İyi stres öğrenmeye teşvik ediyor
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ (SÜ) ÖĞRENCİ PSİKOLOJİK DANIŞMA MERKEZİ, 1141 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ÜZERİNDE YAPTIĞI ARAŞTIRMADA, STRESİN ÖĞRENME ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ OLDUĞUNU BELİRLEDİ.
SÜ Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi görevlilerinden Dr. Selahattin Avşaroğlu, yaptığı açıklamada, stresin organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesiyle, zorlanmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu söyledi. Geçen yıl, 502’si kız 1141 üniversite öğrenci üzerinde ‘’Stres’’ konulu araştırma yaptığını belirten Avşaroğlu, ‘’Bu araştırmamızda stresin bütün yönlerini ele aldık. Stresi iyi ve kötü stres olarak ikiye ayırdık’’ dedi. Kötü stresin bedensel ve psikolojik hastalıklara sebep olduğunu, iyi stresin ise kişiyi öğrenmeye yönelttiğini ifade eden Avşaroğlu, şunları kaydetti: ‘’Yaptığımız araştırmalarda, iyi stresin insanları güdüleyici özellikleri olduğunu gördük. Yani stres, güdüleyici özellikler taşır. Oysaki günlük karşımıza çıkan olumsuzluklar, ekonomik beklentiler bir stres faktörü. Stres, hedefe ulaşmayı sağlıyorsa iyi strestir. Kötü olan yönü ise direncimizin kırıldığı aşamasıdır.’’
STRES, ÖĞRETİYOR
Stresin genellikle olumsuz ve zararlı anlamda ele alındığı, hep bunun üzerine konuşulduğunu vurgulayan Avşaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Halbuki bu zorlanmaların insanı yenileri aramak, öğrenmek, çalışmak, keşfetmek konusunda harekete geçirdiği bilinmektedir. Bu anlamıyla stresler, bireyi ileriye götürücüdür. Çeşitli kültürlerde zorlamaların insan hayatına getirdiklerini anlatan, ‘Öğrenmek için stres gereklidir’ gibi özdeyişler bile var. Sağlığın korunması için de belirli bir düzeyi aşmayan stres vericilere ihtiyaç vardır. Ancak bu düzeyin kişiden kişiye büyük değişiklik gösterdiğini unutmamak gerekir.’’
Stresin hayatımızın bir parçası olduğunu dile getiren Avşaroğlu, ‘’Onsuz bir hayat düşünemeyiz. Onunla baş etmeyi öğrenir, baş edemediğimiz durumlarda kimlerden destek alacağımızı bilir ve yardımlarını alırsak onu kontrol etmeyi başarır ve yaşamımızın daha sağlıklı, uzun ve mutlu geçmesini sağlayabiliriz’’ diye konuştu.
|
24.10.2008
|
|
Kilo vermeye yardımcı yeni ürün
DÜNYA devi Douglas’ın yeni ürünü “Formula 7”nin tanıtımı yapıldı.
Dr. Ender Saraç’ın formüle ettiği ve dünyada gıda takviyeleri, vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler alanında dünya devi Douglas Laboratories’in ürettiği Formula 7, düzenlenen bir basın toplantısı ile Türkiye’ye tanıtıldı. Sağlıklı zayıflama ve kilo kontrolüne yardımcı yeni ürünü “Formula 7”nin basın toplantısına, Dr. Ender Saraç, Douglas Labs. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Taksır, Douglas Labs. Genel Müdürü Kenan Evren Soydan, Douglas Labs. Ürün Müdürü Mehmet Erden Kutsal katıldı. “Formula 7”nin hiçbir yan etkisi bulunmamakla birlikte, metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırması, açlığın ve tatlı krizinin bastırılması, şeker seviyelerinin düzenlenmesi, daha iyi bir sindirim ve kilo kaybı sırasında yaşanan yorgunluk ve isteksizlik şikâyetlerinin azalması gibi birçok yardımcı etkileri bulunuyor. Kolay ve hızlı zayıflamaya yardımcı 7 şifalı etken maddenin bulunduğu “Formula 7”nin içerisinde tere tohumu, funda yaprağı, coenzymeQ10, L-carnitine, yeşil çay, krom ve zencefil bulunuyor.
|
Yeni Asya
/ İstanbul
24.10.2008
|
|
Sonbaharda bu hastalıklara dikkat
MEVSİM değişmeye başladı. Rüzgârıyla yağmuruyla kısalan günleriyle ve hastalıklarıyla sonbahar kapımızda. Bugünlerde pek çok insan hasta.
Kimi öksürüyor, kimi nezle olmuş burnunu çekiyor, kimi ateşlenmiş yatak döşek yatıyor. İşte sonbahar hastalıkları. Hepsi bizi bekliyor, aman dikkat! NEZLE: Çok çeşitli virüslerin sebep olduğu bir üst solunum yolları enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı ismi ile de bilinir, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık, burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı ile başlar. Ateş çoğu zaman normaldir, bazen hafif olarak yüksek bulunabilir. Halsizlik ve iştahsızlık olabilir. Tedavi edilmeden birkaç günde geçer. SİNÜZİT: Burun etrafındaki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasıdır. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve ağız kokusu yapabilir. Burun ve genizden gelen koyu, yapışkan, sarı veya yeşilimsi renklerde salgılar vardır. Ateş de olabilir. FARENJİT: Yutak iltihabıdır. Boğaz kızarmıştır, yanma ve ağrı vardır. Yutkunmak güçleşmiştir. Ateş, halsizlik ve boyundaki lenf bezlerinde büyüme de olabilir. TONSİLLİT: Bademciklerin iltihabıdır. Bademcikler, büyük, şiş ve kızarmıştır. Bazen içinden iltihap sızdığı da görülebilir. Çok yüksek ateşe sebep olabilen bir hastalıktır. LARENJİT: Gırtlağın ve ses tellerinin iltihabıdır. En önemli belirtisi ses kısıklığı, sesin çatallı veya boğuk olmasıdır. Bazı hastaların sesi hiç çıkmayabilir. Hastalar boğazlarının derinliklerinde yanma ve kuruma hissederler. Sert ve rahatsız edici bir öksürük vardır. Çocuklarda solunum güçlüğü ve nefes darlığına da yol açabilir. OTİT: Orta kulak iltihabıdır. Alerjik bünyeli çocuklarda daha sık görülür. Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulak yolundan akıntı ile beraber kuru öksürük de vardır. BRONŞİT: Bronşların iltihabıdır. Belirtiler çoğu zaman soğuk algınlığını takiben ortaya çıkar. İlk günlerde kuru olan öksürük daha sonra balgam çıkarma ile birliktedir. Bazı hastalarda hırıltı, nefes darlığı ve sırt ağrıları da görülebilir.
|
24.10.2008
|
|
Özürlülere at sırtında terapi
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), İstanbullu zihinsel özürlüler için, İngiltere ve ABD’de yaygın olarak kullanılan Atla Tedavi yani Hippoterapi uygulamalarını başlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü, zihinsel özürlülerin rehabilitasyonu için önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. İSÖM artık, tıp dilinde Hippoterapi olarak adlandırılan Atla Terapi yöntemini İstanbullu zihinsel özürlü çocuklara ücretsiz olarak veriyor. İlk olarak Florya Özürlüler Yaz Kampı’nda başlayan uygulamanın ilerleyen dönemlerde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Atla Tedavi -Hippoterapi nedir? Tıp dünyasında “Hipoterapi” adı verilen atla terapi yöntemi, atın çok boyutlu hareketleri kullanılarak, özürlü çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimlerine yardımcı olan alternatif ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemi.
|
Yeni Asya
/ İstanbul
24.10.2008
|
|
Bizim Mahalle
|
Hamit Yüksek
24.10.2008
|