"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zengin gençlerin 'vahşi' statüsü

25 Ocak 2015, Pazar 20:58
Varlıklı ailelerin çocukları arasında yeni statü belirtisi yabani hayvan beslemek. Bu hayvanları evde beslemek yasak ama dikkat çekici bir şekilde akım yayılıyor.

Yatakta kaplanıyla uzanırken çekilmiş fotoğraflarına sosyal paylaşım sitelerinde yapılan “Tanıdığın kaçak avcı var mı? Ben de istiyorum bundan” yorumuna, zengin genç şöyle yanıt veriyor: “Bunu yasal yollardan aldık. Doğada yaşam şartları nedeniyle en fazla 3-5 yıl yaşayan hayvan benim evimde 20 yıl yaşayabilecek düşmanı olmadığı için. Günde 5 kilo et, 5 litre süt veriyorum ki doğada bunu bulması mümkün değil. Bir tane de aslan yavrusuna sahibim ve evimin bahçesi tahmin edemeyeceğin kadar geniş.”

SİRK İÇİN BELGE ŞART

Yabani hayvanların uluslararası ticaretini belli esaslara bağlayan Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) 1996’da Türkiye’de yürürlüğe girdi. Yönetmelik ise 2001’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Kaplan, leopar, aslan benzeri yabani hayvanlar sadece hayvanat bahçeleri ya da sirk gibi belli amaçlar dahilinde CITES İzin Belgesi ile ithal edilebiliyor.

Ev ortamında ‘saldırgan’ yaban hayvanlarının bulundurulması amaçlı bir izin belgesi düzenlenmeyeceğini belirten Orman Bakanlığı yetkilileri bu durumun sözleşme hükümlerine aykırı olduğunu açıkladı: “Kaplan, leopar, aslan gibi yabani hayvanları evde kişisel olarak bulundurma ve beslemeye uygun bir kod yoktur, CITES Belgesi düzenlenemez, sınırdan geçirilerek ithalat yapılamaz.” 

HAVUZA GİRMESİ DE YASAK

Av ve Yaban Hayvanları ile Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Bulundurulması, Üretimi ve Ticareti Hakkında Yönetmelik’in 45’inci maddesine göre ise gerçek ve tüzel kişilerin evlerinde ve işyerlerinde ‘yırtıcı, saldırgan ve zehirli türler hariç’ 10 memeli veya sürüngen barındırılabileceği belirtiliyor. Daha fazla miktarlarda av ve yaban hayvanı barındırmak isteyenler, ancak hayvanat bahçeleri ile ilgili mevzuata göre kuruluş yaparak faaliyetlerini sürdürebiliyorlar. Bazı kişiler özel hayvanat bahçeleri kurarak bu hayvanları satın alabiliyorlar. Ama o durumda bile bu hayvanları evlerine alma, sokakta gezdirme veya bahçelerindeki havuzda yüzdürme gibi eylemler Ulusal Mevzuat gereği yasak.

HAYVANA EL KONULABİLİR

Bu eylemlere Kara Avcılığı Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanunu’na göre yaptırım uygulanması gerekiyor. Duruma göre uyarı, para cezası verilmesi veya hayvana el konulması gerekiyor.

BU FOTOĞRAFLARLA HAYVAN TİCARETİ  TARTIŞILMALI

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak’ın konuya dair yorumu şöyle oldu: “Biz kaplan gibi nesli tehlike altındaki türlerin kendi doğal yaşam ortamları içinde yaşamaları gerektiğini savunuyoruz. Bu fotoğraflarda görülen yavru kaplanların, onlar için uygun olmayan ortamlarda tutulduğu ve eziyet çektiği ortada. Yavru kaplanlar bizim yaşam alanlarımızdaki birçok virüse karşı dayanıksızdır. Kendilerine uygun hijyenik koşullarda olmalılar. Bu fotoğraflar, özel hayvanat bahçeleri ve hayvan ticaretiyle ilgili bize gelen çok sayıda şikâyetin doğruluğu konusunda endişelerimizi arttırıyor.”

HAYVANLARI PRESTİJ VESİLESİ SAYIYORLAR

Hürriyet'in haberine göre; İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Hülya Yalçın ise şunları söyledi: “Prestij vesilesi sayarak bu tür hayvanları doğalarına aykırı ortamlarda yaşamaya zorlayan insanlar olduğunu biliyoruz. İhtar yapıldığında bu insanlar veya işletmeler ‘Hayvanat bahçesi ruhsatı’ aldıklarını ileri sürüyorlar. Genel Kurul’a gönderilmek üzere hazırlanan yasa taslağında mevcut 5199 SK 22 md. üzerinde yapılan değişiklikle bu tür hayvan besleyen gerçek ve tüzel kişilerin de önü açılmış oldu.” 

Okunma Sayısı: 2029
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı