27 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

kulaklarimiz

Kulaklarımız işitme duyumuzdur. Kulaklarımız üç bölümden oluşmuştur. Dış kulak, orta kulak, iç kulak. Dış kulak sesleri toplar oradan orta kulaktaki örs, üzengi ve çekiç kemiklerine götürür. Daha sonra iç kulaktaki sinir sisteminden beyine ulaştırır.

Başımızın iki tarafına yerleştirilmiş olan kulaklar her yönden gelen sesleri işitebilecek bir yapıya sahiptir.

Kulak olmadıktan sonra güzel sesler hiçbir işe yaramaz.

Kulaklarımızla kâinattaki güzel sesleri dinleriz. En küçük böceğin sesinden gök gürültüsüne kadar olan sesleri duyarız. Konuşmak ne kadar bir ihtiyaç ise dinlemek de o derece insanı rahatlatır.

Doktor hastasını dinler. Ona göre reçete yazar. Hasta doktorun tavsiyesini dinler ve hastalığından kurtulur. Öğretmen öğrencisini dinler onu daha iyi tanır. Öğrencisinin problemlerine çözüm bulur. Öğrenci öğretmeni dinler. İlmini arttırır.

Cenâb-ı Hakk'ın ilâhî kelâmı, fermanı olan Kur'ân-ı Mübin’i insanlar asırlarca kulakları ile dinlemişlerdir. O ferman onların hayatlarını nurlandırmış onlara hayat ve istikamet vermiştir.

Allah’ın en sevgili kulu ve Resûlü olan Hz. Muhammed’e (asm) insanlar kulak vermişler. Böylece akıllarına ışık, kalplerine huzur, ruhlarına saadet vermişlerdir.

Aslında insanlık bugün de içi hakikat dolu olan Kur'ân’a ve Hz. Muhammed’in (asm) ibret dolu hadislerine ne kadar çok muhtaçtır. Fakat ne yazık ki insanların çoğu kulaklarını lüzumsuz ve anlamsız söz ve müzikleri dinlemekle meşgul ediyorlar. Doğrusu kulağın Yaratıcısı, onun nerede ve nasıl kullanılması gerektiğini bize apaçık bildirmiştir.

Konuştuğumuz her kelimeden hesaba çekildiğimiz gibi, bilerek dinlediğimiz her kelimeden de mesul olacağımızı hiç ama hiç hatırdan uzak tutmayalım.

Dedikodu dinlemek, gıybet edenleri dinlemek, boş konuşmaları dinlemek, müstehcen sözleri dinlemekten kaçabildiğimiz kadar kaçmak bizim menfaatimiz gereğidir. Bunlar kulağımızın manevî temizliği açısından önemlidir.

Kulağımızın maddî temizliği ve sağlığı için şunlara dikkat edilmelidir: Kulak kepçesi ve kulak yolunu temiz tutmalı, sivri uçlu cisimlerle kulak karıştırılmamalı. Kulağa üflemek, kuvvetli tokat vurmak, yüksek sesle kulağa yakın mesafeden bağırmak kulak zarını delebilir. Kirli sularda yüzülmemelidir. Orta kulak iltihaplanmasına karşı doktora başvurulmalıdır.

Kısaca kulaklarımız bizlere emanettir. Kulaklarımız harika ve san'atlı bir şekilde yaratılmıştır. Evet, kulakları ile hak sözleri işitip onlara uyanlara müjdeler olsun.

MEHMET ERBAŞ

27.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Peygamberimizden (asm) beş önemli mesaj

  ORUÇLU İÇİN NELER MEKRUHTUR?

  Allah'in evi

  kulaklarimiz

  ‘BABA EKMEK ALSANA’

  HAYATI DÜZENLEYEN İLÂHÎ KANUNLAR

  Muhammedü’l-EmÎn (asm) geliyor!

  YÂ MÜTEKELLİM!

  ÂYETLERDEN SIZAN HAKİKATLER

  “ŞAHİDİN VAR MI EY MÜ’MİNLERİN EMİRİ?”

  KUR’ÂN’DAN DUÂLAR

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.