Aydoğdu Bey Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu ve isim babası; Gazi Ertuğrul Bey’in oğlu Gazi Osman Bey’in yeğenidir.
Babası diğer amcası gibi Gazi Osman Bey’in yanında Belki’den, Buhara’dan, Semerkand’dan gelen Alperenler gibi İ’lây-ı Kelimetullah ve cihad için her muharebeye iştirak edenlerdendir.
Aşiret örfü, geleneği ve adabıyla yetişen Aydoğdu Bey babasının özellikle de amcası Gazi Osman Bey’in tesiri ve terbiyesinde aşiretin içerisinde yer almıştır. Yetişmesi hem İslâmî hem de örfî anlamlarda mükemmel olmuştur. Cesurluğu, gözüpekliği, ataklığı ve mütevazılığı onun en belirgin özelliklerindendir.
Yenişehir Kalesinin fethedilmesinden sonra yeni evler inşa edilerek genişletilmiştir. İman faaliyetlerinin yanında Yenişehir Osmanlı Beyliği’nin hem idarî merkezi, hem de geçici harp merkezi olarak kullanılmıştır. Daha önce fethedilen Söğüt, Bilecik, Eskişehir, Sultanönü (Karacahisar), Yarhisar ve İnegöl’ün yerleşime açılmasıyla rahatsız olan Rum tekfurları: Kestel, Kite ve Bursa valileri birleşerek Bizans’tan gelen beş bin kişilik kuvvete, kendi kuvvetlerini dahil etmişlerdir. Bu kuvvetlerle, muhtemel 1306 tarihinde Gazi Osman Bey’in kuvvetleri Yenişehir yakınlarında Koyunhisar mevkiinde karşılaşmışlardır. Burada başlayan çarpışmalar; devam eden takip ve mevzi çarpışmalardan sonra Dinbaz sırtlarında neticelenmiştir.
İşte Yenişehir Bursa arasında yer alan Koyunhisar mevkiinde yapılan bu savaşta; amcası Gazi Osman Bey’in yanında kahramanca mücadele veren ve Gazi Osman Bey’in yeğeni olan Aydoğdu Bey şehid olmuştur. Bugün defnedildiği yerde Koyunhisar’ın kabristanı bulunmaktadır. Aydoğdu Bey’in Koyunhisar’daki kabrinin üzerine 1970 senesinde Bayram Bilir tarafından bir türbe yaptırılmıştır.
İ’lay-ı Kelimetullah için cihad aşkıyla Allah yolunda nice şehitlerimiz gibi Gazi Osman Bey’in yeğeni Aydoğdu Beyi’de rahmet ve minnetle hatırlıyoruz. Allah onlardan razı olsun ki, bizlere bu cennet vatanın ulaşmasında emekleri geçmiştir.