"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“55 yıllık gaye-i hayalim”

02 Ocak 2019, Çarşamba 11:00
Bediüzzaman, Medresetüzzehra projesi için, “Tam elli beş yıllık gaye-i hayalim ve tam elli beş senedir Risale-i Nur’un hakaikine çalıştığım gibi ona da çalıştım” der.

-EĞİTİMDE BEDİÜZZAMAN MODELİ-

DİZİ - 2: MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

MUHTEVASINDA NE VAR?

Bediüzzaman Hazretleri, yaşadığı hayatı içinde, Medresetüzzehra’nın önemini dile getirmeye önemini, devamla şu ifadeleriyle izhar eder ve derki;

“Tam elli beş yıllık gaye-i hayalim ve tam elli beş senedir Risale-i Nur’un hakaikine çalıştığım gibi ona da çalıştım.” (Emirdağ Lâhikası, Yeni Asya Neşriyat, s.171)

Bediüzzaman Hazretleri’nin, tesisine çalıştığı bu eğitim projesi, mahiyeti, maksat ve amaçları itibariyle şöyle şekillenmiştir;

“Bediüzzaman’ın bu projesi bir ‘Üniversite’ projesidir. Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşanan sıkıntı ve çalkantılara karşı o dönemde Osmanlı’nın ve bütün İslâm âleminin merkezi konumunda olarak gördüğü Doğu vilayetlerinde (Van, Diyarbakır ve Bitlis üçgeninde) kurulmasını öngörmüş ve kendi ifadesiyle bu üniversitenin kurulması için “55 yıl” çalışmıştır. Emirdağ Lâhikası’nda yer alan 20 Ağustos 1951’de Bakanlar Kurulu’na ve özellikle dönemin Maarif Bakanı Tevfik İleri’ye hitaben yazdığı mektubunda bu üniversitenin kuruluşu için sarf ettiği çabaları, hedefi, tarzı ve hatta kurulacağı yerler hakkında bilgi verir:

“Ben hasta olmasaydım, ben de o mesele için vilâyat-ı şarkiyeye gidecektim. Ben bütün ruh u canımla Maarif Vekili’ni tebrik ediyorum. Hem 55 seneden beri, Medresetü’z-Zehra namında Şark Üniversitesi’nin tesisine çalışmak ve o üniversiteyi biri Van’da, biri Diyarbakır’da, biri de Bitlis’te olmak üzere üç tane veya hiç olmazsa bir tane Van’da tesis etmek için, Hürriyet’ten evvel İstanbul’a geldim.” (Köprü dergisi, Risale-i Nur Enstitüsü, sayı: 193)

Bediüzzaman Hazretleri’nin, hayalini kurduğu, uzun yıllar üzerinde çalıştığı bu projesinin ehemmiyetini, zamanın yönetimlerine anlatarak fiilî tesisi yönündeki gayret ve çabaları kısmen sonuç vermiş hatta temelini Van’da Edremit sahillerinde Van Gölü’ne nâzır bir yerde atarak, o büyük projesini gerçekleştirme yolunda ısrarını sürdürürken, maalesef araya giren Birinci Dünya Harbi dolayısıyla bu eğitim projesi bütünüyle akim kalmıştır. 

GÖNÜLLERDEKİ ÜNİVERSİTE

Ne var ki; Bediüzzaman Hazretleri’nin insanlık âleminin ve ülkemizin doğru eğitimle bekasına yönelik bu projesi, fiilî olarak gerçekleşmemiş ancak manen, gönüller üzerine kurulmuştur. Adına Medresetüzzehra dediği bu mükemmel projesinin, Yurdumuzun en ücra köşelerinden başlayarak, ülke genelinde ve hatta ülkemiz sınırlarını aşarak dünyanın bir çok ülkesinde, Nur dershanelerinin mevcudiyetiyle gerçekleştirmiştir.

Fotoğraf: MURAT SAYAN - Yeni Asya

DEVAM EDECEK...

Okunma Sayısı: 2793
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı