Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Süleyman KÖSMENE

Allah için gıybet mi dediniz...



Yalova’dan S. C. Rumuzlu okuyucumuz: “Allah rızası için iftira ve gıybet yapılır deniyor; doğru mu?”

Öncelikle din kardeşlerimize karşı değil iftira ve gıybet için bir yol ve iz aramak, uhuvvet ve kardeşlik bağlarımızı yeniden gözden geçirmeye ve yeniden kurmaya şiddetle ihtiyacımız olduğunu söylemeliyiz. Allah’ın huzuruna gidiyoruz. Katı kalple Allah’ın huzuruna ulaşmaktan Allah’a sığınmalıyız. Çünkü Cenab-ı Allah’tan katılık değil, yumuşaklık istiyoruz; öyle değil mi? Öte yandan kalbin katı olması, katı kalması, katılıkla iftihar edilmesi pek hayra alâmet değildir. Zararını önce kendimiz çekeriz. Keskin sirke küpüne zarardır. Katı kalbin azabını, acısını, cezasını bizden başkası çekmez.

Allah rızası için iftira veya gıybet nasıl yapılabiliyor? Burada ölçümüz ne olacak? Karşı taraf ile uhuvvet ve kardeşlik bağlarımız var idiyse, yaptığımız ve kendimizi haklı bulduğumuz bu gıybetin ve iftiranın haklılığını Cenâb-ı Allah’a nasıl izah edebileceğiz? Oysa Kur’ân mü’minin onurunu, haysiyetini, kişiliğini, kimliğini her türlü gıybetten, sû-i zandan1, iftiradan, kem gözlerden, hasetten, kıskançlıktan, kötü nazardan, kaş-göz işaretiyle alay etmekten, çekiştirmekten2, istihfaftan, küçük düşürmekten korumuştur. Biz kendimizi bütün bunları veya bunların birkaçını yapmakta nasıl haklı bulabileceğiz? Hevâmızı veya havamızı ya da vehmimizi ölçü almak bizi haklı kılar mı? Orada, kıyamet gününde, hesap gününde, Allah’ın huzurunda gıybetini yaptığımız veya iftira attığımız kişilere sevabımızdan ödeme yapmak, hayır ve hasenatımızı bir hiç uğruna kendi ellerimizle harcamak bizi çok mu rahatlatacak?

İman dairesindeki bir kardeşimiz, bir ehl-i iman, açıktan fısk u fücur içinde olmadıkça, yani fâsık-ı mütecâhir olmadıkça, yani fenalıktan sıkılmıyor, tam tersi işlediği seyyiatla iftihar ediyor; zulmetmekten lezzet alıyor; sıkılmayarak aşikâre bir sûrette işliyor olmadıkça3 gıybetini yapamayız. Açıktan fısk u fücur içinde olduğunda da, yalnız o sıfatını gıybet edebiliriz. Diğer sıfatlarını gıybet etmeye yine izin yok.

Dolayısıyla ne Allah rızası gıybeti kaldırır; ne de iman ve hizmet dairesi! Gıybetle uhuvvet bir arada yürümez; araya soğukluk, gizli husumet, pek su yüzüne çıkmasa da gizli kin ve garaz muhakkak girer. Bu da din kardeşliği bağlarını sarsar ve zedeler.

Diğer yandan, doğru; çevremizden sorumluyuz. Toplumumuzdan mesulüz. Ancak üslup çok önemlidir. İnsanlarla iletişim kurarken mesafeyi çok iyi ayarlamalı, onların üzerinde fazilet satıcılığı yaparcasına, kendi faziletimizi öne çıkarırcasına hâkimiyet kurmaya çalışmamalıyız. Uyarı görevimizi dostane, nezaket içinde ve yalnız kendisine yapmalıyız; başkasına değil. Peygamberlerin bile yalnızca tebliğle görevli bulunduklarını unutmamalı ve doğru uyarılarımızı dinlemedikleri vakit kendimizi boş yere üzmemeliyiz, güzel amellerimizi gıybetle zayi etmemeliyiz. Kim olursa olsun; uyarı yaparken de, kırıcı, dışlayıcı, itici ve kınayıcı bir üslup kullanmaktan sakınmalıyız. Ama nezaketi ve tatlı bir üslubu elden bırakmaz isek, unutmayalım; tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.

Duâ

Allah’ım! Hesap gününde bize yardım et! Hesap gününde üzerimizden rahmetini esirgeme! Hesap gününde bizi bağışla! Hesap gününde bizi Sevgili Peygamberimizin (asm) şefaatine ulaştır! Hesap gününde bizi utandırma! Unuttuklarımızdan ve hataya düştüklerimizden bizi sorumlu tutma. Rabbimiz! Bize ağır yük yükleme. Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği işleri yükleme! Bizi affet! Bizi bağışla! Bize merhamet et! Bizi hatalarımızla ve kusurlarımızla yargılama! Sen Mevlâ’mızsın!

Âmin... Âmin... Âmin...

Dipnotlar:

1- Hucurât Sûresi, 49/12

2- Hümeze Sûresi, 104/2

3- Mektûbât, s. 268

01.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.05.2006) - Kaza mı, sünnet mi?

  (30.05.2006) - Kısa cevaplar

  (29.05.2006) - Allah'tan neyi nasıl isteyelim?

  (28.05.2006) - Seher vakitlerinde gözyaşı dökmek

  (27.05.2006) - Muhtelif sorular

  (26.05.2006) - Muhtelif cevaplar

  (25.05.2006) - Muhtelif sorular

  (24.05.2006) - Nikâhı bozan şeyler-2

  (22.05.2006) - Kur'ân'ı okumak ne demektir?

  (21.05.2006) - Gecede bir saat var ki...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004