SAĞLIK Bakanlığı’nın devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların başka kurumlarda da çalışmasını önlemeyi amaçlayan Tam Gün Yasası taslağı tartışılmaya devam ediyor.
SAĞLIK Bakanlığı’nın devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların başka kurumlarda da çalışmasını önlemeyi amaçlayan Tam Gün Yasası taslağı tartışılmaya devam ediyor. Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen tarafından 7 ilde yapılan ankette halkın yüzde 93’ü doktorların özel muayenehanelerini bırakıp hastanede tam gün hizmet vermesini istiyor.
Sağlık-Sen; Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Samsun, Erzurum ve Gaziantep illerinde 1018 doktor ve 521 vatandaşa Doktorların Tam Gün çalışması hakkında düşüncelerini sordu. Halkın yüzde 93’ü, hekimlerin ise yüzde 61’i Tam Gün Yasasını destekliyor. Halkın büyük bir çoğunluğu özel muayenesi olan hekimlerin hastaları özel muayenehanelere yönlendirmelerine karşı çıkıyor. Halkın yüzde 96’sı kamu hastanesine gittiğinde hekimin özel muayenehanesine yönlendirilmek istemiyor. Halkın büyük bir çoğunluğu hekimin muayenehanesine gitmezse hastanede kendisiyle ilgilenilmeyeceğine inanıyor.
Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen 7 ilde gerçekleştirdiği araştırmada, 1018 doktor ve 521 vatandaşa Tam Gün Yasası ile ilgili düşüncelerini sordu. Çarpıcı sonuçların elde edildiği ankete göre, halkın neredeyse tamamı doktorları tam gün hastanede görmek istiyor.
Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların mesailerinin tamamını çalıştıkları kurumda geçirmelerini amaçlayan Tam Gün Yasası için hazırlık yapıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “çıkarmak zorundayız” dediği yasaya doktorlar temkinli de olsa destek veriyor. Halk ise Tam Gün Yasasına büyük oranda destekliyor. Sağlık-Sen’in yayınladığı ankette 1018 doktor ve 521 vatandaşa çeşitli açılardan Tam Gün Yasası soruldu. Doktorların özlük hakları ve ücret konusunda kaygı duyduklarını belirtmelerine rağmen büyük oranı tam günle hizmetin daha kaliteli sunulacağına inanıyor.
ASKERÎ HASTANELER DE
KAPSAM İÇİNE ALINSIN
Hekİmlerİn yüzde 61’i Tam Gün Yasasına evet diyor ama giderilmesi gereken endişeleri var. Hekimlerin yüzde 81’i gelecek ve emeklilikle ilgili daha iyi şartların ortaya konulması gerektiğini söylüyorlar. Hekimlere göre yasadan sonra devlet hastanelerindeki kalite de özel hastanelerdeki kalite de artacaktır. Hekimlerin yüzde 78’i tek bir kurumda çalışma zorunluluğu getiren Tam Gün Yasasından sonra hastaların daha kaliteli hizmet alacağını düşünüyorlar. Yasayla birlikte kamu sağlığı hizmetleri daha kaliteli ve rantabl olacaktır diyen hekimler yüzde 66 ile çoğunlukta bulunuyor. Anketten çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise askeri hastanelerin de uygulama içine alınması. Ankete katılan hekimlerin yüzde 65’i Askeri hastanelerde çalışan hekimlerin de bu yasa kapsamına alınmalarını istiyorlar.
TAM GÜN YASASINA HALKIN
YÜZDE 93’ÜNDEN TAM DESTEK GELDİ
HalkIn yüzde 87’si Tam gün Yasasından sonra kamu sağlığı hizmetleri daha etkin ve daha rantabl olacağını düşünüyor. Anketten çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise, özel muayenehanesi olan doktorların hastaları kendi muayenehanelerine yönlendirmelerinden duyulan rahatsızlık. Halkın yüzde 96’sı kamu hastanesine gittiğinde hekimin özel muayenehanesine yönlendirilmek istemiyor. Yine Halkın büyük bir çoğunluğu hekimin muayenehanesine gitmezse hastanede kendisiyle ilgilenilmeyeceğine inanıyor. Halkın yüzde 77’si tam gün uygulamasına geçildikten sonra hizmeti daha kaliteli ve daha ucuza alacaklarını düşünüyor. Tam gün uygulamasına geçildikten sonra hekimlerin ekonomik gelirlerinin azalacağını ankete katılan halk da ifade ediyor ve farklı şekillerde iyileştirilmeye gidilmesi gerektiğine inanıyor.
|