"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dekarda 500 kilogram kekik alınıyor

23 Ağustos 2015, Pazar 11:44
Itrî ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Antalya'nın Manavgat ilçesinde kekik üreticiliği yaygınlaştırılıyor.

Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçede yaptığı toprak analizleri ve iklim yapısıyla en iyi kekik yetiştirmede Gazi mahallesini seçerek projeyi hayata geçirdi. Gazi mahallesinde 5 dekar alanda hayata geçirilen proje başarıya ulaştığı ifade edildi. 

Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş yaptığı açıklamada, Gazi mahallesinde proje kapsamında gerçekleştirilen kekik yetiştiriciliğinin yöre insanı için itri ve tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmesini teşvik etmede iyi bir rol model olacağını belirtti. Kekik üretildikten sonra pazar bulmada sıkıntının olmadığını vurgulayan Demirtaş, Gazi mahallesinde proje kapsamında yapılan üretimde bir dekar alandan 500 kilogram ürün alındığını kaydetti. 

Üretilen kekiğin tarlada kilosu 5 liradan alıcı bulduğunu belirten Demirtaş, şu bilgileri paylaştı: "Kekik üretimi Gaziler mahallesinde başarıya ulaştı. Bir dekardan 500 kilogram kekik aldık. Satılan 500 kilogram kekik 2 bin 500 lira gelir getirdi. Kekik üretimi bu haliyle buğdaydan daha fazla kazandırıyor. Bu haliyle kekik üretimi buğday üretiminden daha kazançlı. Kekik üreticisi 1 dekardan 2 bin 500 lira para kazanıyor. Ürün satımında da pazar sıkıntısı hiç çekmiyor. İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifikalı tıbbi ve aromatik bitkileri üreten çiftçilerin 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına alındı. Gazilerin, kekik üretiminde bölgemize iyi bir rol model olacaktır."

Manavgat'ta tarla bitkileri açısından tarımsal değeri en yüksek ürünün buğday olduğunun altını çizen Demirtaş, ilçedeki 423 bin 360 dekar alanda yapılan tarımın yüzde 39'nu buğday üretimini kapsadığını ifade etti. Projede çalışması sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Ziraat Mühendisi Figen Kıymazaslan, Kekik Yetiştiriciliği Demonstrasyonu için uygun ekolojisi nedeniyle Manavgat'ın Gaziler mahallesini tercih edildiğini söyledi. Kıymazaslan, hayata koydukları projeyle kekik yetiştiriciliğinin yerel şartlarda uygulanabilir olduğunu çiftçilere göstermek amacıyla bölgede gönüllü ve hevesli olan çiftçi Hasan Sert'e ait 5 dekar arazinin bölgedeki çiftçilere örnek olacağını ifade etti. 

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, bölgenin toprak ve iklim yapısının başta kekik olmak üzere itri ve aromatik bitki yetiştiriciliğine elverişli olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin yıllık itri ve aromatik bitki ihracatından ülke ekonomisine yıllık 100 milyon dolar döviz girdisi sağladığını belirten Metin, bunun 63 milyon dolarını ise kekiğin oluşturduğunun altını çizdi. 

Dünyanın kekik ihtiyacının yüzde 70'nin Türkiye'den karşılandığını anlatan Metin, Manavgat'ın toprak yapısı itri ve aromatik bitki yetiştiriciliğine elverişli olduğunu, model üretimlerin yöre insanına teşvik edici olacağını sözlerine ekledi.

Okunma Sayısı: 5439
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı