"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dinimizde resim sanatının sınırları

Süleyman KÖSMENE
26 Kasım 2018, Pazartesi
İsim belirtmeyen okuyucumuz: “Resim yapmak hangi ölçülerde caiz, hangi ölçülerde dinen sakıncalıdır?”

Sizin İsminiz Hangisi?

Resim yapmak bir kabiliyet olarak Allah’ın El-Musavvir ismine mazhar olmaktır. Yüce Rabbimiz esmasının muhteşem bir halitası olarak yarattığı insanı, bir ismiyle de tezyin etmiştir. İnsanların kimi El-Hakîm ismine mazhardır; hikmetli düşünür, hikmetli söyler. Kimi Er-Rahim ismine mazhardır; merhameti ve şefkati öndedir. Kimi el-Celil ismine mazhardır; şecaatte ileridir. Kimi El-Alîm ismine mazhardır; ilim adamıdır. Kimi El-Mukaddir ismine mazhardır; matematikçi, mühendis, mimar, tasarımcı veya plânlamacıdır.

Kimi El-Cevad ismine mazhardır; fevkalâde cömerttir. Kimi El-Muktesıt ismine mazhardır; tutumlulukta üstüne yoktur. Kimi El-Ğafur ismine mazhardır; hoşgörülü, müsamahakâr ve affedicidir. Kimi El-Vedud ismine mazhardır; karşılıksız sevgide ve fedakârlıkta ileridir. Kimi Eş-Şakir ismine mazhardır; kadirşinaslıkta üstüne yoktur. Kimi El-Halim ve Es-Selam isimlerine mazhardır; tevazuda, nezakette bir numaradır. Kimi Es-Sani ismine mazhardır; sesiyle, eliyle, maharetiyle sanatkârdır, sanayicidir.

Her bir sıfatın kırmızı çizgileri vardır

Örnekler arttırılabilir. İnsan, kendini insan yapan sıfatların tamamını Hâlık-Teâlâ’dan alır. Fakat bunları düzgün, kırmızıçizgileri aşmadan, başkasına zarar vermeden kullanmaktan da sorumludur. Her bir sıfatın kırmızıçizgileri vardır. Bu çizgileri belirleyen ise, Şeriattır.

Meselâ El-Cevad isminin kırmızıçizgisi savurganlık yapmamaktır. El-Muktesıd isminin kırmızıçizgisi cimrilikten kaçınmaktır. El-Vedud isminin kırmızıçizgisi haram sevgiden korunmaktır. El-Hakim isminin kırmızıçizgisi cerbezeden sakınmaktır. Es-Sani ve El-Musavvir isimlerinin kırmızıçizgisi de haramdan kaçınmaktır.

Resim Sanatının Sınırları

Resim yapmak her ne kadar El-Musavvir ismine dayanıyorsa da, insanlık tarihi boyunca resim ve suret yapanların sicili pek temiz olmamıştır. İslâmiyet’ten önceki hemen bütün devirlerde resim, suret ve heykel şirke ve putperestliğe malzeme yapılmıştır. Bu, doğrudan Tevhid inancını örselediği için, İslâmiyet bu konuya şartlı yaklaşmıştır.

Bir defa Cebrail (as), Resulullah Efendimiz’e (asm) geldi. Resulullah Efendimiz (asm): “Buyurunuz!” dediğinde Cebrail (as): “Nasıl gireyim? Evinizde at ve insan misallerini ihtiva eden bir perde asılıdır. Ya bu resimlerin başlarını koparınız. Yahut bu perdeyi indirip yere seriniz. Biz melekler zümresi içinde resim bulunan eve girmeyiz” diye cevap verdi.1

Cebrail’in (as) bu sözünden anlaşılan, hayatî bir uzvu bedeninden koparan resim, canlıyı değil ölüyü resmetmiş oluyor. Çünkü o uzuv olmadan hayatiyet söz konusu olmaz. Kutsama da olmamak şartıyla böyle resimlerde sakınca yoktur.

Nitekim bir ressam, fakih sahabelerden İbn-i Abbas’a: “Ben resim yaparak geçinirim. San’atım hakkında bana bir fetva lütfediniz!” dediğinde İbn-i Abbas (ra):

“Resulullah (asm), canlı resim yapmayı yasakladı. Eğer sen san’atına devam etmek mecburiyetinde isen, ağaç ve zihayat olmayan aksam-ı vücudu tersim et” demiştir.

Tammü’l-Hilka Şartına Dikkat!

Bu rivayetlerden, âlimler ve fıkıh mezhepleri, manzara resimlerinin ve üryan bir biçimde tammü’l-hilka olmayan, yani çıplak olup da tam bir canlılığı ve tam bir yaratılışı vasfetmeyen insan ve hayvan resimlerinin caiz olduğunda birleşmişlerdir. 2

Tammü’l-hilka olmamaktan maksat, onsuz hayatiyetin devam etmediği bir uzvun resimde eksik olmasıdır. Meselâ gövdesiz bir baş veya belden yukarı resmi caizdir. Çünkü gövdesiz baş yaşamaz. Bu, cansız hükmündedir. Sadece el, sadece ayak gibi uzuvlar da tek başına cansız hükmündedir. Sadece baş, el, ayak gibi uzuvlar çizilir ve bedenin geri kalanı için elbise çizilirse, bu cansız hükmünde olur. Çünkü bu durumda baş, el ve ayağın dışında çizilen bir açık beden yoktur.

Dolayısıyla, elbise giydirilmiş olarak çizmekte bir mahzur bulunmuyor. Çünkü çizilen beden değil, elbisedir. Elbise ise cansızdır. Elbiseden taşan el, ayak, boyun, baş gibi vücud aksamı da bedensiz canlı kalamadıklarından, tam canlılığı ifade etmezler.

Fakat anadan üryan (tam çıplak) olarak tam bir bedeni resimde çizmek, canlıyı tam canlılık unsurlarıyla çizmek olacağından caiz değildir. Bu esasen mahremiyet açısından da caiz değildir.

Dipnotlar:

1- Buharî, Büyu’, 980. 2- Buharî, Tecrid-i Sarih Tercemesi, 6/419.

Okunma Sayısı: 23343
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    12.9.2021 13:58:19

    Insan ciziminde bütün bir beden çizilir lakin göz ağız burun gibi önemli organların çizilmemesi onu cansız yapar.bu resimleri çizmek caiz midir?

  • Ece

    31.10.2019 21:08:24

    Meram'a ben arkadaşımın resmini çiziyordum ve birden aklıma günah olup olmadığı geldi ben arkadaşlarıma el ark ve yüz çizmeden çiziyorum bir sakıncası varmı

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı