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Şoförler, temizlik ve inşaat işçileri, kurye dağıtım elemanları gibi fiziksel aktiviteye dayalı işlerde çalışanlar, sıcaklıklardan daha fazla etkilenen ve riskli durumlarla karşı karşıya kalanların başında yer alıyor.
Yaz sıcaklarını yoğun olarak hisseden Akdeniz ülkelerinde uygulanan molaların, verimi arttırdığı gibi enerji tasarrufu da sağladığı kaydedildi. Özellikle kamu kurumlarında ya da firmalarda kapalı mekânların klima sistemleri ile soğutulmaya çalışıldığını, bunun da yüksek enerji tüketimine sebep olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu mekânların sıcak saatlerde boş olması halinde ekonomik açıdan büyük kazançlar sağlanabileceğini bildirdiler.
UYKU SAATİ
Çukurova Üniversitesi Mediko-Sosyal uzmanlarından Psikiyatr Dr. Sabri Yurdakul, öğle 12.00-14.00 saatlerinde özellikle çalışanlarda uyku belirtilerinin gözlendiğini vurguladı.
Bu saatlerde uyku alışkanlığı olan kişilerin kendilerini sıkıntılı, gergin hissettiğini ve konsantre olmakta zorlandığını ifade eden Yurdakul, öğlenleri uyuma imkânı olan ve bu saatlerde 15-20 dakika dinlenebilen kişilerin çok daha dinamik olarak güne devam ettiğini söyledi.
Yurdakul, öğlen saatlerinde yoğun hissedilen halsizlik, gerginlik gibi durumların uyku ile ilgili olduğunu bilmeyen kişilerin uykusunu açmak için çay, kahve gibi uyarıcılar kullandığını ve bir süre sonra uykularının açıldığını belirtti. Yapılan araştırmalarda öğle saatlerinde gerek trafik gerekse iş kazalarının daha yoğun olduğunun gözlendiğini bildiren Yurdakul, şöyle devam etti: ‘’Bu araştırma sonucunda, öğle saatlerinde uyku uyuma olanağı olanlara uyumaları öneriliyor. Son zamanlarda bu amaçla ABD’de uyku tüpleri adı verilen cihazlar satışa çıkarıldı. Bu cihazlarda 15-30 dakika arasındaki seanslar halinde kişiler uzanarak tüpün kapağını kapatıp uyuyorlar. Daha sonra hafif bir sarsıntı ile uyanarak kalkıp günlerine devam ediyorlar. Bu durumun farkına varan Akdeniz ülkelerinde ve Meksika gibi sıcak ülkelerde vatandaşlar siesta saati adını verdikleri süre içinde kısa süreli uyumakta ve günlerine çok daha aktif ve canlı olarak geri dönmektedirler.’’
Yurdakul, öğlen uyku uyuma imkânı ya da alışkanlığı olmayan kişilerin ise 12.00-14.00 saatleri arasında yaşadıkları hafif durgun, hatta sıkıntılı dönemi atlatabildiğini, ancak bu saatler arasında hiç olmazsa 15 dakika dinlenilmesi gerektiğini vurguladı. Yurdakul, öğle saatlerini dinlenerek geçiren kişilerin günü daha aktif ve canlı geçirebileceğini söyledi.
|