İran'da geçen yıl tutuklanan Fransa-İran vatandaşı akademisyen Feriba Adilhah, "İran'a karşı propaganda yaptığı" ve ülkenin "ulusal güvenliğine zarar verdiği" gerekçesiyle 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini imzalayan akademisyenlerden Chris Stephenson hakkında beraat kararı verildi. Mahkemenin bu kararıyla ayın başından bu yana beraat eden Barış Akademisyeni sayısı 38’e yükseldi.
AYM'nin 'barış bildirisi'ne imza atan akademisyenlere yönelik verdiği hak ihlali kararının gerekçesi tamamlandı. 'Güvenlik güçlerine karşı saldırgan ifadeler içerdiği' belirtilen gerekçeli kararda, "Açıklanan bir düşüncenin yetkilileri sert biçimde eleştirmesi, hatta tek taraflı olması şiddete teşvik ettiği anlamına gelmez" denildi.
Anayasa Mahkemesinin, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri imzaladı.
AYM tarafından, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzaladığı gerekçesiyle ceza alan akademisyenler için verilen ihlâl kararı normalleşmeye katkı olarak değerlendirildi.
Türkiye’de üniversiteler ve bilimsel yayınların hızlı artışına rağmen, bunların kalitesi tartışma konusu. Dünyada en çok sahte akademik dergi çıkarılan ülkeler arasında Türkiye de mevcut.
Öğretim Elemanları Sendikası Başkanı Vahdet Özkoçak, “YÖK döneminde kurgulanan üniversitelerin artık yetersiz olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Suudi Arabistan'ın, Kral Suud Üniversitesi'nde Hukuk Profesörü Enes el-Mezru'yu siyasi tutuklular konusunda yönetimi eleştirdiği için gözaltına aldığı belirtildi.
Parayla doktora ve yüksek lİsans tez yazımı Türkİye’de büyük bİr pazar halİne geldİ. 50 büyük İşletmenİn yıllık cİrosu 150 mİlyon lİra olduğu tahmİn edİlİyor.
Son yıllarda gittikçe artan sayıda Türkiye vatandaşı siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı, daha iyi yaşam koşulları, çalışma, iş kurma, ya da eğitim gibi gerekçelerle başka ülkelere göç ediyor.
KHK’lı hekimlere doğrudan çalışma imkânı tanınırken gözler diğer meslek gruplarından KHK ile ihraç edilenlere çevrildi. Diğer KHK’lılara da çalışma izni verilecek mi?
İstanbul’da akademisyen ve sivil toplum üyelerinin “Gezi olayları” bağlantılı olarak gözaltına alınması “sivil toplum ve akademiye gözdağı” olarak yorumlandı ve tepkilerine yol açtı.
ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, ABD'nin akademisyenlerin gözaltına alınmasından dolayı endişeli olduğu belirtildi.
Türkiye’den Avrupa’ya 1960’larda ekonomik nedenlerle başlayan göç hareketinde 2016’dan bu yana dikkat çekici bir değişim gözleniyor. Türkiye’nin beyin göçü tarihte sayısal anlamda en yüksek seviyelere ulaştı..
-Beyin Göçü ve Göçmenlerin Eğitimi Perspektifinde Türkiye’nin Önündeki Tarihi Fırsatlar-
Bir korku iklimi estirildiğini söyleyen Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, “İnsanların en temel hakları birilerinin tekeli altına alınmış ve bu haklar insanlara adeta “şartsız itaat ederseniz” denilerek bir lütuf olarak sunuluyor” dedi.
Bu suça ortak olmayacağız' bildirisinde imzası bulunan akademisyenlere yönelik 'Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız' diyerek tehdit eden Sedat Peker, 11 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti.
KHK ile mesleğinden ihraç edilen Akademisyen Nuriye Gülmen, sosyal medya hesabından gözaltına alındığını duyurdu.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin cuma günü gerçekleşen diploma töreninde, salona giriş sırasında araştırma görevlileri öğrencilerin üstünü aradı. Olaya tepki gösteren öğrenciler, “Bu uygulamayı ve hocalarımızı kınıyoruz. Sessiz kalan hocalarımızı vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki barış imzacısı 11 akademisyenin açığa alınmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hâlâ soruşturma sonuçlanmadı.
Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “Terör örgütü propagandası” ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 34. ve 35. Ağır Ceza mahkemelerinde devam etti.
Türkiye’de, hürriyet sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Baki Duy “üniversitelere siyaset girdi; liyakat esas alınmadı ve siyasÎ yakınlık her alanda belirleyici oldu” dedi.
Akademideki asıl sorunun liyakatta yattığını belirten ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.
Dünyada bilim üreten üniversitelerin başarıları her geçen gün artarken ne yazık ki Türkiye bu gelişmelerin gerisinde kalıyor. Yaşanan gerilemenin sebebini ‘zihniyet sorunu’ olarak değerlendiren ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak “akademisyen hakları göz ardı edilmemeli” dedi.
“Üniversitelerde bir korku kültürü oluştu. Bu yüzden üniversiteler çok sesli tartışmaların yapıldığı bir yer olmaktan çıktı” diyen akademisyen Hasan Aydın üniversitelerin içinde bulunduğu vahim durumu anlattı.
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter’in Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş hakkında yaptığı suç duyurusuna ilişkin incelemesini tamamladı.
Kişisel internet sitesi üzerinde yazdığı yazıda, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenleri tehdit ettiği gerekçesiyle, “Tehdit” ve “Suç işlemeye tahrik” suçlarından 11 yıl hapis cezası istemi ile tutuksuz yargılanan Sedat Peker’in yargılandığı dava karara kaldı.
"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıktan sonra "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılanan akademisyenlerin davasında ilk karar çıktı. 3 akademisyene "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan toplamda 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
İsrail polisi tarafından 15 Ocak'ta Tel Aviv Havalimanı'nda gözaltına alınan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin gözaltı süresi bugün çıkarıldığı askeri mahkeme tarafından 6 gün daha uzatıldı.