Diyarbakır'da girişimcilerce restore edilerek kafeterya ve restoran olarak hizmet veren tarihi evler, terör saldırılarının gölgesinde kaldı.
Sınırları içinde onlarca tarihi cami, kilise, han, hamam ve kervansarayların bulunduğu merkez Sur ilçesinde bazalt taşı ile iklim koşullarına göre inşa edilen, çeşitli uygarlıkların sanat izlerini taşıyan avlulu tarihi evler, Çözüm Süreci ile turizmde hedef büyüten Diyarbakır'da art arda restore edilmeye başlandı.
Restoran ve kafeterya olarak hizmete açılan, huzur ve güven ortamında yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören, gece geç saatlere kadar yöreye özgü fasıllar yapılan tarihi evler, PKK'lı teröristlerce kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle beklenen ilgiyi göremiyor.
Çözüm Süreci'nde binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlandığı eski yapılarda, terörist saldırılar nedeniyle bu dönemde sessizlik hakim.
"Olaylar nedeniyle işler durdu"
Tarihi bir binayı restore ederek kafeterya olarak işleten Esra Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki turizm potansiyelinin Çözüm Süreci ile gün yüzüne çıkmaya başladığını, bu süreçte turizme yönelik yatırım yaparak, tarihi bir evi turizme kazandırdıklarını söyledi.
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin "UNESCO Dünya Kültür Mirası" listesine dahil olmasının ardından tarihi evlerin turizm değerinin arttığına işaret eden Aksu, "Harabeye dönen bir binayı restore ederek turizme kazandırdık. Bu süreçte 10'u aşkın tarihi yapı da hizmete açıldı. Olaylar nedeniyle işler durdu. Bu mekanların kapatılmasıyla işçi sayısı da düştü" dedi.
Esra Aksu, tarihi evlerde ağırladıkları yerli ve yabancı turistlere bölge kültürünü de tanıtma imkanı bulduklarını dile getirerek, ilçede büyük ekonomik canlanma sağlayan evlerin, terör olaylarından dolayı artık yeterli ilgiyi göremediğini belirtti.
İlçenin terör olayları nedeniyle ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadığını aktaran Aksu, her gün onlarca ailenin bölgeden göç etmek zorunda kaldığına şahit olduklarını da kaydetti.
AA