"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yarasaların faydaları

Cevat ÇAKIR
21 Aralık 2013, Cumartesi
Kötü ve karanlıktan hoşlananlar için genelde yarasa ismi kullanılır. Aslında bu hayvan türlerinin de insanlara birçok faydaları vardır.

 Dinimiz hayvanların bütününe eziyetten men etmiş. Önemlerine binaen de kimi hayvanların isimleri sûrelere verilmiş: Bakara (İnek), Nahl (Arı), Ankebut (Örümcek), Neml (Karınca) gibi. Ayrıca Kur’ân-ı Kerîm hayvanların da insanlar gibi birer ümmet olduklarını  bildirir. “Yerde yürüyen hayvan ve iki kanadıyla uçan kuşlardan hepsi, ancak sizin gibi, ümmetlerdir.”1 Hadiste de “Yer de olanlara merhametli olun ki, gökte olanlar (melekler) size rahmet etsinler” denilmiştir. 2 Peygamber Efendimiz (asm) hayvanların rahatsız edilmemeleri  için yolculuk sırasında yol üzerinde konaklamayı veya küçük ya da büyük abdest bozmayı yasaklarken sebep olarak, “Zira yol, hayvanların geçidi, yılan ve vahşilerin sığınağıdır” demiştir.3 Said Nursî Hazretleri de hayvanlara çok şefkatle davranmış, kertenkeleyi öldürdüğü haberini veren talebesine “Evini harap etmişsin”4 diyerek ikaz etmiştir. Evdeki kavurmalarını yiyen köpeği dövmeye karar veren talebesine “Sen aç olsan ne yapardın?“ diyerek engel olmuş, Eskişehir Hapishanesinde koğuşlarında çamaşır ipinin üzerine konan sinekleri ürkütmemek için “Bu küçücük kuşlara ilişme” diye müdahale etmiştir.
Evet şehirleşmenin artması aşırı hava ve gürültü kirlilikleri gibi sebeplerden dolayı biyolojik çeşitlilikte ciddî azalmalar meydana gelmektedir. Hatta aşırı arı ölümleri de çevrecileri endişelendirmektedir. Meselâ, Kanada’da bal arısı ölümleri yüzde 15 olarak kabul edilen normal değerlerin iki kat üzerine çıkmış. Yüzde 30’lara yaklaşan bal arısı ölümleri ülke genelinde endişeye yol açmış. ABD’deki bal arısı ölüm oranının bu yıl yüzde 31 ve İngiltere’de yüzde 34 ile rekor seviyesine çıkmış. Döllenme zincirinin halkasını oluşturan arılardan bir kovandaki arılar, bir günde bir milyon çiçeği dölleyebiliyor. Arıların ölümlerinin temel sebebi de tarımda kullanılan kimyasallar olarak gösterilmektedir.5 Benzer bir azalma da yarasalarda olduğu için Türkiye Tabiatı Koruma Derneğince “Türkiye Yarasaları Koruma Sempozyumu” düzenlenmiş.
Konu ile ilgili olarak Kırıkkale Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, “Yarasaların milyonlarcası, yakılmış zehirlenmiş ve dinamitlenmiştir. Dünya çapında alarm verecek oranda azalmakta ve insanlar yüzünden telef olmaktadır. Yarasaların insanlar için sayısız faydaları vardır.  Yarasaların ekosistemdeki rolü ve önemi büyüktür” demektedir. Ayrıca sıtma sebebi sivrisinek başta olmak üzere bir çok zararlı böcekle beslenen yarasaların biyolojik mücadelede bir çok yararları varmış. 6
‘Sanal âlem’deki bilgilere göre de 260 yarasa türü, tıpkı arılar ve kelebekler gibi, çiçeklerin nektarlarını emerek çiçek polenlerini etrafa saçar. Yarasalar polenleri etrafa saçmazsa, muz ve şeftali dahil en sevdiğimiz tropikal meyvelerin yüzde 70’ini soframızda göremezdik. Trakya Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Bilyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Beytullah Özkan, “İnsan ve tarım sağlığına zarar veren böcekleri, sivrisinekleri yiyerek hayatlarını sürdüren yarasalar, biz insanların görünmez savaşçılarıdır. Yılda bir kere yavru yapan yarasalar, çevresel kirliliğe arılar gibi en önce tepki veren canlılardır. Çevresel kirlilikler yarasaların ölmesine ya da bulunduğu ortamı terk etmesine neden olabiliyor” demiş.
Aynı konu ile ilgili olarak Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Sekreteri Ayhan Küyük, yarasaların bir gecede 20-25 bin sivrisinek yediğini ettiğini belirterek, çarpık şehirleşme dolayısıyla yarasa sayısındaki azalmanın, sineklerin artmasına sebep olduğunu, tabiî dengenin vazgeçilmez unsurları olan canlı türlerinin yaşama alanlarının korunması gerektiğine dikkat çekmiş, “Zira bu canlıların bir çoğu, insanların bedel ödeyerek ve kimyasal ilâç kullanarak yok etmeye çalıştıkları zararlılarla beslenir”7 demiştir.  İnsanlık kendi rahatını düşünüyorsa kendi yardımcıları olan hayvanları korumalı ve onlara hor davranmamalıdır. Yoksa hayvanların olmadığı bir dünya da insanlara da yer yoktur.

Dipnotlar:
1- En’am, 38. 2- Tirmizi, Birr: 16. 3- Ebu Davud, Taharet: 16. 4- Son şahitler.cılt 1. s. 205. 5- Yeni Asya, 20/9/2013. 6- AA, 25/10/2013. 7- blogcu.com/yarasa-ninfaydalari-yararlari

Okunma Sayısı: 47610
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı