"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Deve kervanlarıyla tuz taşıyorlar

23 Eylül 2016, Cuma
Etiyopya’nın Afar halkı, dünyanın en sıcak yerleşim bölgesi olarak bilinen AFAR’DA yüzyıllardır deve kervanlarıyla tuz taşıyor.

Etiyopya’da Afar halkı hava sıcaklıklarının üst seviyede olduğu bölgede geleneksel olarak develerle tuz taşımaya devam ediyor. Bölgedeki hava sıcaklığının  gölgede en az 43 derece olduğu bildiriliyor. Sıcaklık Danakil bölgesinde 50 dereceye kadar çıkabiliyor. Dünyanın en ücra köşelerinden biri olan Danakil Çöküntüsü, Etiyopya’nın kuzey doğusunda yer alıyor. Bu bölgenin “Cehennem Kapısı” olarak bilindiği söyleniyor. Bu zorlu çevre şartları dolayısıyla buralarda bırakın insan yerleşimini, ziyaretçi bile gitmeyeceği sanılabilir. Fakat burası yok olmakta olan bir kültür geleneğinin yuvası. Burada yaşayan Afar halkı, deve kervanlarıyla çölden geçerek tuz taşıyıp satıyor.

Misafirperver oldukları söylenemez

Afar halkı yüzyıllardır bu kurak bölgede yaşıyor ve Danakil civarındaki göllerden çıkardığı tuzu deve kervanlarıyla çöller aşarak satıyor. Göçebe Afarlar hayvancılıkla uğraşıyor; ama gururlu ve bağımsız olmalarının yanı sıra, belki de yaşadıkları zor şartların etkisiyle pek misafirperver değiller. İkinci Dünya Savaşı’nda İtalya’nın işgaline kadar, topraklarına zorla girenleri yaraladıkları söylenen Afarlar, bu uygulamaya son vermiş olsalar da, bağımsızlığı savunan isyancı bir grup birkaç yıl önce bazı ziyaretçileri kaçırmış, bunun üzerine Etiyopya güvenlik amacıyla bölgeye asker göndermişti.

120 kalıp tuz çıkarıyorlar

Afarlar, yüzyıllardır deve kervanlarıyla tuz ticareti yapıyor. Tuz ticareti oldukça zorlu. Aşırı sıcakta gün boyunca kazmayla tuz kalıpları çıkarmaları gerekiyor. Bu işten kazanılacak para ise günde 5 sterlini bulmuyor. Deve çobanı Muhammed diğerleri günde 120 kalıp tuz çıkarırken babasının 150 kalıp çıkardığını anlatıyor. Kendisi ise daha az ücret almasına rağmen daha kolay bir iş yaptığını söyleyen Muhammed, develeri yükleyip kervana rehberlik ettiğini belirtiyor. Muhammed, fırsat buldukça Erta Ale Yanardağı’nı görmeye gelen turistleri de taşıdığını, ama çöldeki seferleri dört gözle beklediğini söylüyor.

Develerin yerini kamyonlar aldı

Eskiden deve kervanları daha uzun yol gidip tuzları Mekele’ye taşır, burada toplanan tuzlar bütün Etiyopya’ya ve Afrika Boynuzu’na dağıtılırmış. BBC’nin haberine göre, 10 yıl kadar önce yapılan asfalt yol ile her şey değişmiş. Artık Berahile’den tuzlar kamyonlarla taşınıyormuş. Afar halkının deve katarlarıyla yüzyıllardır sürdürdüğü geleneğin daha ne kadar ayakta kalabileceğini ise zaman gösterecek.

Etiketler: etiyopya, deve kervanı, tuz
Okunma Sayısı: 3000
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı