Türkiye’de hızla yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı üniversite gençliğini de tehdit ediyor. Çevrelerinde bonzai başta olmak üzere uyuşturucu madde kullananlarının sayısının hızla artmasından rahatsız olan 3 üniversite öğrencisi sanal alemde mücadele başlattı.
Uyuşturucunun zararlarını anlatan materyalleri sanal alemde paylaşarak farkındalık oluşturmaya çalışan 3 üniversiteliye destek çığ gibi büyüyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde fizik bölümünde okurken üniversite gençliği arasında artan uyuşturucu kullanımından rahatsız olan Evrim Eseryel’in (25) sosyal medyada başlattığı etkinlik büyük destek görüyor. Facebook ve Twitter’e konulan materyaller binlerce kişi tarafından paylaşılırken, halka giderek genişliyor.
Geçen sene UÜ’de fizik bölümünden mezun olduktan sonra bu yıl Antalya Akdeniz Üniversitesi fotoğrafçılık bölümüne başlayan Evrim Eseryel, olumlu tepkilerin kendisini daha da cesaretlendirdiğini söyledi.
Eseryel, Beykent Üniversitesi İşletme Bölümü'nde okuyan kardeşi Gizem Eseryel ve Akdeniz Üniversitesi'nde iç mimarlık öğrencisi Ecem Yılmaz ile birlikte başlattıkları çalışmada madde kullanımının kötü yüzünü anlatan fotoğraflar, yazı ve grafiklerle tasarımların yer aldığını söyledi.
ÜNİVERSİTEDE MADDE KULLANMAYAN YOK GİBİ
Uludağ Üniversitesi’nde okurken özellikle insanların ölümüne neden olan bonzainin gençler arasında sıkça kullanılmasıyla fikrin oluştuğunu belirten Eseryel, “Bonzai çıkınca ben de sosyal medyada örgütlenmeye çalıştım. Kendi çapımda bir şeyler yapabilir miyim? diye düşündüm. İlk aklıma gelen ise Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar geldi. Kendi hazırladığım yazı, resim ve tasarımları sosyal medyada paylaşınca beni kutlayanlar oldu, çok olumlu tepkiler aldım. Ama azda olsa ‘bırakın insanlar içsin’ diyenlerde var. Ancak ben çoğunluğun sesine kulak vererek bu savaşı daha da genişletmeye karar verdim.” şeklinde konuştu.
Uyuşturucu başta olmak üzere madde kullanımı, alkol ve sigara tüketimi konusunda paylaşımlarının Facebook’ta ilk üç günde 3 bin kişinin paylaştığını anlatan Eseryel, “Geçen senenin ortalarında sosyal medyada yaptığım paylaşımlar Facebook’ta kısa sürede 9 bini aşıp 10 bine yaklaştı. Sonradan eklediğim Twitter’da da yüzlerce kullanıcı benim paylaşımlarımı kulandı.” ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYADAN SERGİYE
3 kişilik ekiple sosyal medyada başlattıkları savaşı sergi boyutuna taşımaya hazırlandıklarını anlatan Eseryel, şöyle konuştu: “Arkadaşlarla yeni bir proje hazırladık. Antalya Muratpaşa Belediyesine madde kullanımının kötülüklerini anlatan bir sergi için başvurduk. Belediye kabul edip, destek verirse sergiyi yakın zamanda açmayı düşünüyoruz. Aynı sergiyi İstanbul’a da taşımayı planlıyoruz. Sergide sigara başta olmak üzere esrar ve bonzai ile uyuşturucunun kötülüklerini anlatan fotoğraflar olacak. Kendimizin çektiği sigara ve uyuşturucunun çirkin yüzünü yansıtan fotoğrafların yanı sıra, yine çeşitli grafik çalışmaları yer alacak. Yine sosyal medya için komik tasarımlar yaptık sigara ve uyuşturucu ile ilgili onlarda sergide yer alacak.”
Üniversite gençliğinde sigara başta olmak üzere alkol, bonzai ve uyuşturucu madde kullanımının çok arttığını bildiren duyarlı öğrenci Evrim Eseryel, şunları söyledi: “Üniversite gençliği içinde ‘madde kullanmıyorum’ diyen birini bulmak neredeyse yok gibi. En azı sigara içiyor. Alkol ve uyuşturucu son zamanlarda tam bir moda haline geldi. Bunun yanında fuhuş aldı başını gidiyor. Bunlar insanın kendisi başta olmak üzere aileleri ve toplumu çökerten şeyler.”
NORMAL İNSANLAR DA UYUŞTURUCU KULLANIYORMUŞ
2009’da üniversiteye başlamadan önce uyuşturucu kullananları ‘keş’ ve ‘yüzüne bakılmayan’, dışlanmış insanlar olarak tasavvur ettiğini anlatan Eseryel, şöyle devam etti: “Ben Bursa’da üniversiteye başlamadan önce uyuşturucu kullananları çok kötü insanlar olarak ‘keş’ olarak biliyordum. Ama üniversiteye gelince öğrencilerin de büyük bir kısmının uyuşturucu kullandığına şahit oldum. Öğrencilerin çoğu yılda en az bir kerede olsa bu tür maddelerden kullanıyor. Bu tür alışkanlıklar genellikle arkadaş ortamından edinilir. Genellikle arkadaş ortamında olsun, parti ve eğlencelerde olsun bu tür maddelerle tanışılıyor.”
Uludağ Üniversitesi'nde gençlerin uyuşturucu maddelerini Yıldırım ilçesinde bulunan ve ismine ‘Mahalle’ dedikleri bir yerden aldıklarını anlatan Evrim Eseryel, uyuşturucunun 5-10 liradan başlayıp 20-30 liraya kadar ucuz rakamlara rahatlıkla temin edilebildiğini sözlerine ekledi.