"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Prof. Ortaylı gibi ilim adamları daha hassas olmalı değil mi?

Ali FERŞADOĞLU
23 Mart 2024, Cumartesi
İlim adamı, alanında bilinen prensip ve kanunların geçerli olduğu şartları ve hadiseleri tespit ederken aynı zamanda yeni kural ve kanunlar bulmak üzere araştırmalar yapan objektif kişidir.

“Said-i Nursi Kimdir? Türkiye’de Medrese Eğitim Geleneği...” isimli videoda sayın Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı, Bediüzzaman’ı bazı yönlerden müspet değerlendirirken, “Risale-i Nur’un dili anlaşılmaz, cümleler kopuktur. Biz okuduk hiçbir şey anlamadık! Onu talebeleri halka ders veriyor!..”1 mealinde sözler sarf ettiler. 40 yıldır üzerinde araştırmalar yapan biri olarak evvela şunu söyleyelim:

Her ilim dalının kendine has özel mefhumları vardır. Onları da uzman olanlar anlar. Bediüzzaman Risale-i Nur’u hadis, tefsir, kelâm, fıkıh, tasavvuf, edebiyat, tarih, siyer, fen, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve sâir maddî, mânevî bütün ilimleri harmanlayarak ve kavramlarını kullanarak te’lif etmiştir. Bilim adamı, “Said Nursi’nin İlminin çapını ihata edemediğimiz zirvelerde bir dehâdır.”2 diyen dünya çapında otorite Prof. Şerif Mardin ile yüzlerce Türk, doğu-batılı ilim adamlarına sorar! Risale-i Nur’u inceleyen sahanın uzmanları onun bir edebiyat şaheseri olduğunu ifade ediyor. Ordinaryüs Prof. Dönmezer de, “Kitapların Türkçesi bugünün gençlerinin anlayabileceği nitelikte değildir. İfadeler fevkalâde eskidir. Bu bakımdan, yüz binlerce insanın bu kitaplara olan ilgisi benim daima hayretimi mucip olmuştur.”3 demişti.

“Dili eski, ağır, ağdalı, zor; kimse anlamaz” dediği bu eserleri, bilhassa milyonlarca avam iştiyakla, tekrarla ve sebatla okumaya devam etmesi, Risale-i Nur’un dilinin de harika, câzip ve akıcı olduğunun bir delili değil mi? Ki, 60 civarında dünya dillerine çevrilen bu eserleri okuyanlar ve en ücra köylerdekiler talebelerinden ders almıyor! “Tarih-i beşer, Risâle-i Nur gibi bir eser göstermiyor… Risâle-i Nur’un hocası Risâle-i Nur’dur. Risâle-i Nur, başkalarından ders almaya ihtiyaç bırakmıyor. Herkes istidâdı nisbetinde kendi kendine istifâde eder.”4

“Anlamama problemi” ilk, sathi, üstünkörü okuyup tahkik etmemekten çıkar. Tüm İslam ilimleri literatüründe geçen mefhumları kullanan Risale-i Nur’un bir parçasını ilk okuyuşta kim anlayabilir! Çobanın okuyup anladığı esere “Dili bozuk!” demek olacak şey mi!

Risale-i Nur’un yüzde 80’i apaçık, anlaşılır; yüzde 20’si de bilim insanları içindir! Bilmiyorsanız araştırır; anlamıyorsanız uzmanlarına sorarsınız! İlmin haysiyeti bunu gerektirmez mi? Ayrıca her soruya cevap vermek zorunda değilsiniz. “Bilmiyorum, bilene sorun!” deme faziletini gösterebilirsiniz.

Dipnotlar: 

1- https://www.youtube.com/watch?v= SzE1xJF8HFA; 

2- https://www.yeniasya.com.tr/gundem/aydinlar-said-nursi-hakkinda-ne-dedi_515350; 

3- Necmeddin Şahiner, Aydınlar Konuşuyor, s. 268.; 

4- Sözler, Enst./intr., s. 723.

Okunma Sayısı: 4358
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bülent Bektaş

    29.3.2024 06:30:37

    Ne kadar güzel anlatmışsınız Emeğinize sağlık Ali bey

  • Cengiz SELÇUK

    27.3.2024 12:32:47

    Sadece dili zor ve anlaşılmaz demekle kalmıyor Kocakoca İlber efendi onun halifeleri diyor.... Üstadın halifesi mi vardı? Bu ne cehalet!

  • Zubeyir

    27.3.2024 00:42:37

    Allah razı olsun. Üstadımı değerlendirecek ilimde, gayrette, samimiyette ve ehil halde değiller. Bediüzzaman ifadesi her şeyi açık ediyor...

  • Abdurrahman

    23.3.2024 18:42:04

    İlber Hocanın Risalei Nurları tam tetkik etmediği anlaşılıyor..Tam tetkik etseydi bu ifadeleri kullanmazdı kanaatindeyim. Aynı şey Murat Bardakçı içinde geçerli.Tam incelemeden tespitte bulunmuşlardır. Ama maalesef bu ülkenin bir takım yazarları bir konuyu tam tetkik etmeden kanaat izhar ediyorlar.Sayın Ali Ferşadoğluna teşekkürler konuyu gündeme taşıdığı için.

  • Adem

    23.3.2024 03:44:07

    İ ortaylı'yı ben de dinlemiştim ama büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştım,anlattıklarından...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı