ORUÇLA İLGİLİ BİRKAÇ MESELE |
* Deri üzerinden hârice sürdüğümüz merhem orucu bozar mı? Derin olmayan yaralara konulan merhemler orucu bozmaz. Derin yaralara konulan merhemler vücudun içine, kana ve mîdeye karışabileceğinden orucu bozarlar. Bu durumdaki hastalar iyileşinceye kadar zâten oruçtan muaf olduklarından, ilâçla tedâviye ihtiyaç duydukları günlerde oruç tutmayabilirler. İyileştikleri zaman gününe gün kazâ ederler.
* Aşı ve iğne, orucu bozar mı? Vücuda yapılan aşı ve iğne, kana karışıp bütün vücuda dağıldığından orucu bozar. Ancak kefareti değil, kazayı gerektirir.
* Diş çektirmek, diş taktırmak, diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Diş tedavisi esnasında eğer boğaz yoluyla mideye kan veya tedavi maddesi gibi bir madde kaçarsa oruç bozulur. Kaçmazsa bozulmaz.
* Damar yoluyla alınan serum, orucu bozar mı? Damar yoluyla alınan serum kana karıştığından orucu bozar.
* İğne, serum, ilâç, merhem, aşı, hap gibi hastalık esnasında alınan maddelerle oruç bozulursa daha sonra bu oruç nasıl telâfi edilir? Tedâvî amaçlı olmak şartıyla, ağız, damar, kan, yara… vb gibi hangi yol ile olursa olsun, iğne, serum, ilâç, merhem, aşı, hap olarak alınan bütün ilâçlar orucu bozsa da kefâreti değil; yalnızca gününe gün kazâyı gerektirir.
SÜLEYMAN KÖSMENE |
02.09.2010 |