"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsraf dünyanın derdi

Faruk ÇAKIR
25 Temmuz 2024, Perşembe
Açıklanan bir rapora göre gelişmekte olan ülkeler tarihin en büyük borç krizini yaşıyormuş. Esasında borç krizi yaşamayan ülke yok denilse yanlış olmaz.

Kendisini “Dünyanın jandarması” ilan eden Amerika Birleşik Devletleri dahi borç içinde yüzüyor. Tek farkı, çeşitli sebeplerle parasının henüz ‘güven’i kaybetmemiş olmasıdır. Bir an için doların ‘rezerv para’ olmadığı düşünülse ‘borç batağı’nın ne kadar derin olduğu da ortaya çıkabilir.

Çoğu ülkenin borç içinde yüzdüğünü ortaya koyan haberde şu bilgiler var: 

“Gelişmekte olan ülkelerin bütçelerinin neredeyse yarısını alacaklılarına verecek kadar büyük borç krizlerinde olduğu bildirildi. Norveç Kilise Yardımı (NCA) adlı yardım kuruluşunun Uluslararası Borç Hafifletme (DRI) adlı kampanya grubuna hazırlattığı rapora göre, gelişmekte olan 100’den fazla ülke tarihin en büyük borç krizini yaşıyor. Bu durum sağlık, eğitim, sosyal korumaya yönelik hamlelerin yanı sıra iklim değişikliğine karşı politikalarda da kesintiye gidilmesini gerektiriyor. Rapora göre gelişmekte olan 144 ülkedeki borç yönetimi, ortalama olarak bütçe gelirlerinin yüzde 41,5’ini, harcamaların yüzde 41,6’sını, gayrisafi yurtiçi hasılanınsa yüzde 8,4’ünü alıyor. Bu konuda acil eyleme geçilmezse borç kaynaklı sorunların, 2030’lara da damga vuracağı ve 1982’de Latin Amerika’da ya da 1990’larda Batı’da yaşanan krizlerden dahi büyük olacağı bildirildi.”

Genel Sekreteri Dagfinn Høybråten gelişmekte olan ülkelerin yöneticilerinin borçlar yüzünden ellerinin kollarının bağlandığına işaret edip şöyle demiş: “Yüksek borç yükü, bir ülkenin ekonomisi için büyük bir harcama anlamına geliyor ve sosyal yardım, eğitim ve sağlık harcamalarını kesilmesi nedeniyle ilk önce toplumun daha yoksul kesimlerini vuruyor. Borç krizi felç edici bir durum ve tüm diğer gelişme çabalarını baltalıyor.” (www.indyturk.com, 22 Temmuz 2024)

Haberde gündeme gelmemiş olsa bile, ‘büyük borç yükü’nün sebeplerinden biri de ‘devletlerin israfı’ değil mi? Bir lira kazanıp beş lira haracayan bir idareci, idare ettiği ülkeyi borç batağına sürüklemez mi?

Elbette her fert israftan kaçıp tasarrufa yönelmelidir. Ancak israftan kaçması icap edenlerin başında ülkeleri idare eden siyasetçiler gelir ve gelmeli. Çünkü vatandaş bir lira israf ederbilirken, idareci elindeki devlet imkanlarıyla mesela dokuzyüz lira israf eder.

Borç batağından kurtulmak isteyen ülke ve idareciler sıkı bir “tasarruf programı” uygulamak mecburiyetindedir. Aksi halke borç batağından kurtulmak pek de mümkün görünmüyor...

Okunma Sayısı: 985
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    25.7.2024 09:57:35

    Vergilerimiz REKLAMLARA, sayısız Makam araçlarına,  Koruma orduları ve konvoylarına, Siyasî Şatafata, israfa, yandaşa, DÖVİZ garantili "yap-işlet-devrete", saraylara, itibardan tasarruf olmazlara, Faizlere, FAİZİN FAİZLERİNE, ÇOKLU MAAŞ ALANLARA, Yandaşlara, TEFECİLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR maalesef. FAKİR ve YOKSUL Vatandaş refaha kavuşamadığį gibi, dahada FAKİR hale gelmiş, getirilmiş, önünü ve yönünü göremez olmuş, umudunu yitirmiştir. Muhalefet de elini tez tutup, vadandaşa UMUT ve ÜMİT AŞILAMASI ŞARTTIR. Orta ve Dar Gelirli Vatandaşların MADDÎ ve MANEVÎ kayıpları biran evvel telafi edilip, takviye edilmeli!? Acele! "İktisad eden bereket bulur,iktisad eden DECCALIN DAMINA(tuzağına) düşmez." buyuran Habibullah, içinde bulunduğumuz EKONOMİK KRİZİN de yegane çaresini bize mujdeliyor. Hem toplum olarak, hemde DEVLET olarak! Bize sadece tavsiyelere ve emirlere uymak düşüyor. Allah yar ve yardımcımız olsun. Amiiin.

  • Erhan

    25.7.2024 05:36:19

    Devleti yönetenler, halka örnek olacak davranışlar sergilemeli ki, halk israfa sebep olacak bir davranışı oldumu bundan utansın. İdareciler halka verir talkını, kendi götürür salkımı politikası güderse bu iş olmaz. Bizdeki gibi, asgari ücretli açlık sınırının altına, emeklileri ise sefalete iter, öbür taraftan temsilde israf olmaz palavrası ile yazlık, kışlık, ilkbaharlık, sonbaharlık saraylar yaptırır, yurtdışı programlarına uçak, otomobil filoları, koruma orduları ile gidersen, sadece bir simit almak için ulusa (Ankara) iner alır ve eve geri dönersen bunun halka maliyeti milyonları bulursa bu iş olmaz. İsraf tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizinde en öncelik vermesi gereken konulardandır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı