Yaz bitmeden, inceliyoruz...
Tarihimizde III. Selim’in yerini kimse dolduramaz. Bknz: Yenilikçiliğe yatkınlık.
Ama her yeni eskir. Dünya bir sahnedir. Prof. Kalfagil’in de yazdığı üzere, fotoğrafa ulaşma yoluysa çıkarımsaldır. Fotoğrafta nelerin çerçeve içinde kalmayacağına, çıkararak ulaşılır.
Sırası gelmişken, bu sayfada tanıttığım üçüncü dergi ‘Photo Digital’. İki ayda bir yayınlanıyor. Muhtevasında ürün tanıtım, teknik ve eğitim yazıları başlıcaları. İki de söyleşiyle renklenince kadraja gönül verenler daha ne istesin? Yeni ürün almak (veya haberi) isteyenlerin başucu dergisi olsun… ANT Yayıncılık tarafından çıkarılan, Bilgisayar Gazetesi ve Photo Digital’in Yayın Yönetmeni Ömer Serkan Bakır, ‘Photo Digital’i, yani dergisini anlattı. Işık sizinle olsun…
Photo Digital dergisinin hedefledikleri, daha doğrusu kitlesi kimler? Dergiyi kimler alıyor?
Photo Digital, 1999 yılında Türkiye’nin ilk dijital fotoğrafçılık teknolojileri dergisi olarak yayın hayatına başladı. Kardeş yayın Fotoğraf Dergisi’nden farklı olarak daha çok teknolojik yenilikler üzerine ağırlıklı olarak yer verdi. 2006 yılında ise, 7 yılı geride bırakan bir yayın olarak, içerisinde fotoğrafla ilgili her şeyi bulabileceğiniz bağımsız bir dergi haline geldi. Photo Digital’in okuyucu kitlesi, ağırlıklı olarak dijital teknolojilere meraklı amatör-profesyonel bir kesim. Bunlar içerisinde doktorlar, grafikerler, sanatçılar, öğrenciler, hobi olarak fotoğrafla ilgilenenler ve tabi ki profesyonel olarak fotoğraf çeken insanlar var.
Gelecek için hedefimiz ise değişmedi; daha çok insanı fotoğrafla tanıştırmak ve onlara bir şeyler katmak.
Görsel olarak ‘ANT Yayıncılık’ ın çıkarmış olduğu diğer dergiler okuru tatmin ediyor sanırım.‘Photo Digital’ in sadece işin tekniği ve piyasaya çıkan yeniliklerden haberdar etme gibi bir kaygısı mı var?
Photo Digital’de, biraz önce de dediğim gibi, temel hedefimiz okuyucuları bilgilendirmek. Bunun için de teknik, eğitim, görüş, inceleme ve çeşitli dosya konularına ağırlık veriyoruz. Bunları yaparken de en yeni ürünleri sayfalarımıza aktarıyor, en son haberleri yine okuyucumuza iletiyoruz.
Eylül ve Ekim sayısında okuru neler bekliyor?
47. sayımız olan Eylül-Ekim sayısında, değerli yazarlarımızın yine çok önemli makaleleri var. Işık üzerine, kompozisyon, dijital teknolojiler, temel ipuçları, photoshop çözümleri, savaş muhabirliği, basın fotoğrafçılığı gibi yazıların dışında yeni ürün incelemeleri ve değişik pek çok sayfa okuyucuların beğenisine sunuluyor.
Eylül’ün 26’sında Photokina 2006 açılacak. Bu sebeple ‘Hannover CeBIT’ sönüktü. Peki PMA gibi, Photokina gibi fuarlar ülkemizde gerçekleştirilse yüksek bir katılım olacağını düşünür müsünüz?
Maalesef ülkemizde her sene bir fotoğraf fuarı açılamıyor. İki senede bir, o da biraz sorunlu olarak açılan fotoğraf fuarlarına olan ilgi ise her geçen fuar döneminde katlanarak artıyor. Artık gündelik yaşantımızın bir parçası olan fotoğraf çekmek, kameralı cep telefonları ile bile sokaktaki herkesin cebine girmiş durumda. Endüstri alanında ise ülkemizde ne yazık ki fotoğrafçılık konusunda bir çalışma yok. Bunun için de dünyaca ünlü bazı uluslar arası fotoğraf fuarları ülkemizde düzenlense bile istenilen oranda katılımın olacağından şüpheliyim.
Digital fotoğrafçılıkta tahminleriniz sizi nereye kadar götürüyor? 2010’da 120 milyardan fazla fotoğraf fikrine siz de katılıyor musunuz?
Herkesin bildiği gibi bilgisayar ve dijital teknolojiler tahminlerimizin üzerinde bir hızda ilerliyor. Önümüzdeki senelerde kullandığımız fotoğraf ve baskı makinelerine bazı eklentilerin yapılacağını, depolama ve saklama ortamlarında yenilikler olacağını söyleyebilirim. Çekilecek fotoğraf miktarının artması ise kaçınılmaz. Tam bir rakam vermek istemiyorum, ancak sadece çekilen fotoğrafların değil, basılan fotoğrafların sayısında da ciddî bir artış olacağını düşünüyorum.
|
Belma UĞUR
27.08.2006
|
|
İşlemci savaşları -2-
Son 1 ay içerisinde çift çekirdekli 64 bit işlemcilerin piyasaya daha fazla girmesiyle birlikte işlemci fiyatlarında ve dolayısıyla bilgisayar fiyatlarında büyük bir düşüş gözledik. Öyle ki 37 Temmuz itibariyle AMD ilk seri çift çekirdekli işlemcisinden olan X2 3800, 395 $ iken işlemcinin fiyatı 15 Ağustos tarihi itibariyle 245 $ civarında bir fiyatla satılıyordu, şu anki satış fiyatı ise 180 $ civarında. AMD’ deki fiyat düşüşü Intel’i de harekete geçirdi tabi ki. Türkiye piyasasına Ağustos’un ilk haftasında İntel Core Duo2 işlemcisini 220 $ civarında fiyatla alıcısına sundu. Yaklaşık 1 aylık zaman zarfında orta düzey bir kullanıcı için ideal bir işlemcinin fiyatının bu kadar düşmesi neye işaret ediyor? AMD’nin % 50 lik fiyat düşürmesi AMD işlemcilerin kalitesizliğinden kaynaklanmıyor. Fiyat-performans açısından bakıldığında AMD’nin “hem daha ucuz hem daha kaliteli işlemci” politikasını yürütebilmesi için bir pazarlama stratejisi olarak görüyoruz bu fiyat düşüşünü.
Intelse yarışa “watt başına düşen performans” fikriyle farklı bir boyut kazandırmış durumda. Şöyle ki, işlemcilerin en son 3.76 GHz civarındaki saat hızı performans açısından olumlu gözükse de bu yüksek frekansta çalışan işlemcinin ısısı da büyük bir problem teşkil etmektedir. Intel’in yüksek frekanstaki işlemcileri uzun yıllar AMD’nin başını ağrıtan “AMD işlemcileri çok fazla ısınıyor” düşüncesini Intel yönüne çevirmişti. İşte bu sebeplerden ötürü Intel işlemcinin harcadığı güç başına sunduğu performansı baz alarak işlemcilerin karşılaştırılmasını istedi ve böylece görüldü ki çift çekirdekli işlemcilerin sunduğu düşük hızda daha fazla performasın ve daha az ısı kaybı görüşü şu an işlemci piyasasının can damarını oluşturdu.
İlerleyen yıllarda çok daha yüksek hızlarda çalışan işlemcileri pek göremeyeceğiz. Bunun yerine çok çekirdekli işlemcilerle verilerin düşük frekansta çalışan işlemcilerle işlendiğini göreceğiz. Intel’in 2010 yılına yetiştirmeye çalıştığı 32 çekirdekli işlemciler günümüz için çok da uzak olmayan bir çalışma.
Yeni bilgisayar alacak olanlar için piyasada ki bazı işlemciler hakkında bilgi verelim. Daha önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere öncelikle bilgisayarınızdan beklentilerinizi belirlemelisiniz. Giriş seviyesi diye tabir edilen sadece internet, ofis ve medya uygulamalarını çalıştıracak kullanıcılardan biriyseniz eğer, size önereceğimiz AMD ve INTEL işlemcileri şunlar olabilir:
INTEL:
Pentium 4 524 (85$)—-Pentium 4 531(97$)—-Pentium D 805(110 $)
AMD:
AMD 3000 (78$)—-AMD 3500(98$)
Bilgisayarınızdan beklentileriniz biraz daha fazlaysa, bilgisayar için ağır yük getiren oyunlar oynamak, resim müzik tasarımı yapmak istiyorsanız başka bir deyişle orta seviye kullanıcılardan biriyseniz size şu işlemcileri önerebiliriz:
INTEL:
INTEL 630 (175$)—-INTEL core2 duo E6300(220$)—-INTEL D 945(200$)—-INTEL core2 duo E6400(240$)
AMD:
AMD X2 4200 BOX (198$)—-AMD X2 3800BOX(169$)—-AMD X2 4400(270$) Eğer ki daha üst düzey kullanıcılardan biriyseniz zaten son teknolojiyi takip ediyorsunuzdur. Yine de INTEL’in Extreme Edition işlemcilerini ve Core2 duo E 6600 işlemcisini AMD’nin ise FX serisi işlemcilerini sizlere önerebiliriz.
Bilgisayarınızı alırken dikkat etmeniz gereken en önemli parçalardan biri olan işlemcilerin seri numaraları o kadar farklı anlamlar ifade ediyor ki bazen satıcıların bile gözünden kaçan bir harf kullanıcının başını ağrıtabiliyor. Bu gibi konularda ve diğer bilgisayar donanımlarıyla ilgili konularda yardım alabileceğiniz www.tomshardware.com.tr sitesi hem işlemci testleri hem ekran kartları hem de diğer donanımlarla ilgili karşılaştırmalı testlerle ziyaretçilerine destek vermektedir. Yukarıda sunduğumuz fiyatlar www.mavibilgisayar.com ve www.inventus.com.tr sitelerinden 25 Ağustos günü itibariyle alınmıştır.
Son olarak, bilgisayar almak için ileriye dönük bir sistem düşünüyorsanız çift çekirdekli ve 64 bit işlemcileri düşünebilirsiniz. Seçimleriniz için ve sorunlarınız için [email protected] adresine sorularınızı iletebilirsiniz.
|
Serdal DELEBE
27.08.2006
|
|
Hükümetten hızlı internet atağı
Ulaştırma Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı altyapı sorunu olan bölgelerde cehaletin ve terörün karşısına hızlı internet projesiyle çıkacak. Proje ile eğitim ve ticaret sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.
Altyapı sorununu aşamayan bölgelere hızlı internet ile aşmayı planlayan hükümet, teröre karşı hızlı interneti kullanmayı hedefliyor. Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre hızlı internetin yaygınlaştırılması öncelikle Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz’den başlayacak. Evrensel hizmet fonundan faydalanarak hazırlanan okullara hızlı internet projesi, yeni teknolojiler de kullanılarak kapsamı genişletilecek. Ulaştırma Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı ortak hareket ederek hazırladığı Yozgat’ta denenen WIMAX teknolojisinin altyapının yeterli olmadığı bölgelerde kullanılmaya devam edilmesi isteniyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, okullara yapılan hızlı internet yatırımının Telekom firmalarına da müşteri oluşumunda katkı sağladığını söylüyor.
Hükümetin Ulaştırma Bakanlığı’nın projelerine tam destek verdiği teröre karşı hızlı internetin alternatiflerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtilerek sırayla atılacak adımlar şöyle sıralanıyor: Kablonun ulaşamadığı ve altyapının yetersiz kaldığı yerde kablosuz servislerin taşınması için yeni teknolojiler de desteklenecek. Öncelikli olarak okullara hızlı internet projesinin tamamlanması için altyapının yetersiz olduğu yerde kablosuz teknolojiler kullanılacak.
Büyük şehirlerde hızlı internet konusunda alternatiflerin artması, kablosuz teknolojilerin daha çok kullanılması teşvik edilecek. Rekabetin artması için çalışmalar yapılacak. Bakanlık yetkili kurumların yaptıkları çalışmalarını hızlandırma kararı aldı. Telekomünikasyon Kurumu 3. Nesil hızlı mobil internet erişimi de sağlayacak mobil UMTS altyapısı için lisansların düzenlenmesiyle ilgili taslağı hazırlandı. 2007 yılında dağıtılması beklenen 3. Nesil UMTS lisansları hızlı internet erişimi için alternatiflerin artması sağlanacak.
|
Neslihan ÖZGÜL
27.08.2006
|
|
Google Talk’ın yeni sürümü çıktı
Google tarafından yapılan açıklamada, Google Talk’ın yeni sürüm sayesinde sesli posta, dosya transferi, geliştirilmiş profil sayfası ve Music Trends entegrasyonu ile daha işlevsel bir mesajlaşma aracı haline geldiği kaydedildi. Google Chat ürünü ile daha iyi bir entegrasyon sunan Google Talk’ın, Gmail ile entegre çalıştığı, kullanıcının hem Gmail’e hem de Google Talk’a aynı anda giriş yaptığında mesajın iki farklı pop-up pencereden görüntülenmesi sorununun ortadan kalktığı ifade edildi.
|
27.08.2006
|