Bugün ABD’nin yerleşmiş olduğu topraklara ilk Müslümanların ne zaman geldiği kesin olarak bilinmemektedir.
Birçok araştırmacıya göre ilk Müslüman göçmenler 14. yy. başlarında Afrika’nın Senegambia bölgesinden gelmiştir. Bunların, İspanya’dan sürülüp Karayipler’e ve Meksika Körfezi’ne yerleşen Moorlar (*) olduğu düşünülüyor.
Kristof Kolomb’un da Yeni Dünya’ya, yani Amerika’ya yolculuğu esnasında 12. yy. da oralara ulaşan Portekizli Müslümanların haritası sayesinde yolunu bulduğu söyleniyor.
Bununla beraber, 16. yy. başlarında New Mexico ve Arizona bölgelerinin keşiflerinde İspanyol istilâcılara rehber olarak eşlik eden Estefan gibi Müslümanların olduğu da söylenenler arasında.
Bunların yanı sıra, Amerika’daki kölelerin % 10-15’lik kısmını oluşturan Afrikalı Müslümanların yol açtığı etki de tartışılmaz bir gerçek.
Kölelik ve esaret zamanlarında, dinlerini muhafaza etmek köleler için hiç kolay değildi. Birçoğu zorla Hıristiyan yapılmışlardı. İslâm’ı yaşayabilmeleri, geleneksel kıyafetlerini ve isimlerini muhafaza edebilmeleri için gerekli olan fiilleri gizlice yapmaları gerekiyordu.
1878-1924 yılları arasında Ortadoğu’dan, özellikle Suriye ve Lübnan’dan ekonomik sebepler dolayısıyla Amerika’ya göç eden çok sayıda Müslüman grup; Ohio, Michigan, Iowa eyaletleriyle birlikte Kuzey ve Güney Dakota’ya yerleştiler.
Aynı zaman diliminde, güney bölgelerden kuzeye doğru gerçekleşen Büyük Göç de Afro-Amerikan toplumu içinde İslâm’ın yayılmasını hızlandırdı. Afro-Amerikan toplumunda İslâm’ın yayılması, kölelik döneminde tahrip edilen İslâmî inanç sisteminin ihya edilmesini sağladı.
1930’lu ve 40’lı yıllarda, Arap göçmenler cemaatler kurmaya ve camiler inşa etmeye başladılar. Afro-Amerikan Müslümanlar, zaten Kuzey Amerika’da camileri inşa etmeye başlamıştılar ve bunların sayısı da günümüz itibariyle 1.000’in üzerine çıktı.
1952’de Amerikan göç yasaları, Mısır, Irak ve Filistin gibi ülkelerden gelen Müslümanların ve daha birçok göçmen toplulukların ülkeye girişine izin veriyordu. 1960’larda Güneydoğu-Asyalı Müslümanlar rotalarını Amerika’ya çevirdiler. Afrika’dan, Asya’dan hatta Latin Amerika’dan bile Müslümanlar geliyordu.
Amerika’daki Müslüman nüfusun tam sayısı, çeşitli kaynaklara göre değişmekte. Amerikan Müslüman Konseyi, sayının 5 milyon kişi; Göçmen Araştırmaları Merkezi de 3-4 milyon kişi arası olduğunu belirtiyor. City University of New York tarafından yapılan Amerikan Dini Kimlik araştırmasında bu rakamların üzerine 1 milyon kişi daha eklendi.
Araştırmalar değişkenlik gösterse de uzmanlar, Müslüman olan Amerikalıların sayısının 4-7 milyon kişi arasında olduğunu belirtiyor.
Malcolm X ve Muhammed Ali’nin çabaları, Amerikan halkı içinde İslâm’ın tanıtılmasında büyük rol oynadı. Amerika’da günümüz itibariyle 1500’ün üzerinde İslâmî merkez ve cami bulunmaktadır.
11 Eylül saldırılarından bu yana İslâm’ın çok yakında Amerika’nın ikinci en büyük dini olması bekleniyor.
Sonuç olarak, Amerika’da şu an birçok Müslüman, çevresini, komşusunu İslâmî hayat tarzıyla ilgili daha doğru bilgilendirme konusunda bilinçlenmiş durumda ve siyasî arenada da kendilerini etkin bir şekilde ifade etmektedir.
*Moorlar: Orta Çağ’da Malta, Sicilya, İber Yarımadası’nda ve Mağrip’te yaşayan Arap melezi grup.
Çeviri: Ömer Faruk Güleçyüz