Haberler |
ORGANİK GIDA TARTIŞMASI |
İngİltere Gıda Standartlar Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma organik gıdanın normal yollarla üretilen gıdaya oranla daha sağlıklı olduğu görüşünün doğru olmadığını ortaya koydu. Daha önce yapılan araştırmalar organik yiyeceklerin her zaman daha fazla besin değeri içerdiği ve sağlığa daha yararlı olduğu yönündeydi. Ancak Gıda Standartlar Enstitüsü, daha önceki araştırmalarla çelişen bir neticeye vardı. İngiliz bilimadamları, son 50 yılda organik gıdanın özellikleri üzerine yapılan araştırma sonuçlarını inceledi. Bu incelemede organik yiyeceklerin içerdiği besin değeri ve çiftlikte bulunan ürünlerin çeşitli özellikleri göz önüne alındı. Araştırma sonuçları ilk olarak Amerika Klinik Besin Değerleri Dergisi’nde yer aldı. Araştırmaya öncülük eden Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi üyesi Alan Dangour, “Araştırmaların çoğu organik gıdanın normal yollarla üretilen yiyeceklere oranla daha sağlıklı olduğu temeline dayanıyordu. Son 50 yılda bu konuda yayınlanan araştırmalara baktık. Ancak organik gıdanın diğerlerinin daha sağlıklı olduğuna yönelik bir delil bulunmadı.” dedi. Organik tarım şirketleri araştırma sonuçlarını sert bir şekilde eleştirdi. Araştırmada normal yollarla yapılan tarım üretiminde kullanılan suni gübrenin göz önünde bulundurulmadığını belirten organik tarım şirketleri, titizlikle yapılmayan araştırmaların verimli olamayacağını belirtti. Organik tarım şirketlerinden Soil Association Başkanı Peter Malcett, “Araştırma hayalkırıklığına yol açtı. Araştırmada ‘organik gıda daha sağlıklı değildir’ denilmiyor sadece ‘daha sağlıklı olduğuna yönelik bir delile rastlanmamıştır’ deniliyor.” dedi. Londra / cihan |
03.08.2009 |