"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Allah'tan daha güzel boya vuran kimdir?

24 Aralık 2015, Perşembe 11:21
Çilekli süt görünümünü andıran ve gözlere hitap edecek şekilde yaratılan Pembe göller vesilesiyle İlahî sanatı tefekkür etmeye davetlisiniz.

Herbir harfinde sayısız hikmetler derc edilen ve her sayfasında kitaplar dolusu hikmetin gözlemlendiği eşsiz bir güzellik ve tasarımla yaratılan ve an be an Hayy u Kayyum (daima diri olan ve yarattıklarını her an yönetip koruyan Allah) olan Cenab-ı Hakk tarafından sonsuz kudret ve intizamla mevcudiyeti devam ettirilen Kainat Kitabı vesilesiyle; düşünen akıllar, ibretli nazarlar Şefkatli Yaratıcı tarafından tefekküre davet ediliyor. 

Pembe göller ilk kez görüldüğünde hiç kuşkusuz insanın aklına öncelikli gelmesi gereken Kur'an-ı Hakim'in, Bakara Suresi'nin 138. âyet-i kerimesidir. Cenab-ı Hakk söz konusu âyette; 

“Biz, Allah’ın boyasıyla boyanmışızdır. Boyası Allah’ınkinden daha güzel olan kimdir? Biz ona ibadet edenleriz, (deyin)" buyuruyor. 

Eşsiz bir belagetin gözlemlendiği ayetin binler anlamından bir anlamını öne çıkararak Pembe göllerin yaratılışı karşısındaki hayret ve hayranlığımızı ifade ederek diyebiliriz ki; 

Boyası Allah’ınkinden daha güzel olan kimdir? Cenab-ı Hakk'tan daha güzel boya vuran kimdir? Zerrelerden yıldızlara kadar Kainatı her an kudret elinde bulundurarak eviren, çeviren, sanat ve hikmetle işleyen Alim, Kadir, Hayy, ve Kayyum olan Yüca Allah'tan başka renkleri tanzim eden kimdir ve kimin haddinedir?

Pembe gölün sırrı ne?

Çilekli süt görünümünü andıran ve dünyanın çeşitli bölgelerine ilahi bir taksimatla birçok vazifeyi görecek şekilde donatılarak serpiştirilen pembe göller; görenleri şaşırtıyor ibretle bakan nazarları tefekkür yoluyla sanat ve hikmetle yaratan Cenab-ı Hakka çeviriyor...

Peki, bu gözlere hitap edecek güzellikte tasarlana göller neden pembe? Başka pembe göl var mı?.. Gölün sırrı ne?..

Batı Afrika’da yer alan ülkelerden biri olan Senegal’in başkenti Dakar’a 35 km uzaklıkta, Atlas Okyanusu’nun hemen yanı başında konumlandırılan Retba Gölü, çilekli süt görünümündeki rengi dolayısı ile pembe göl olarak anılıyor.

Dünya mirasları arasında yer alan Retba Gölü, her gün yüzlerce turisti ağırlıyor.

Derinliği en fazla 3 metre olan ve insan vücudunun batmadığı göl, yüzlerce Senegalli’nin geçimini sağlamasına da vesile oluyor. Gölden tuz çıkaran yerel halk, eski yöntemlerle çıkardıkları tuzu satarak geçimini sağlıyor.

Yılda yaklaşık 24 ton tuzun çıkarılan bu gölde tuz üretimi için sadece insan gücü kullanılıyor. Tuz tepecikleri gölün hemen bitiminden yükseliyor.

Bir başka Pembe Göl'de Avustralya'dan...

Pembe Göl, Batı Avustralya'nın Goldfields Esperance bölgesinde bir tuz gölüdür. Esperance'in batısında 3 kilometre (2 mil) kadar uzanır ve doğuda güney sahil karayolu ile sınırlıdır.

Batı Avustralya’da bulunan Hillier Gölü, pembe rengiyle görenleri hayran bırakıyor. Okyanustan ince bir kumsal ve yeşillik ile ayrılan Hillier gölü, 600 metre uzunluğa sahip.

Gölü ilk kez görenler rengin göz yanılması olduğunu düşünse de gölden bir kova su alındığında pembe rengin korunduğunu ve kalıcı olduğunu görebiliyor.

Yukardan bakıldığında, uzaklarda parıldayan Hillier Gölü’nün pembe yüzeyi, dikdörtgen bir pasta üzerindeki şekerli kremayı ya da çilekli sütü andırıyor. Pembe renkli göl Hillier, Middle Adası’nın gür ormanlarla kaplı kıyılarına gerçekten de beklenmedik bir renk katıyor. Mliddle Adası ise, Batı Avustralya’nın güney sahilleri boyunca konumlandırılan Recherche Takımadalarını oluşturan yüzden fazla küçük adadan biri.

Bu tuzlu ve sığ göl, Okaliptüs ve Cajeput (Mersin ağacı ailesinden Avustralya’ya özgü bir ağaç) ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanla kuşatılmış olan Hillier Gölü’nün çevresi beyaz tuz kümeleriyle çevrili. Okyanusun derin mavi sularından ise dar bir kumul şeridiyle ayrılıyor.

Peki, ama neden pembeler?

Tuz üretilen gölün renginin pembe olmasının nedeni; Pembe göller içinde yaratılarak istihdam edilen bakterilere, güneş enerjisi vesilesiyle kırmızı pigment oluşturulması olarak ifade ediliyor… Gölde, bakteri dışında hiçbir mevcudatın gözlemlenmediği ifade ediliyor.

Bir başka ifadeyle 'pembe görüntünün' kainat kitabında gözlemlenmesinin şartları ve sebepleri Sani-i Hakim olan Allah tarafından çeşitli sebeplere bağlanmış. 

Şöyle ki; Göl suyu deniz suyundan daha yüksek tuzluluk seviyesine ulaşıp, sıcaklık yeterince yükseldiğinde ve yeterli ışık koşulları sağlandığında, yosunda kırmızı bir pigment olan beta karoten biriktiriliyor ve görenleri hayretler içerisinde bırakan bu güzel görüntüler yaratılış sahnesinde temaşa ediliyor.

Dünyada tek değil

Retba Gölü, dünyadaki tek pembe göl değil. Büyük çoğunluğu tuz gölü olan pembe göller, mevsimden mevsime renk de değiştirebiliyor.

İşte diğer pembe göller:

Hillier Gölü – Avustralya
Salina de Torrevieja – İspanya
Hutt Gölü – Avustralya
Dusty Rose Gölü – Kanada
Pink Gölü – Avustralya
Masazir Gölü – Azerbaycan
Quairading Gölü – Avustralya
Pembe Göller Bölgesi – Avustralya
Tuz Gölü – Türkiye – Çanakkale Bozcaada

wikipedia.org, ilgincbirbilgi.com, yumurtaliekmek.com sitelerinden istifade edilmiştir.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 11590
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • cemal özkaya

    25.12.2015 09:23:58

    bu fotoğrafı aldım masa üstü yaptım. Allah aklımdan hiç çıkmasın diye.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı